HumanGrid

Ταξιδεύοντας με την «Σχεδία»: Αόρατες Διαδρομές και Εθνική Αστέγων!

Ταξιδεύοντας με την «Σχεδία»: Αόρατες Διαδρομές και Εθνική Αστέγων!

Για όσους δεν την γνωρίζουν ακόμη, η Σχεδία είναι το μοναδικό περιοδικό δρόμου στην Ελλάδα και πωλείται από άστεγους και άνεργους συνανθρώπους μας στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζοντας τους  ένα σταθερό εισόδημα, κυρίως όμως  ένα κίνητρο να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους και να επανενταχθούν στην κοινωνία. Πουλώντας τη Σχεδία στο δρόμο οι πωλητές έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο σε ένα πλήρως αξιοπρεπές και επαγγελματικό πλαίσιο, καθώς, πωλούν, δεν επαιτούν. Μάλιστα, πωλούν ένα περιοδικό με κοινωνικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο που αποτελεί μια καθαρά ανεξάρτητη πηγή ενημέρωσης. Βασικός στόχος της Σχεδίας είναι η κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων που βιώνουν την φτώχεια. “Κάθε φορά που κάποιος πωλητής βρίσκει δουλειά και αφήνει τη Σχεδία…” μας είπε ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης και προπονητής της Εθνικής Ομάδας Αστέγων, “…εμείς χαιρόμαστε και τον χειροκροτάμε. Όνειρο μας είναι να κλείσει η Σχεδία, να μην την χρειάζεται κανείς.”

Για όσους ήδη την γνωρίζουν, αυτό που ίσως δεν ξέρουν είναι πως πρόκειται για κάτι πολύ βαθύτερο από ένα περιοδικό. Χάρη στο προσωπικό και τους συνεργάτες της Διογένης ΜΚΟ, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια η Σχεδία έχει μετατραπεί σε ένα πολύπλευρο εργαλείο αλληλεγγύης που προσφέρει σε όλους μας την ευκαιρία να σταθούμε δίπλα σε όσους βιώνουν την φτώχεια και να καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η επιτυχία της Σχεδίας δεν αναδεικνύεται μόνο μέσα από τους αριθμούς πωλήσεων αλλά κυρίως μέσα από τα βιώματα και τις ιστορίες των πωλητών της τα οποία και καταγράφονται σε κάθε τεύχος. Πολλοί πωλητές γράφουν για τους καινούριους φίλους που έχουν κάνει μέσα από τη νέα τους δουλειά, για την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου που, προτού αγοράσει το περιοδικό, αγοράζει πρώτα μια σοκολάτα ή έναν καφέ για τον πωλητή. Αρκετοί είναι αυτοί που αφού το αγοράσουν σταματάνε καθημερινά όταν βλέπουν κάποιον πωλητή, απλώς για να πουν μια καλημέρα. Πολλά είναι και τα «μπράβο» που ακούνε οι πωλητές από τον κόσμο. Κάθε «μπράβο» έχει ανεκτίμητη αξία για εκείνους που η αυτοεκτίμησή τους είχε στο παρελθόν κλονιστεί από την ανεργία και τη φτώχεια.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχα την διπλή τιμή να παρακολουθήσω από κοντά δύο ακόμη πρωτοβουλίες της Σχεδίας, ξεκινώντας το Σάββατο το πρωί με τις Αόρατες Διαδρομές. Πρόκειται για περιηγήσεις στο κέντρο της πόλης από νυν και πρώην άστεγους συμπολίτες μας με στόχο να δει το κοινό την Αθήνα μέσα από τα δικά τους μάτια και τα δικά τους βιώματα στους δρόμους της. Περπατώντας από τα γραφεία της Σχεδίας προς την πλατεία Βάθη και από εκεί προς την Βαρβάκειο Αγορά, και περνώντας από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δομές της Αθήνας, ο Γιάννης, ο οδηγός μας, με την βοήθεια του Λάμπρου, μας μίλησε με επαγγελματισμό, χαμόγελο και πολύ χιούμορ για τα κέντρα ημέρας και τα κέντρα απεξάρτησης, για τα συσσίτια και τους ξενώνες καθώς και για τις μέρες που έζησε στον δρόμο. Τώρα, έχοντας εδώ και χρόνια ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα 18 Άνω, πληρώνει μόνος του, έστω και με σχετική καθυστέρηση, το ενοίκιο σε ένα δικό του σπίτι, πουλάει τη Σχεδία, ενώ παράλληλα προπονεί την Εθνική Ομάδα Αστέγων.

Ο Λάμπρος, ο οποίος φιλοξενείται σε ξενώνα του Δήμου, μίλησε με άπταιστα Ελληνικά, Αγγλικά, και Ισπανικά (και, αν χρειαζόταν θα μπορούσε να μας τα πει και στα Ιταλικά και στα Πορτογαλικά!) για την πολύ πιεσμένη χρονικά καθημερινότητά του. Λόγω της Σχεδίας, των ξεναγήσεων και της ομάδας Θεάτρου, στον ξενώνα καταφέρνει να βρεθεί μόνο για να κάνει μπάνιο και να κοιμηθεί. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, αν δεν είχε τι να κάνει και ξύπναγε κ έβλεπε τηλεόραση κάθε πρωί τότε ίσως να είχε πιάσει πάτο. Δεν έχει πιάσει όμως, και μάλιστα τρέφει ακόμη ελπίδες πως η 17ετής εμπειρία του στα ξενοδοχειακά κάποια στιγμή θα καρποφορήσει, παρά την ηλικία του η οποία στέκεται εμπόδιο στις μέχρι τώρα προσπάθειες του. Οι προσωπικές αφηγήσεις του Γιάννη και του Λάμπρου πρόσθεσαν ζεστασιά και ανθρωπιά στην ξενάγηση. Ήξεραν απ’έξω την κάθε γωνιά και σημασία αυτών των τόσο σημαντικών αλλά ξεχασμένων δρόμων και γειτονιών, στις οποίες πολύς κόσμος φοβάται να πλησιάσει. Πιθανώς και αρκετοί από το γκρουπ μας να φοβόντουσαν να πάνε μόνοι τους. Με την παρουσία του Γιάννη και του Λάμπρου όμως αυτό δεν συνέβαινε. Αδύνατο να αισθανθείς κάτι άλλο πέρα από ασφάλεια μαζί τους.

σχεδια

Με σύνθημα Γκολ στην Φτώχεια, η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων, μια ακόμη δημιουργία της Διογένης ΜΚΟ, ταξιδεύει σε λίγες μόνο μέρες με προορισμό τη Χιλή και, μαζί με περίπου ακόμη 500 αθλητές από 49 χώρες συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων χάρη στην προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο διαπιστώνοντας μέσα από εμπεριστατωμένες έρευνες την θετική επίδραση που έχει το ποδόσφαιρο στην κοινωνική επανένταξη, δέχθηκε να καλύψει τα έξοδα των εισιτηρίων. Έτσι στις 16 του μήνα, ο ξεναγός, πωλητής της Σχεδίας και προπονητής Γιάννης, μαζί με τον Γιώργο, υπεύθυνο του δικτύου πωλητών και αρχηγό της αποστολής, θα συνοδεύσουν τα υπόλοιπα παιδιά σε ένα ταξίδι με στόχο όχι το κύπελλο αλλά μια αξέχαστη εμπειρία ζωής. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο κ. Αλεφάντης, αυτό που θέλει είναι οι παίκτες “να γυρίσουν ανανεωμένοι και έτοιμοι να κερδίσουν τις μάχες τις ζωής.”

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο Δημοτικό Γήπεδο Ρουφ, ο κ. Αλεφάντης, μιλούσε στα Ελληνικά και τα Αγγλικά ενώ ένας παίκτης μετέφραζε και στα Γαλλικά. Γιατί; Γιατί εδώ δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη Εθνική Ομάδα. Οι περισσότεροι παίκτες προέρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βρέθηκαν στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Αυτό, αφενός στέλνει ένα δυνατό μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας και της ανοχής, αφετέρου όμως έκανε την δουλειά των προπονητών πολύ δύσκολη καθώς κλήθηκαν να επιλέξουν 8 παίκτες που θα μπορούν να ταξιδέψουν και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς, αντίθετα με άλλες χώρες όπως η Αυστρία η οποία φέτος συμμετέχει με 8 Αφγανούς πρόσφυγες, για λόγους γραφειοκρατίας η αποστολή της Ελλάδας φέτος αποτελείται μόνο από Έλληνες. Ας ελπίσουμε πως στο επόμενο πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ τα υπόλοιπα παιδιά θα έχουν τα κατάλληλα έγγραφα και την ευκαιρία να βιώσουν κ εκείνοι αυτή την αξέχαστη εμπειρία. Εξάλλου κατά κανόνα και προκειμένου να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, όλοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής μία φορά ενώ όσοι δεν θα καταφέρουν να βρεθούν στην Χιλή θα έχουν προτεραιότητα συμμετοχής σε διάφορους αγώνες ανά την Ελλάδα. Για παράδειγμα, την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα η ομάδα αναχωρεί για ένα διήμερο ταξίδι στην Πρέβεζα όπου θα συμμετάσχει σε ένα φιλικό παιχνίδι κατά του ρατσισμού με μια τοπική ομάδα αλληλεγγύης.

Καθότι ο θεσμός του πρωταθλήματος είναι περισσότερο κοινωνικός παρά αθλητικός, τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων δεν έχουν να κάνουν με τις αθλητικές επιδόσεις. Έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα, την υπευθυνότητα και κυρίως τον σεβασμό προς την ομάδα και προς τους υπόλοιπους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεφάντης απευθυνόμενος σε όλη την ομάδα: “Δεν διαλέγουμε τους καλύτερους, διαλέγουμε αυτούς που δουλεύουν σαν ομάδα και σέβονται τις αξίες μας. Το πιθανότερο είναι να χάσουμε πολλά παιχνίδια, αλλά αν τα παιδιά είναι ενωμένοι και φροντίζουν ο ένας τον άλλον θα περάσουν καταπληκτικά και αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν έχει σημασία αν θα χάσουν, αρκεί να προσπαθήσουν και να το παλέψουν. Αυτό είναι και το μήνυμά μας, δεν σταματάμε να παλεύουμε. Η περηφάνια και η ικανοποίηση δεν είναι στα γκολ αλλά στο ότι προσπαθήσαμε, δεν τα παρατήσαμε, λιώσαμε και ιδρώσαμε.” Το μήνυμά του στους 8 της αποστολής; “Δέστε ως παρέα, περάστε φανταστικά και όσο παίζετε να λιώσετε!”

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί πρόκειται για την πιο “χαρούμενη ομάδα” του Πρωταθλήματος. Πάνε για να περάσουν καλά και να δεθούν μεταξύ τους, για να γνωρίσουν κόσμο από 60 χώρες, για να παλέψουν και να ιδρώσουν και, ποιος ξέρει, ίσως και για να τους ανακαλύψει κάποιος μάνατζερ που αναζητά νέα ταλέντα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά για παίκτη της Εθνικής μας εξάλλου. Μόλις πέρυσι, στο ερασιτεχνικό Commercial League, ανακάλυψαν έναν πρώην παίκτη μας που τώρα αγωνίζεται στην Β΄Εθνική! Αυτή είναι η ομάδα!

Και αυτή είναι η Σχεδία, για όσους δεν την γνωρίζατε αλλά και για όσους πιστεύατε πως πρόκειται απλώς για ένα περιοδικό. Θέλετε να γίνετε κομμάτι της; Υπάρχουν τρόποι! Ελάτε την Κυριακή να παίξουμε μπάλα στο Δημοτικό Γήπεδο Ρουφ. Μιλάτε ξένες γλώσσες; Ελάτε ως μεταφραστές στις ξεναγήσεις τα Σάββατα και βοηθήστε τον Λάμπρο που αναγκάζεται να μεταφράζει σε 4 γλώσσες. Έχετε ελεύθερο χρόνο και τις καθημερινές; Επικοινωνήστε με τα γραφεία της Σχεδίας! Πάντα χρειάζονται κόσμο για γραμματειακή υποστήριξη. Τίποτα από τα παραπάνω; Δεν πειράζει, απλώς, αν δείτε κάποιον πωλητή στον δρόμο, μην ξεχάσετε να πείτε μια καλημέρα!

 

Ναντίν Τζέτζα

Leave a Reply

humangrid

tedxathens

humangrid