HumanGrid

Συλλογική Κουζίνα στο Κέντρο της Γης: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

Συλλογική Κουζίνα στο Κέντρο της Γης: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

«Αγαπάμε την Γη, προστατεύουμε τον άνθρωπο και προτείνουμε διαφορετικούς τρόπους οικονομικής ανάπτυξης για το μέλλον». Αυτοί είναι οι στόχοι της  Οργάνωσης Γη. Μία μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό την ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η κοινωνία και το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής και κοινωνικής νοημοσύνης.

Ένα ζωντανό παράδειγμα όσων προτείνει η Οργάνωση Γη είναι το Κέντρο της Γης, ένα πάρκο περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, στο Ίλιον, εντός του Κτήματος Βασιλίσσης, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, και ας μας δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι κάπου πολύ μακρυά από την πόλη.  Ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο, γεμάτο ηρεμία και γαλήνη που σχεδόν σε αναγκάζει να αφήσεις τους προβληματισμούς και το άγχος σου στην πόρτα.

Είναι πολλά αυτά που πρεσβεύει και προσφέρει καθημερινά η Οργάνωση Γη. Όπως τα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια για ανέργους με θέμα «Εισαγωγή στην Γεωργία», η προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας μέσω του Aephoria.net, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» κατά το οποίο μαθητές αλλά και ελεύθεροι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον και την ομορφιά της φύσης, μαθαίνουν να την σέβονται και να την εκτιμούν μέσα από ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να εκφραστούν ελεύθερα και να αποκτήσουν μια αίσθηση αισιοδοξίας.

Η Νατάσσα Πενταγιώτη, υπεύθυνη επικοινωνίας στην Οργάνωση Γη, η οποία μας ξενάγησε στο Κέντρο της Γης μας μίλησε με αγάπη και ενθουσιασμό  για το βιολογικό λαχανόκηπο, τον ελαιώνα, τον κομποστοποιητή, τα άλογα και το γαϊδουράκι, τα δέντρα που μιλούν και για ό,τι ακόμη ζει και αναπνέει στα 25 στρέμματα τα οποία περιποιείται καθημερινά το προσωπικό της Οργάνωσης. Όραμα της ομάδας είναι μια κοινωνία σε δράση η οποία οδηγείται από ένα πνεύμα συλλογικότητας και σεβασμού προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε, συνηδητοποιεί κανείς μετά από μια ξενάγηση, στην προστασία τους, με πολύ απλούς τρόπους. Φυτεύοντας για παράδειγμα λουλούδια στο μπαλκόνι βοηθάμε τις μέλισσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Τι πιο απλό και  εύκολο?

Επίσης η Οργάνωση Γη μας προσφέρει και τη Συλλογική Κουζίνα που στόχο έχει να ομορφύνει τις Κυριακές όλων μας και να αλλάξει τον τρόπο σκέψη μας γύρω από το φαγητό, τη συλλογικότητα και την ίδια την κοινωνία.

Για την Συλλογική Κουζίνα μας μίλησε και η Αλεξάνδρα Στράτου, εθελόντρια μαγείρισσα που εδώ και μερικούς μήνες αφιερώνει τις Κυριακές της μαγειρεύοντας για τους επισκέπτες που αναζητούν έναν όμορφο, ευχάριστο και διαφορετικό τρόπο να περάσουν την μέρα τους:

“Είμαι πολύ καινούριο μέλος της συλλογικής κουζίνας αλλά με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς- είναι ένα μέρος όπου όλοι χαμογελάνε αληθινά, καταδέχονται την διαφορετικότητα και έρχονται μαζί να μοιραστούν ένα γεύμα φτηνό, εποχιακό και υγιεινό. Δυστυχώς τέτοια περιβάλλοντα σπανίζουν γενικά στο κόσμο μας- πόσο μάλλον σε μια Ελλάδα που τόσο υποφέρει. Η συλλογική κουζίνα, χάρη στην Two Minutes Angie, στο Κέντρο Γης και στους εθελοντές μου υπενθυμίζουν ποια είναι η ουσία της ζωής.”

Τι συμβαίνει λοιπόν τις Κυριακές στην Οργάνωση Γη; Απ’οτι φαίνεται πρόκειται για μια γιορτή για το περιβάλλον, την συλλογικότητα, την υγιεινή διατροφή, το ελεύθερο πνεύμα και την καλή διάθεση! Οι εθελοντές της Συλλογικής κουζίνας μαζί με την food blogger Two minutes Angie και εκλεκτούς καλεσμένους, ξεκινούν από τις 10.00 το πρωί με το Κυριακάτικο Food lab, και,  μαζί με κόσμο που προσφέρεται να βοηθήσει μαγειρεύουν, τα παιδιά απασχολούνται με ομαδικά παιχνίδια, ο παραγωγός στήνει τον πάγκο του με τα ολόφρεσκα βιολογικά λαχανικά και άγρια χόρτα και οι επισκέπτες οι οποίοι καμιά φορά ξεπερνούν τους 500 τρώνε όλοι μαζί στις 13.30. Μετά το γεύμα, όλοι μαζί μαζεύουν και πλένουν τα πιάτα στο συλλογικό νεροχύτη της οργάνωσης!

Σκοπός της Συλλογικής Κουζίνας είναι η μόρφωση για την τοπική, προσιτή, εποχιακή, βιολογική, θρεπτική, ψυχαγωγική, ανανεώσιμη, δημιουργική, λιτή και συμμετοχική διατροφή, σύμφωνα με τον δεκάλογο της ομάδας. Αγνά βιολογικά υλικά, βοήθεια από όλους τους συμμετέχοντες, φαντασία και καταπολέμηση της σπατάλης είναι μερικές από τις αξίες που πρεσβεύουν η Συλλογική Κουζίνα και η Οργάνωση Γη στο πλαίσιο των Κυριακών τους, προσφέροντας με τις γεύσεις τους και το εορταστικό κλίμα ένα ταξίδι στο παρελθόν και παράλληλα ένα μάθημα για την σχέση μεταξύ φαγητού και περιβάλλοντος.

Η Οργάνωση Γη αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς να επιλέγουμε τα σωστά πρoϊόντα και να σεβόμαστε τους γύρω μας, τους καλλιεργητές και φυσικά την ίδια την Γη. Η Οργάνωση Γη δεν επιχειρεί να μας δώσει τη λύση στα σύγχρονα προβλήματα, αλλά να μας κάνει να καταλάβουμε πως όλοι μαζί έχουμε την λύση. Και πως μπορούμε να κάνουμε την αρχή φυτεύοντας ένα λουλούδι στο μπαλκόνι μας.

Ναντίν Τζέτζα

Leave a Reply

humangrid

tedxathens

humangrid