HumanGrid

Η ομάδα του Human Grid επισκέπτεται την «Κλίμακα»

Η ομάδα του Human Grid επισκέπτεται την «Κλίμακα»

Κάποτε, ο καθημερινός αγώνας των ανθρώπων που ζούσαν κυριολεκτικά στο δρόμο, περνούσε από τη σκέψη μας μόνο τις κρύες μέρες και νύχτες του Χειμώνα. Όπως άλλωστε και το δικαίωμα ορισμένων παιδιών στην αξιοπρεπή διαβίωση, στην εκπαίδευση και στην αγάπη, που αναβίωνε στις συνειδήσεις μας κυρίως κατά τις εορταστικές περιόδους… Έπειτα ήρθε ηοικονομική κρίση, πάνω στην ανθρωπιστική που προϋπήρχε, για να επιδεινώσει τα φαινόμενα αυτά, να κάνει αισθητή την παρουσία της και στη δική μας ζωή και να αφυπνίσει απότομα και μαζικότερα συνειδήσεις, για την ακραία μορφή φτώχειας που ολοένα πλήττει και περισσότερους συνανθρώπους μας.

Τα πλέον βασικά αγαθά, όπως η στέγη, η τροφή, η ιατρική περίθαλψη, τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, συνταγματικά και ανθρώπινα, μπαίνουν σε μια διαρκή και άνιση διαπραγμάτευση. Πλέον, αρκεί μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας ή μια πιο οργανωμένη ματιά σε εγκαταλελειμμένους χώρους, για να διαπιστώσει κανείς ότι το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητική διάσταση και έχει αλλάξει προφίλ: δεν είναι πλέον αποκλειστικά «εισαγόμενο», δεν γνωρίζει ηλικίες και πλήττει αυξανόμενα ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα είχαν μια φυσιολογική ζωή με όνειρα για το μέλλον. Μια γενιά νεοαστέγων που «κατοικεί» στους δρόμους, στις γωνιές της πόλης, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, αυτοκίνητα, αποθήκες… Μόνο ένα τμήμα αυτής κατορθώνει να καλύπτει ορισμένες από τις ανάγκες της, λαμβάνοντας τη βοήθεια της πολιτείας και των εθελοντικών πρωτοβουλιών που δρουν στη χώρα.

Η ομάδα μας, επισκέφθηκε την «Κλίμακα» στον ξενώνα φιλοξενίας της Οργάνωσης στονΚεραμεικό. Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του προγράμματος στήριξης των αστέγων,Άντα Αλαμάνου, για τη φιλοξενία και τις πληροφορίες που μας παρείχε, σε σχέση με τις δράσεις που υλοποιούν και τα Προγράμματα που διαθέτουν  για την ευαισθητοποίηση, πρόληψη και κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης των ομάδων αυτών, οι οποίες βιώνουν καθημερινά, και με τον πιο σκληρό τρόπο, τον αποκλεισμό τους από την υπόλοιπη κοινωνία.

Το συγκεκριμένο κτίριο φιλοξενεί σήμερα δέκα ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, κάποιοι έτρωγαν και συζητούσαν, άλλοι έστεκαν πιο απόμακροι και σκεπτικοί. Το Πρόγραμμα Στήριξης των Αστέγων λειτουργεί με πρωτοβουλία του φορέα και στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε χορηγίες, στους εθελοντές-μέλη του φορέα και στην προσφορά ευαισθητοποιημένων πολιτών. Στο κέντρο ημέρας που συστεγάζεται με τον ξενώνα αστέγων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Προγράμματος, εξυπηρετούν σε εβδομαδιαία βάση περίπου 350 συνανθρώπους μας, οι οποίοι βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό και ρούχα, κάνουν χρήση των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και λαμβάνουν βοήθεια σε προνοιακά θέματα (συντάξεις, επιδόματα, κ.α.). Η κ. Αλαμάνου μας επισήμανε, τη βαρύτητα που δίνει το Πρόγραμμα στην πρόληψη, βοηθώντας πρακτικά αυτούς τους ανθρώπους να βρουν εργασία και υποστηρίζοντάς τους, μέσα από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχουν, να αποκατασταθούν και να επανενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.

Αποχαιρετώντας, προσωρινά, άλλη μία σημαντική προσπάθεια που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους ανθρώπους εκείνους που είτε σαν ομάδα είτε σαν μονάδα αποφασίζουν να προσφέρουν, πληροφορούμαστε για μια επιπλέον δράση, που στόχο έχει να χαρίσει μικρές όμορφες στιγμές αλλά βαθιά ανθρώπινες: Κάθε Σάββατο, στην αυλή του κέντρου στήριξης αστέγων της οργάνωσης, οι νεοάστεγοι, με τη στήριξη της γειτονιάς, των φίλων της οργάνωσης, των καταστηματαρχών της περιοχής, μας προσφέρουν ουζάκι και μεζέ, συνοδεία μουσικής…! Εμείς φεύγοντας, μπορούμε να αφήσουμε ότι θέλουμε και μπορούμε στον κουμπαρά τους, μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια υπόσχεση από καρδιάς: «Να μην τους ξεχάσουμε…»

 «…δουλεύουμε για την ισότιμη συνύπαρξη των ανθρώπων πέρα από κάθε διάκριση, για το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς…

…επειδή η διαφορετικότητα δεν αποτελεί δικαιολογία για τον κοινωνικό αποκλεισμό…», (ΜΚΟ Κλίμακα)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα τους

Leave a Reply

humangrid

tedxathens

humangrid