HumanGrid

One Day to Make a Difference: 12η Γιορτή Εθελοντισμού!!

One Day to Make a Difference: 12η Γιορτή Εθελοντισμού!!

Δεκάδες κοινωφελείς οργανώσεις έλαβαν συμμετοχή στην γιορτή εθελοντισμού την περασμένη Κυριακή, στον πεζόδρομο του Θησείου. Οι εθελοντές είχαν τα περίπτερα έτοιμα στις 10 το πρωί, και μέχρι τις 7 το απόγευμα παρέμειναν όρθιοι, ενημερώνοντας τους περαστικούς για το έργο τους. Φορώντας μπλουζάκια της οργάνωσης στην οποία ανήκουν και με χαμόγελο και ευγένεια, μιλούσαν με ενθουσιασμό και επαγγελματισμό για τις δράσεις τους καθώς ο κάθε περαστικός μπορούσε να αποτελεί τον επόμενο εθελοντή ή υποστηρικτή τους. Ίσως και κάποιον που τους έχει ανάγκη. Τα Κυριακάτικα ηλιόλουστα πρωινά στο Θησείο είναι πάντα ευχάριστα, αλλά το σημερινό ήταν σίγουρα ξεχωριστό.

Τη διοργάνωση της γιορτής ανέλαβαν οι οργανισμοί Νεα Ακροπολη,  PRAKSIS,  AIESEC,  AEGEE Αθήνα, ΕΔΡΑ,  Ευρωπαϊκή Έκφραση,  Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ALMA και Four Elements.

 

Για το έργο τους στην παιδική πρόνοια μας μίλησαν η UNICEF, η Φλόγα και τα Παιδικά Χωριά SOS. Για τις προσπάθειες να φροντίσουν ανυπεράσπιστα αδέσποτα μας μίλησε η ΣΠΑΖ ενώ για το έργο της ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερωθήκαμε από εθελοντές που, γυρνώντας την Ελλάδα, προστατεύουν θαλάσσιες χελώνες. Εκεί ήταν και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Προγεννητική Αγωγή, ο Σύλλογος Νοσηλεία Δωρεάν,  και η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας Ε.Π.Α.Ψ.Υ. για να μας μιλήσουν για το ιατρικό και συμβουλευτικό τους έργο.

Για την υποστήριξη ατόμων που ζουν με τον ιό HIV/AIDS ενημέρωσαν το Κέντρο Ζωής αλλά και η οργάνωση Μείνε Δυνατός, ενώ η ΚΕΘΕΑ Στροφή αλλά και η ΚΕΘΕΑ Διάβαση μίλησαν για την προσφορά τους σε προγράμματα απεξάρτησης. Συναντήσαμε επίσης την Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων ΠΕΣΠΑ, τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Αγκαλιάζω, το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος, τον Σύλλογο Ατόμων με Γενετικά Προβλήματα Το Μέλλον και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ.

Τέλος, για την προστασία του περιβάλλοντος μας μίλησε η οργάνωση ΣΟΛΩΝ, για την δικαιοσύνη στο διεθνές εμπόριο η Fair Trade Hellas, για την αλληλεγγύη προς τους γείτονες μας οι εθελοντές των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Χαλανδρίου, ενώ το παρόν έδωσε και το Μοιράζομαι, για να μας θυμίσει πως μοιράζομαι σημαίνει ευτυχία. Για όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις εθελοντικές υπηρεσίες τους ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, υπήρχε το περίπτερο της ΕΛΙΞ, ενώ, μέσα σε όλα, η κινητή μονάδα της PRAKSIS προσέφερε γρήγορο τεστ για τον ιό HIV.

Η ευχάριστη έκπληξη της ημέρας όμως ήρθε στο τέλος. Εκεί που τελείωνε ο διάδρομος από περίπτερα, καθόντουσαν στο τελευταίο τραπέζι δυο πολύ ευχάριστες, φινετσάτες και όπως απεδείχθη πολύ δυναμικές κυρίες. Μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό μιλούσαν με απέραντο ενθουσιασμό για το έργο τους. Οι Συνταξιούχοι εν Δράσει είναι ζωντανή απόδειξη πως ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά δεν έχουν ηλικία και πως όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης, αρκεί να το θέλουμε. Αποτελούμενοι από 35 ενεργά μέλη, οι Συνταξιούχοι εν Δράσει συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα στο The Cube Athens για να προγραμματίσουν την επόμενη εθελοντική τους δράση. Με αστείρευτη ενέργεια οι εθελοντές συμμετέχουν σε εκδηλώσεις όπως το Let’s do it Greece και τα Φεστιβάλ ΕΥ ΖΗΝ, συγκεντρώνουν ρούχα και άλλα αγαθά για όσους έχουν ανάγκη και μαγειρεύουν για καλό σκοπό. Στόχος τους είναι τόσο η κοινωνική προσφορά στον συνάνθρωπο όσο και η προσωπική ανάπτυξη των ίδιων των μελών μέσα από τις δράσεις τους.

Κατά την διάρκεια της πολύ ευχάριστης συζήτησής μας, η κυρία Μαίρη Ρουμάνη δήλωσε πως πρόκειται για μια ομάδα χωρίς συνδρομές. «Βοηθάμε συνανθρώπους, μαγειρεύουμε για άστεγους, πάμε σε φυλακές και γηροκομεία, συγκεντρώνουμε αγαθά και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε βγαίνοντας σε πάρκα, παραλίες και γειτονιές. Δεν θέλουμε να καθίσουμε στον καναπέ αλλά να δραστηριοποιηθούμε και να είμαστε ωφέλιμοι στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας».

Η νέα σεζόν έχει ξεκινήσει και το κρύο δείχνει να επιστρέφει στην καθημερινότητά μας. Εκεί πρέπει να κάνουμε χώρο και για τον εθελοντισμό. Όσο ανάγκη μας έχουν αυτές οι οργανώσεις τις έχουμε κ εμείς. Έχουμε πολλά να μάθουμε από το έργο τους και πολλά να εισπράξουμε από την εθελοντική προσφορά. Και φυσικά, καινούργιους φίλους να αποκτήσουμε. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Με τόσες επιλογές και με την βοήθεια του χάρτη του Human Grid δεν θα είναι δύσκολο να βρούμε όλη την θέση που μας ταιριάζει.

Ναντίν Τζέτζα

Your Image

2o Φεστιβάλ ΕΥ ΖΗΝ: Ένα Φεστιβάλ για Καλό Σκοπό!

2o Φεστιβάλ ΕΥ ΖΗΝ: Ένα Φεστιβάλ για Καλό Σκοπό!

2000 άτομα φόρεσαν τα αθλητικά τους και κάποιοι και τα μαγιό τους, και πήραν τους δρόμους για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά την Κυριακή, 1η Ιουνίου, προκειμένου να αγωνιστούν, να διασκεδάσουν και να στηρίξουν όσους συνανθρώπους μας δίνουν την μάχη με τον καρκίνο. Το 2ο Φεστιβάλ Ευ Ζην πραγματοποιήθηκε από τους Surfers4Life στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Επιζώντων Καρκίνου.

Πρόκειται για μια γιορτή του αθλητισμού, της υγείας και του ευ ζην. Μια γιορτή όμως διαφορετική απ’ τις περισσότερες, καθώς πραγματοποιήθηκε για πολύ καλό σκοπό.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του φεστιβάλ ήταν τρεις:

-Να διαδώσει τα μυστικά της ευεξίας και να προτείνει συμπληρωματικούς τρόπους διαχείρισης κρίσεων, καταρρεύσεων και ασθενειών.

-Να στείλει το ενδυναμωτικό μήνυμα «Είμαι Νικητής» σε όσους εμπλέκονται με τον καρκίνο, μέσα από τις υπερβάσεις των αθλητών, στην προσπάθειά τους να τερματίσουν στα αθλήματα που συμμετείχαν.

-Να στηρίξει έμπρακτα με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν (το 100% των εσόδων του Φεστιβάλ μετά την κάλυψη του κόστους) 2 ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και εμπνέουν με το έργο και τη δράση τους, συγκεκριμένα τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ» και την Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων «ΠΕΣΠΑ».

Οι δράσεις του Φεστιβάλ περιλάμβαναν αθλητικές δραστηριότητες σχεδιασμένες έτσι ώστε να µπορούν να λάβουν µέρος άτοµα µε κάθε είδους αθλητική ικανότητα ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες συμμετείχαν σε αγώνες δρόμου, ποδηλατοδρομίας και καγιάκ ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδυναμωτικές ομιλίες γύρω από το Ευ Ζην, τη Διατροφή, τη Πρόληψη, τη Θετική Ψυχολογία καθώς και σεμινάρια εναλλακτικών θεραπειών και βιωματικά εργαστήρια πάνω σε Διαλογισμό, Yoga, ρέικι, ορθοσωμική, ρεφλεξολογία, yoga γέλιου, pranik healing και ύπνωση.

Και όχι μόνο! Παιχνίδια, zumba, batuca, ολόκληρος μπουφές από τις Food4Good σχεδιασμένος ειδικά για την εκδήλωση με σεβασμό στην υγεία, δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος με την AIM.gr και έλεγχος σκελετικής υγείας με το Σύλλογος Πεταλούδα, οι αξιαγάπητοι «Χίλια Χαμόγελα» που υποδεχόντουσαν τον κόσμο με μια θερμή αγκαλιά, 65 δώρα σε λαχνούς, μουσική και διαγωνισμός φωτογραφίας ήταν μερικές ακόμη από τις ευχάριστες εκπλήξεις που επιφύλασσε η διοργάνωση.

Και το καλύτερο; Τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν τα 15.000 ευρώ βοηθώντας 2 ΜΚΟ με δύσκολο αλλά και παραδειγματικό έργο να στηρίξουν όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ τα φάρμακα που συγκεντρώθηκαν θα αξιοποιηθούν για την στήριξη του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

Για τον σκοπό της εκδήλωσης μας μίλησε η Ελισάβετ Κοκκώνη, μέλος της ομάδας surfers4life και του Human Grid:

H ομάδα των surfers4life απαρτίζεται από απλούς καθημερινούς ανθρώπους με ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αγάπη τους για την συνεισφορά. Μετά την επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ πέρυσι στον ίδιο χώρο, όλη η ομάδα ήθελε πολύ να δημιουργήσει το 2ο ακόμη καλύτερο, aκόμη μεγαλύτερο! Οραματιστήκαμε, κάναμε πολλές συναντήσεις και ο καθένας από εμάς με όρεξη κ μεράκι δούλεψε για να ολοκληρώσει το κομμάτι που είχε αναλάβει. Η προετοιμασία ενός τέτοιου event κρύβει αρκετές εκπλήξεις για την οργανωτική ομάδα. Όμως, όταν ο σκοπός είναι τόσο ιερός, όταν ξέρεις για ποιόν το κάνεις αυτό κ πόση ανάγκη έχει την αγάπη κ την όποια βοήθεια έχεις να του προσφέρεις, τότε βρίσκεις τον τρόπο να ξεπεράσεις τα όποια εμπόδια κ δυσκολίες θα συναντήσεις στο δρόμο σου. Η αίσθηση χαράς, ικανοποίησης και πληρότητας από το αποτέλεσμα είναι αυτό που μένει και έχει τη μεγαλύτερη σημασία για όλους εμάς. Και έπεται συνέχεια..

Ο αγώνας κατά του καρκίνου συνεχίζεται γύρω μας καθημερινά, από χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη την στήριξη και την βοήθεια όλων μας. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει λοιπόν στα μέλη της ομάδας Surfers4Life και στους εθελοντές και χορηγούς του Φεστιβάλ για την υπέροχη πρωτοβουλία τους. Ας παραδειγματιστούμε και ας αναρωτηθούμε τι μπορούμε κι εμείς να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Οργανώσεις όπως το ΚΕΦΙ χρειάζονται πάντα βοήθεια, χρηματική αλλά και εθελοντική, προκειμένου να προσφέρουν την στήριξή και τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.

 

Ναντίν Τζέτζα

 

 

Your Image

Μια καινούργια σελίδα στην εκπαίδευση εθελοντών

Μια καινούργια σελίδα στην εκπαίδευση εθελοντών

Το πρώτο δυναμικό workshop με πρωτοβουλία του Volunteer4Greece

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα παρουσίαζε ανέκαθεν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σαν ιδεολογία και σαν στάση ζωής, ενώ το World Giving Index 2012 δίνει στη χώρα μας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κοινωνικής αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον αντίποδα αυτών των δυσάρεστων δεδομένων, βρίσκεται εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας «ενεργών πολιτών» που αφιερώνουν από το περίσσευμα ή το υστέρημα του χρόνου και των χρημάτων τους για να προσφέρουν στον συνάνθρωπο, στη γειτονιά, στην πόλη τους. Είναι μια μικρή κοινωνία πολιτών, τμήμα μιας πολύ μεγαλύτερης, που μπορεί όμως να εμπνεύσει και να αποτελέσει τον πυρήνα που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, συμπαρασύροντας και άλλους να δράσουν συλλογικά, για ένα πιο ποιοτικό, πιο ανθρώπινο μέλλον…!

Το Volunteer4Greece είναι μια online πλατφόρμα αναζήτησης εθελοντικής εργασίας και σκοπός του είναι να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εθελοντές, ώστε να βρίσκουν «ο ένας τον άλλον πιο εύκολα».  Την προηγούμενη Πέμπτη, η ομάδα του Human Grid, παρακολουθήσαμε το Workshop εκπαίδευσης ΜΚΟ για την αξιοποίηση των εθελοντών τους που διοργάνωσε το Volunteer4Greece. Μαζί μας ήταν συγκεντρωμένα πολλά από τα μέλη οργανώσεων και ομάδων πολιτών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και υπηρετούν στην καθημερινή τους πραγματικότητα και καθένας με τις δικές του δυνάμεις, τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Στην εκδήλωση, που είχε διαδραστικό χαρακτήρα, συμμετείχαν μέλη από 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες πολιτών.

«Ο εθελοντισμός βασικός πυλώνας για τη λειτουργία μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Η διαχείριση και η εκπαίδευση των εθελοντών, ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι. Για να γίνει κάποιος εθελοντής χρειάζεται πρωτίστως μεράκι και όραμα… να θέλει να εμπλακεί σε μια περιπέτεια…». Στα πλαίσια της εκδήλωσης ακούσαμε πολύ χρήσιμες τοποθετήσεις και ομιλίες για τους τρόπους εξεύρεσης εθελοντών, τη διαδικασία εκπαίδευσής τους, τη μεθοδολογία και τα «εργαλεία» για την αξιοποίηση και την εξέλιξή τους μέσα σε μια οργάνωση. Πού μπορεί όμως μια οργάνωση να απευθυνθεί για να βρει εθελοντές; Ανάμεσα σε όσους είναι ήδη αλλά και σε όσους δεν γνωρίζουν  ότι μπορούν, και πρέπει να τους το ξυπνήσεις, να τους «δελεάσεις» … Ποιους εθελοντές χρειάζεται μια οργάνωση; Μας αφορά η ηλικία, το επαγγελματικό προφίλ, οι δεξιότητες; Υπάρχει ανάγκη για κάποιο ιδιαίτερο προφίλ; Ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει εξίσου μια μικρή ή μια μεγαλύτερη οργάνωση, βάσει του προγράμματος, των ενεργειών, των δυνατοτήτων της και των γενικότερων αναγκών της.

pic 2

Κάθε εθελοντής και ένα διαφορετικό κίνητρο, ως προς το τι μπορεί να προσδοκά από τη συμμετοχή του, τι πιστεύει, τι μπορεί να προσφέρει, τι ζητά, τι τελικά βρίσκει… Η εκπαίδευση των εθελοντών, ζωτικής σημασίας. Το «πάντρεμα» της ανάγκης με τον κατάλληλο εθελοντή που θα καταφέρει να την καλύψει, το ζητούμενο. Οι ανάγκες των οργανισμών κατηγοριοποιούνται και πολλές φορές, οι απαιτήσεις προϋποθέτουν δουλειά σε αντίξοες συνθήκες, όπως το καθήκον του εθελοντή που αναλαμβάνει να προσεγγίσει και να βοηθήσει κάποιες ξεχασμένες κοινωνικές ομάδες (χρήστες ναρκωτικών, θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης κλπ), που «εξορμούν» στην Αθήνα όταν στο κέντρο της πόλης σκοτεινιάζει…

Μια εκδήλωση, διαδραστικά οργανωμένη, με πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για την πολυδιάστατη αξία του εθελοντισμού αλλά και τα οφέλη για τους ίδιους τους εθελοντές, που εκτός από τις ενσυνείδητες και ανιδιοτελείς πράξεις προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο, εισπράττουν πνευματικά, σε γνώσεις, σε εμπειρία αλλά και ψυχικά, μέσα από την κοινωνικοποίηση και τη χαρά του να είσαι σε θέση να βοηθήσεις όπου μπορείς και να συνεισφέρεις ενεργά σε έναν καλό σκοπό!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Human Grid, Wonder Festival και Glovo-Global Volunteers Platform. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Volunteer4Greece στο Facebook.

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Σοφία Αθανασιάδου

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Σοφία Αθανασιάδου

Η Σοφία Αθανασιάδου από το Σύλλογο γυναικών Ελλάδος SuperMomsRock, μας διηγήθηκε την προσωπική της ιστορία την πρώτη ημέρα του TEDxAthens 2012 που ήταν αφιερωμένη στο Human Grid. Μας μίλησε για αυτά που της έδωσαν δύναμη αλλά και για αυτά που προσπάθησαν να της κόψουν τα φτερά και μας συμβούλεψε να κάνουμε πράξη αυτά που αγαπάμε γιατί διαφορετικά, αργά και μεθοδικά γινόμαστε δυστυχισμένοι…

«…Μέσα από το blog, δίνουμε στις μητέρες ιδέες για να αναπτύξουν τη δουλειά τους, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους. Βοηθάμε, όπως μπορούμε, για να βρουν εργασία. Μαζεύουμε και χαρίζουμε πράγματα, στηρίζουμε οικογένειες που έχουν ανάγκη…»

 

«…Να μάθουμε στα παιδιά μας να λειτουργούν με σεβασμό, αλληλεγγύη και αγάπη, στην πράξη. Όχι μόνο θεωρίες…»

 

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – Γιάννης Θεοχάρης

TEDxAthens 2012 Talks – Γιάννης Θεοχάρης

Ο Γιάννης Θεοχάρης στην ομιλία του στο TEDxAthens 2012 μας εξήγησε πως πολλές από τις διαστάσεις κοινωνικής αποσάθρωσης και διάλυσης του κοινωνικού ιστού που παρατηρούμε καθημερινά έχουν βαθιές ρίζες σε καθημερινές και ευρύτερες κοινωνικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, και ιδιαίτερα στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κοινωνικοπολιτικών θεσμών.

Με απλούς και αποκαλυπτικούς συλλογισμούς κατέδειξε πως η ανάταξη της χώρας περνά μέσα από την ενίσχυση του βαθμού εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και τις συλλογικές δράσεις αλλά και του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των ίδιων των πολιτών. Μπορούν τα social media να βοηθήσουν στη δημιουργία και ανάπτυξη πρωτοβουλιών ικανές να ενισχύσουν το κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας;

 

[Networks of Action and Social Capital]

The internet has long been celebrated as a platform that can facilitate social and political mobilisation. Using the example of the UK ‘Anti-Cuts’ student protests, Yannis explains how students managed to better organise and coordinate political action through social media. The opportunities for forming collaboration ties and producing ‘social capital’ (that is, bonds of trust, reciprocity and solidarity) through the internet are described and highlighted. Discussing the worrying social consequences of lack of trust among citizens and institutions in Greece, Yannis moves on to propose how social media can provide a first step towards building more voluntary initiatives. Using the example of ‘#tutorpool’, he shows how loosely-connected, horizontally organised citizens can form bonds of collaboration, reciprocity and solidarity online, and help rebuild a healthy civil society

 

 

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Άντα Αλαμάνου

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Άντα Αλαμάνου

Την πρώτη ημέρα του TEDxAthens 2012 που ήταν αφιερωμένη στο Human Grid, η Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη του προγράμματος  «Κλίμακα» μας μίλησε για το όραμά της σχετικά με την υποστήριξη αστέγων, επενδύοντας στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο και προσφέροντας μια αξιοπρεπή διαβίωση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«…Το δικό μας όραμα είναι έξω από τη στείρα φιλανθρωπική δράση. Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με ένα κέρμα ή ένα πιάτο φαγητό. Επιδιώκουμε την ισότιμη ένταξη των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων…»

 

Προσπαθώντας να ξεπεράσει τα στερεότυπα που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, το “στέκι” αστέγων στον Κεραμεικό, έχει πάντα την πόρτα του ανοιχτή, καθώς  το πιο σημαντικό απ’ όλα γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι να νιώθουν ότι «ανήκουν» κάπου, ότι κάποιος είναι εκεί όταν τον χρειαστούν…

«…Η αποδοχή, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και οι αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης, είναι τα πιο σταθερά βήματα στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού…»

«…Η περιθωριοποίηση ατόμων και ομάδων δεν οφείλεται στην αδυναμία των ίδιων να ενταχθούν, αλλά στην αδυναμία του κοινωνικού συστήματος να τους εντάξει. Χρειάζεται πολιτικός σχεδιασμός και ολοκληρωμένες δράσεις, από την πρόληψη έως και την αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων…»

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – Γιώργος Κλειβοκιώτης

TEDxAthens 2012 Talks – Γιώργος Κλειβοκιώτης

Το 2011, σε μια στιγμή πολύ αρνητικών προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Γιώργος Κλειβοκιώτης αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με μια παρέα φίλων δημιούργησαν το UP Greek Tourism, ένα πρότζεκτ, όπου μέσω online crowdfunding, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, συνεισφέρανε για τη χρηματοδότηση μιας καινοτομικής διαφημιστικής τουριστικής καμπάνιας στη Νέα Υόρκη.

 

Στόχος αυτής της προσπάθειας δεν ήταν τόσο η αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά περισσότερο να βγει ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ και να αποτελέσει ένα παράδειγμα του πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει μια ομάδα αποφασισμένων πολιτών, με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, χωρίς την ανάγκη του κράτους. Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε με ένα διαφημιστικό στη Washington τον ίδιο χρόνο και ένα ακόμη στο Λονδίνο το χειμώνα 2012-13.

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Νίκος Χαραλαμπίδης

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Νίκος Χαραλαμπίδης

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Greenpeace Greece, την πρώτη ημέρα του TEDxAthens που ήταν αφιερωμένη στο Human Grid, μοιράστηκε μαζί μας την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του και μας εκμυστηρεύτηκε πως αισθάνεται ένας πολύ τυχερός άνθρωπος που κατάφερε να κάνει το πάθος του για την προστασία του περιβάλλοντος επάγγελμα.

[A very lucky person, who wants to share this with you]

«…Ξαφνικά βρέθηκα σ’ έναν χώρο όπου υπήρχαν ζωντανοί μύθοι. Για μένα αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν ότι οι άνθρωποι δεν είχαν απλώς ένα κοινό όραμα, αλλά προσπαθούσαν στην πράξη να το κάνουν πραγματικότητα…»

«…Πιο πολύ από τις δράσεις, θυμάμαι τους ανθρώπους. Ανθρώπους που μοιραζόμασταν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, μέσα από τις διαφωνίες και τις διαφορές μας…»

«…Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις στη Greenpeace, είναι να αμφισβητείς τα δεδομένα…»

«…Όλη αυτή η εκπαιδευτική προσπάθεια του “πέφτω, σηκώνομαι, δίνω χέρι, απλώνω χέρι, μαθαίνουμε ο ένας απ’ τον άλλο και προχωρούμε” είναι αυτό που αξίζει. Διευρύνουμε ένα δίκτυο που μπορεί να φέρει την αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο…»

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Γεράσιμος Κουβαράς

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Γεράσιμος Κουβαράς

Ο Γεράσιμος Κουβαράς, την πρώτη ημέρα του TEDxAthens που ήταν αφιερωμένη στο Human Grid, μας μίλησε για τον εθελοντή του «αύριο», έτσι όπως τον χρειάζεται η σημερινή δύσκολη και ρευστή παγκόσμια συνθήκη που αυξάνει διαρκώς τα κοινά προβλήματα. Ένας εθελοντής που θα πρέπει να επιδιώκει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

[Ο εθελοντής του αύριο]

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρέθεσε παραδείγματα ανθρώπων που αισθάνονται στην πράξη “πολίτες του κόσμου”. Αφήνοντας την άνεση της δικής τους ζωής και σε πολλές περιπτώσεις ξεφεύγοντας από τη ζώνη ασφαλείας τους, αναλαμβάνουν δράση και εκτός συνόρων, για να χτίσουν γέφυρες αλληλεγγύης με συνανθρώπους τους που πλήττονται και βιώνουν τις σκληρές συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Paul Loeb

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Paul Loeb

Ο Paul Loeb μετρά 35 χρόνια στην έρευνα και στη συγγραφή, πάνω σε θέματα για τηνΚοινωνική Ευθύνη και την ενδυνάμωση της αξίας της, σαν στάση ζωής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 23 Νοεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στο Human Grid, παρέθεσε παραδείγματα μεγάλων προσωπικοτήτων αλλά και απλών ανθρώπων, που κατάφεραν με αποφασιστικότητα, πάθος και ισχυρή πίστη στο στόχο τους, να εμπνεύσουν και να “ξεσηκώσουν” δημιουργικά κοινωνίες, να επιτύχουν την αλλαγή, να πράξουν για ένα καλύτερο “αύριο”…

Παραδείγματα θετικών ανατροπών που ήρθαν μέσα από το μετασχηματισμό της ατομικής προοπτικής σε συλλογική δράση αλλά και περιπτώσεις αυτό-οργάνωσης πολιτών με αποτέλεσμα σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των προσπαθειών, η μετάβαση από την ιδέα, την επιθυμία και το όραμα στην πράξη, παρά τα πραγματικά εμπόδια που έδειχναν ανυπέρβλητα και τη γενική αίσθηση του ακατόρθωτου που δημιουργούσαν οι συνθήκες.

 

[Author Soul of a Citizen and The Impossible Will Take a Little While]

How do ordinary citizens make their voices heard and actions count in a time when the world seems spinning out of control? How does a country like Greece deal with a seemingly impossible situation. Paul Loeb examines how people from around the globe get involved in larger community issues and what stops them from getting involved; how they burn out in exhaustion or maintain commitment for the long haul; what we need to learn from the citizen movements of the past; how involvement can give a powerful sense of connection and purpose, and what it takes to make change even when the odds seem overwhelming.

Paul Loeb has spent thirty-five years researching and writing about citizen responsibility and empowerment–asking what makes some people choose lives of social commitment, while others abstain. He’s the author of Soul of a Citizen: Living With Conviction in a Cynical Time, with 135,000 copies in print. He’s also the author of The Impossible Will Take a Little While: A Citizen’s Guide to Hope in a Time of Fear (Basic Books, 2004), named the #3 political book of fall 2004 by the History Channel and American Book Association, and winner of the Nautilus Award for best social change book, Generation at the Crossroads, Nuclear Culture, and Hope in Hard Times. He’s written for the New York Times, Washington Post, USA Today, Los Angeles Times, Psychology Today,AARP Bulletin, Redbook, the International Herald Tribune and the Christian Science

tag

Monitor, been interviewed on CNN, NPR, C-SPAN, NBC news, CBC, the BBC, and NPR, and lectured at 400 colleges throughout the country and numerous national and international conferences. Paul founded the Campus Election Engagement Project, which helped 700 colleges and universities engage their students in the 2012 election.

Alice Walker writes, “The voices Loeb finds demonstrate that courage can be another name for love.” “I stayed up half the night reading Soul of a Citizen, finding it a beautiful and morally transcendent work. Paul Loeb is a personal hero of mine who gives decency and generosity a political character, in the humblest of ways. The new edition is magnificent,” writes Jonathan Kozol. Habitat for Humanity founder Millard Fuller concludes “Paul Loeb brings hope for a better world in a time when we so urgently need it.” The late Susan Sontag called Loeb “A national treasure.” Bill Mckibben comments “Soul has been a powerful inspiration to citizens acting for environmental sanity, showing how they can take committed stands, even if they don’t know every last answer. The new edition is even more inspirational.” And Bill Moyers writes, of The Impossible Will Take a Little While, “This book can even make one hopeful about the future despite so many signs to the contrary.” See www.paulloeb.org

 

Your Image

TEDxAthens 2012 Secret Speaker: Χρήστος Χρήστου

TEDxAthens 2012 Secret Speaker: Χρήστος Χρήστου

Ένας ακόμα ομιλητής μας ανακοινώνεται σήμερα ενώ βρίσκεται live στη σκηνή του TEDxAthens! Είναι ο Χρήστος Χρήστου, Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος τωνΓιατρών Χωρίς Σύνορα. Έχει συμμετάσχει στην προσπάθεια των Γιατρών χωρίς Σύνορα το 2002 ως γιατρός στην Πολυκλινική για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ το 2004 και το 2005 ήταν μέλος της αποστολής ιατρικής φροντίδας ασθενών με HIV/AIDS στη Ζάμπια.

Ακόμη, εργάζεται ως γενικός χειρουργός στην Α΄ Χειρουργική κλινική και Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Επιπλέον, από το 2009 είναι μέλος της επιστημονικής και διδακτικής ομάδας του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές. Προσφέρουν βοήθεια με κριτήριο την ανάγκη, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο ή πολιτικούς δεσμούς, και όταν γίνονται μάρτυρες σοβαρών πράξεων βίας, ξεχασμένων κρίσεων ή παρακώλυσης του έργου τους, δύνανται να μιλήσουν δημόσια για αυτά.

Το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκε το 1990. Συνεργάζεται μαζί

qweqwe1blabla3

με το Ισπανικό

qweqwe2blabla4

Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα από το Κοινό Επιχειρησιακό Κέντρο Βαρκελώνης – Αθήνας (OCBA).

Σήμερα, οι εθελοντές του συμμετέχουν μαζί με πάνω από 27000 άτομα –γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς εργαστηριών, ειδικούς ψυχικής υγείας, τεχνικούς και οικονομικούς διαχειριστές σε προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοηθείας σε περισσότερες από 65 χώρες.

«Πιστεύω ότι ακόμα και σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, με όλες τις προκλήσεις που βιώνουμε ως κοινωνία, έχουμε τη δύναμη να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα της αλληλεγγύης προς όσους υποφέρουν όπου και αν βρίσκονται, ένα μήνυμα που δεν γνωρίζει σύνορα…»

Your Image

TEDxAthens για το Ανθρώπινο Δίχτυ στην Αθήνα. 23/11 – Ομιλητές και performance

TEDxAthens για το Ανθρώπινο Δίχτυ στην Αθήνα. 23/11 – Ομιλητές και performance

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, το TEDxAThens σας υποδέχεται σε μία “warm up day” στον πολυχώρο The HUB Events, η οποία είναι αφιερωμένη στον εθελοντισμό και στην πρωτοβουλία Human Grid. Μέσα από το TEDxAthens Blog, θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα και τους ομιλητές της ημέρας αυτής.

 

Η εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει η Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος και μέλος της ομάδας του TEDxAthens, θα ξεκινήσει στις 7.00 το απόγευμα με την πρωτοβουλία του Human Grid. Στη συνέχεια ο λόγος θα περάσει στους ξεχωριστούς μας ομιλητές οι οποίοι θα μας μιλήσουν, ο καθένας με βάση τη δική του εμπειρία, για την αξία του εθελοντισμού και τη σημασία των συλλογικών πρωτοβουλιών.

Γεράσιμος Κουβαράς

O Γεράσιμος Κουβαράς, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966 και βρίσκεται στη

blabla1blabla2

θέση του Γενικού Διευθυντή της ActionAid Ελλάς από το Σεπτέμβριο του 2007.

Στο παρελθόν, έχει διατελέσει διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ειδικός σύμβουλος για τον εθελοντισμό στο Υπουργείο Παιδείας, εθνικός εκπρόσωπος σε θέματα Νεολαίας και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Νεολαία» του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά την ελληνική προεδρία (2003), διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλανθρωπίας – Γέφυρες Φιλίας και υπεύθυνος του τομέα Εθελοντών του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Εκτός από τη θέση του στην Action Aid Ελλάς, ο Γεράσιμος είναι ιδρυτικό μέλος του κινήματος του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στην Ελλάδα και μέλος της οργάνωσης Fair Trade Ελλάς.

Είναι κάτοχος μάστερ Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) από το πανεπιστήμιο Nottingham Trent, με εξειδίκευση στη διοίκηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών και πτυχίου Κτηνιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Paul Loeb

Ο Paul Loeb είναι συγγραφέας και ερευνητής σε θέματα Κοινωνικής Ευθύνης. Έχει περάσει τριάντα πέντε χρόνια ερευνώντας τι κάνει μερικούς ανθρώπους να επιλέγουν την κοινωνική συμμετοχή, ενώ άλλοι την αποχή.

Μεταξύ άλλων βιβλίων, είναι ο συγγραφέας του The Impossible Will Take a Little While: A Citizen’s Guide to Hope in a Time of Fear που χαρακτηρίστηκε ως “Πολιτικό Βιβλίο” από το History Channel και την Αμερικανική Ένωση Βιβλίου, και βραβεύτηκε με το Nautilus Award ως το καλύτερο βιβλίο κοινωνικής μεταβολής.

Έχει γράψει για εφημερίδες όπως New York Times, και Washington Post, και έχει δώσει συνεντεύξεις στο CNN, το BBC κ.α. Έχει δώσει διαλέξεις σε 400 κολέγια και σε πολυάριθμα εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Ο Paul συμμετείχε στη συζήτηση Department of Education’s roundtable το 2011 σχετικά με την εμπλοκή των πολιτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ξεκίνησε την πρωτοβουλία Campus Election Engagement Project, η οποία βοήθησε 500 κολέγια και πανεπιστήμια να εμπλέξουν τους φοιτητές τους στις εκλογές του 2008, και που τρέχει ξανά το 2012.

Νίκος Χαραλαμπίδης

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι από το Φεβρουάριο του 2002 Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Φυσικό Τμήμα του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών και συνέχισε στο τμήμα Μετεωρολογίας-Ωκεανολογίαςτου Παν/μιου Pierre et Marie Curie, PARIS VI. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ακολούθησε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Γενικής Ωκεανογραφίας στο Παν/μιο Αθηνών. Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής.

Το 1992 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Greenpeace, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία για τη θαλάσσια οικολογία, ενώ διετέλεσε υπεύθυνος της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα προϊόντα .

Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Πράσινης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από τη διπλή κρίση (κλιματική και οικονομική). Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Σοφία Αθανασιάδου

Η Σοφία Αθανασιάδου είναι μια Supermom Blogger, γεννημένη το 1978 στη Βέροια, ενώ από το 2004 ζει και εργάζεται στη Σαντορίνη.

Μαζί με τη μητρότητα, η Σοφία ξεκίνησε το 2010 το προσωπικό της ιστολόγιο, το οποίο ανανεώνει σε καθημερινή βάση για θέματα σχετικά με την οικογένεια και το παιδί, δείχνοντας πάντα ιδιαίτερη ευαισθησία στο κομμάτι της εθελοντικής προσφοράς, της αισιοδοξίας & της αγάπης στον συνάνθρωπο. Τα άρθρα της συγκίνησαν και άλλες μητέρες και τις ένωσαν ιδιαίτερα γρήγορα σε ένα κοινό σκοπό! Να βοηθήσουν με πνεύμα αλληλεγγύης όσους περισσότερους μπορούν και ιδιαίτερα παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Μέσα από την εθελοντική οργάνωση «Σούπερ Μαμάδες (Super Μοms Rock!)» έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν με επιτυχία 2 μεγάλες συγκεντρώσεις όπου μάζεψαν τρόφιμα /ρούχα /εμβόλια και στήριξαν έμπρακτα συλλόγους για τα παιδιά.

Άντα Αλαμάνου

H Άντα Αλαμάνου είναι ιδρυτικό στέλεχος της ΚΛΙΜΑΚΑ και μέλος του Δ.Σ. από το 2000. Είναι Συντονίστρια του Προγράμματος Στήριξης Αστέγων και Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου, Επικοινωνίας και Χορηγιών της οργάνωσης.

Στη μακρόχρονη πορεία της στο πεδίο είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της ανάπτυξηςπαρεμβάσεων στους άξονες της πρόληψης και της αντιμετώπισης της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Μεταξύ άλλων συμμετέχει ενεργά σε Ομάδες Έργου της ΚΛΙΜΑΚΑ με αντικείμενο την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής ένταξης καθώς και ερευνητικά project.

Papercut live Performance

Το υπόλοιπο της βραδιάς αφιερώνεται σε ένα live μουσικό performance με τον Papercut,τον Έλληνα μουσικό παραγωγό που έγινε ιδιαίτερα γνωστός από το remix που έκανε στη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία “PS” των Monitor. Ωστόσο από το ελληνικό κοινό αγαπήθηκε μέσα από την κυκλοφορία του album του, “Papercut”. Οι μελωδίες και οι διασκευές του Papercut που μπλέκονται με trip hop, electronica, downtempo και ambient ήχουςταξιδεύουν μέσω airplay, συναυλιών και συμμετοχών σε συλλογές -μεταξύ των οποίων το BUDDHA BAR- σε όλο τον κόσμο.

humangrid

tedxathens

humangrid