HumanGrid

One Day to Make a Difference: 12η Γιορτή Εθελοντισμού!!

One Day to Make a Difference: 12η Γιορτή Εθελοντισμού!!

Δεκάδες κοινωφελείς οργανώσεις έλαβαν συμμετοχή στην γιορτή εθελοντισμού την περασμένη Κυριακή, στον πεζόδρομο του Θησείου. Οι εθελοντές είχαν τα περίπτερα έτοιμα στις 10 το πρωί, και μέχρι τις 7 το απόγευμα παρέμειναν όρθιοι, ενημερώνοντας τους περαστικούς για το έργο τους. Φορώντας μπλουζάκια της οργάνωσης στην οποία ανήκουν και με χαμόγελο και ευγένεια, μιλούσαν με ενθουσιασμό και επαγγελματισμό για τις δράσεις τους καθώς ο κάθε περαστικός μπορούσε να αποτελεί τον επόμενο εθελοντή ή υποστηρικτή τους. Ίσως και κάποιον που τους έχει ανάγκη. Τα Κυριακάτικα ηλιόλουστα πρωινά στο Θησείο είναι πάντα ευχάριστα, αλλά το σημερινό ήταν σίγουρα ξεχωριστό.

Τη διοργάνωση της γιορτής ανέλαβαν οι οργανισμοί Νεα Ακροπολη,  PRAKSIS,  AIESEC,  AEGEE Αθήνα, ΕΔΡΑ,  Ευρωπαϊκή Έκφραση,  Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ALMA και Four Elements.

 

Για το έργο τους στην παιδική πρόνοια μας μίλησαν η UNICEF, η Φλόγα και τα Παιδικά Χωριά SOS. Για τις προσπάθειες να φροντίσουν ανυπεράσπιστα αδέσποτα μας μίλησε η ΣΠΑΖ ενώ για το έργο της ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερωθήκαμε από εθελοντές που, γυρνώντας την Ελλάδα, προστατεύουν θαλάσσιες χελώνες. Εκεί ήταν και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Προγεννητική Αγωγή, ο Σύλλογος Νοσηλεία Δωρεάν,  και η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας Ε.Π.Α.Ψ.Υ. για να μας μιλήσουν για το ιατρικό και συμβουλευτικό τους έργο.

Για την υποστήριξη ατόμων που ζουν με τον ιό HIV/AIDS ενημέρωσαν το Κέντρο Ζωής αλλά και η οργάνωση Μείνε Δυνατός, ενώ η ΚΕΘΕΑ Στροφή αλλά και η ΚΕΘΕΑ Διάβαση μίλησαν για την προσφορά τους σε προγράμματα απεξάρτησης. Συναντήσαμε επίσης την Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων ΠΕΣΠΑ, τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Αγκαλιάζω, το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος, τον Σύλλογο Ατόμων με Γενετικά Προβλήματα Το Μέλλον και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ.

Τέλος, για την προστασία του περιβάλλοντος μας μίλησε η οργάνωση ΣΟΛΩΝ, για την δικαιοσύνη στο διεθνές εμπόριο η Fair Trade Hellas, για την αλληλεγγύη προς τους γείτονες μας οι εθελοντές των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Χαλανδρίου, ενώ το παρόν έδωσε και το Μοιράζομαι, για να μας θυμίσει πως μοιράζομαι σημαίνει ευτυχία. Για όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις εθελοντικές υπηρεσίες τους ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, υπήρχε το περίπτερο της ΕΛΙΞ, ενώ, μέσα σε όλα, η κινητή μονάδα της PRAKSIS προσέφερε γρήγορο τεστ για τον ιό HIV.

Η ευχάριστη έκπληξη της ημέρας όμως ήρθε στο τέλος. Εκεί που τελείωνε ο διάδρομος από περίπτερα, καθόντουσαν στο τελευταίο τραπέζι δυο πολύ ευχάριστες, φινετσάτες και όπως απεδείχθη πολύ δυναμικές κυρίες. Μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό μιλούσαν με απέραντο ενθουσιασμό για το έργο τους. Οι Συνταξιούχοι εν Δράσει είναι ζωντανή απόδειξη πως ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά δεν έχουν ηλικία και πως όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης, αρκεί να το θέλουμε. Αποτελούμενοι από 35 ενεργά μέλη, οι Συνταξιούχοι εν Δράσει συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα στο The Cube Athens για να προγραμματίσουν την επόμενη εθελοντική τους δράση. Με αστείρευτη ενέργεια οι εθελοντές συμμετέχουν σε εκδηλώσεις όπως το Let’s do it Greece και τα Φεστιβάλ ΕΥ ΖΗΝ, συγκεντρώνουν ρούχα και άλλα αγαθά για όσους έχουν ανάγκη και μαγειρεύουν για καλό σκοπό. Στόχος τους είναι τόσο η κοινωνική προσφορά στον συνάνθρωπο όσο και η προσωπική ανάπτυξη των ίδιων των μελών μέσα από τις δράσεις τους.

Κατά την διάρκεια της πολύ ευχάριστης συζήτησής μας, η κυρία Μαίρη Ρουμάνη δήλωσε πως πρόκειται για μια ομάδα χωρίς συνδρομές. «Βοηθάμε συνανθρώπους, μαγειρεύουμε για άστεγους, πάμε σε φυλακές και γηροκομεία, συγκεντρώνουμε αγαθά και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε βγαίνοντας σε πάρκα, παραλίες και γειτονιές. Δεν θέλουμε να καθίσουμε στον καναπέ αλλά να δραστηριοποιηθούμε και να είμαστε ωφέλιμοι στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας».

Η νέα σεζόν έχει ξεκινήσει και το κρύο δείχνει να επιστρέφει στην καθημερινότητά μας. Εκεί πρέπει να κάνουμε χώρο και για τον εθελοντισμό. Όσο ανάγκη μας έχουν αυτές οι οργανώσεις τις έχουμε κ εμείς. Έχουμε πολλά να μάθουμε από το έργο τους και πολλά να εισπράξουμε από την εθελοντική προσφορά. Και φυσικά, καινούργιους φίλους να αποκτήσουμε. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Με τόσες επιλογές και με την βοήθεια του χάρτη του Human Grid δεν θα είναι δύσκολο να βρούμε όλη την θέση που μας ταιριάζει.

Ναντίν Τζέτζα

Leave a Reply

humangrid

tedxathens

humangrid