HumanGrid

Το Human Grid επισκέπτεται το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα”!

Το Human Grid επισκέπτεται το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα”!

Χτίζουμε Μαζί το Μέλλον Tους, γράφει στο φυλλάδιο που μου έδωσαν φεύγοντας από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα”. Ύστερα από μια ξενάγηση σχεδόν 2 ωρών, κατά την οποία είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το έργο, το προσωπικό, τους σπουδαστές και τα εργαστήρια που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Μαργαρίτα, σκέφτομαι πως έτσι ακριβώς είναι. Πως αυτό που δεν κατάφερα εγώ να χωρέσω καλά καλά σε 800 λέξεις, δεν θα μπορούσε να περιγράφεται πιο σωστά σε αυτές τις 5.

Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα έχει ένα πολύ δυναμικό όραμα: Να προσφέρει σε νέους ανθρώπους με νοητική υστέρηση κάτι παραπάνω από στήριξη, εκπαίδευση και απασχόληση. Στόχος είναι η κοινωνική αλλά και η επαγγελματική τους ένταξη στην κοινωνία. Και όπως όλα δείχνουν, το πετυχαίνουν. 35 απόφοιτοι του Μαργαρίτα σήμερα εργάζονται -μεταξύ άλλων- σε τράπεζες, supermarket, τοπικούς δήμους και εστιατόρια. Αυτό που προσφέρει το προσωπικό του Μαργαρίτα είναι η ανεξαρτησία, και το προσφέρει μέσα από ένα καινοτόμο, πρωτότυπο και δημιουργικό πρόγραμμα σπουδών.  

Οι εργαζόμενοι του ΕΕΑ Μαργαρίτα φροντίζουν καθημερινά έτσι ώστε οι «νέοι τους», να εξελιχθούν τόσο προσωπικά όσο και και επαγγελματικά. Στο πρόγραμμα θα δει κανείς μαθήματα αυτοεξυπηρέτησης και αυτονομίας, καλλιτεχνικά προγράμματα και τέλος, τα δύο βασικά τμήματα: το Εκπαιδευτικό και το Επαγγελματικό.

Στα μαθήματα αυτοεξυπηρέτησης και αυτονομίας οι σπουδαστές μαθαίνουν τις διαδικασίες πίσω από την ατομική υγιεινή, το ντύσιμο και το νοικοκυριό και ύστερα δοκιμάζουν τις γνώσεις τους στο διαμέρισμα που έχει κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Μαργαρίτας, το οποίο περιλαμβάνει υπνοδωμάτιο, μπάνιο και κουζίνα. Εκεί έχουν την ευκαιρία να ανεξαρτητοποιηθούν σταδιακά μέσω της προσομοίωσης. Με την εποπτία του προσωπικού, ο κάθε σπουδαστής δοκιμάζει να καταφέρει μόνος του όσα πολλοί θεωρούμε αυτονόητα, όπως το πλύσιμο των δοντιών, το πλυντήριο ρούχων και το στρώσιμο του κρεβατιού. Το επόμενο στάδιο είναι να μεταφέρει τις γνώσεις του στο “Διαμέρισμα Αυτόνομης Διαβίωσης”, έναν χώρο που αξιοποιεί η Μαργαρίτα στο Παγκράτι όπου οι σπουδαστές διαμένουν 1 σαββατοκύριακο και, με την βοήθεια πάντα του προσωπικού, μαθαίνουν να μένουν μόνοι τους. Στον ίδιο κλάδο ανήκει και το “Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής” στα πλαίσια του οποίου οι σπουδαστές μαθαίνουν έμπρακτα την διαδικασία χρήσης των ΜΜΜ, πηγαίνοντας από το σπίτι στην Μαργαρίτα –και αντίστροφα-με λεωφορείο, μετρό ή τρένο.

Στο εκπαιδευτικό τμήμαφοιτούν νέοι 14-25 ετών και, με την στενή καθοδήγηση εκπαιδευτών φοιτούν σε ένα πενταετές πρόγραμμα κατά το οποίο μαθαίνουν εργοτεχνία, κηπουρική, γραφειακή υποστήριξη και μαγειρική. Στο τέλος λαμβάνουν το πτυχίο τους και, αν το επιθυμούν, συνεχίζουν τις σπουδές τους στο επαγγελματικό τμήμα.

Εκεί η  Μαργαρίτα προσφέρει δραστηριότητες όπως πωλήσεις στο περίπτερο, έκδοση περιοδικού και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης ενώ παράλληλα λειτουργούν και 7 παραγωγικά εργαστήρια επαγγελματικής απασχόλησης στα οποία απασχολούνται 70 από τους 102 επωφελούμενους όπως εργαστήρι κατασκευής ειδών δώρων (με ανακυκλώσιμα υλικά) και ειδών διακόσμησης, βιοτεχνικής, κατασκευής μπομπονιέρων, μεταξοτυπίας, υφαντικής, πλυντηρίων/σιδηρωτηρίων και, τέλος, εργαστήρι κηπουρικής και θερμοκήπιο στα οποία προσωπικό και σπουδαστές φυτεύουν τα δικά τους λαχανικά, ελιές, ρίγανη και δεντρολίβανο.

Εκπαιδευτικές εκδρομές, περιβαλλοντικές δράσεις, διαχείριση χρημάτων, ψώνια στα μαγαζιά, γιόγκα, γυμναστική, μαγειρική και θέατρο είναι κάποιες ακόμη από τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο Μαργαρίτα, ενώ, πουλώντας τις δημιουργίες τους, οι σπουδαστές εξασφαλίζουν κάτι παραπάνω από ένα εισόδημα: ανακαλύπτουν το ταλέντο τους και αποκτούν αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητες τους.

Την ευχάριστη και αξέχαστη ξενάγηση μου ανέλαβε ο κύριος Σιαμπάνης, υπεύθυνος επικοινωνίας. Είχα την χαρά να γνωρίσω όμως πολλούς ακόμη από το προσωπικό, και όλοι μου μίλησαν για την δουλειά τους με ένα χαμόγελο που πρόδιδε πόσο πολύ την αγαπούν. Οι σπουδαστές, παρά την ηλικία τους (μπορεί κανείς να φοιτήσει εκεί ως τα 40), είναι σαν παιδιά τους. Αυτό που με ακολούθησε φεύγοντας ήταν οι φωνές και τα γέλια που ακούγονταν στο διάλειμμα. Το περιβάλλον δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευχάριστο και ζεστό. Οι δημιουργίες των σπουδαστών, χαλιά, κοσμήματα, διακοσμητικά, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο εντυπωσιακές. Το Μαργαρίτα σου προσφέρει την ευκαιρία να εξελιχθείς σε έναν αυτόνομο, ανεξάρτητο επαγγελματία. Το μυστικό της επιτυχίας; Δεν μου το είπαν.  Κρίνοντας όμως από την ζεστασιά στα παρακάτω λόγια του κυρίου Μπίστα, διευθυντή του Κέντρου, και από τα χαμόγελα των συνάδελφων του, θα έλεγα πως σίγουρα ευθύνεται η αγάπη τους για τους σπουδαστές και η δέσμευσή τους να προσφέρουν καθημερινά το κάτι παραπάνω. Όπως γράφει και στο φυλλάδιο, το Μαργαρίτα είναι πράγματι «ένα κέντρο αγάπης».

Μέσα από 22 χρόνια εμπειρίας, τι θεωρώ πιο σημαντικό…

Κάθε τι καινούργιο, που βλέπεις έμπρακτα ότι προσφέρει νέες εμπειρίες στους νέους με νοητική υστέρηση και συμβάλλει στην προσωπική τους εξέλιξη και συγχρόνως αξιοποιεί την δημιουργικότητα και το «παιδαγωγικό μικρόβιο» που οφείλει να έχει κάθε εκπαιδευτικός.

Μπορεί να είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Special Olympics), η δημιουργία νέων υποδομών και πρωτοποριακών εργαστηρίων που απασχολούνται οι νέοι μας, οι συνεργασίες μας με τα Πανεπιστήμια, η αξιοποίηση διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων (πρόγραμμα εκπαίδευσης στην υποστηριζόμενη διαβίωση στο Παγκράτι).

Πάντα υπάρχουν περιθώρια για το καινούργιο στη «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ», ώστε να παραμένει πάντα ανθισμένη…


Ι. Μπίστας

 

 

To EEA Mαργαρίτα έχει ανάγκη από εθελοντές τόσο στον τομέα της γραμματειακής υποστήριξης όσο και στα εργαστήρια, όπου η εθελοντική βοήθεια είναι ανεκτίμητη για τους εκπαιδευτές στην διεκπεραίωση του έργου τους. Αν έχεις χρόνο και θες να βοηθήσεις, στείλε email στο info@eeamargarita.gr, ή τηλεφώνησε στο 210-6138150.

Ναντίν Τζέτζα

 

Leave a Reply

humangrid

tedxathens

humangrid