HumanGrid

Πορεία ενός χρόνου: Emfasis Foundation

Πορεία ενός χρόνου: Emfasis  Foundation

Κάποιοι τη γνωρίζουν, κάποιοι ίσως όχι. Η κοινωνική ομάδα Emfasis Foundation όμως λειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο παράγοντας ουσιαστικό έργο σε μια χώρα που το έχει ανάγκη, με κέντρο δράσης την πρωτεύουσα. Η ομάδα του Human Grid βρέθηκε στο σπίτι της Emfasis στη Δάφνη, σε μια βραδιά αφιερωμένη στην συμπλήρωση ενός χρόνου ενεργών δράσεων.

Απώτερος στόχος της Emfasis είναι να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ευπαθών κοινωνικά ομάδων σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο αυτός ο όρος είναι πολύ γενικός. Σε τι διαφέρει ουσιαστικά η Emfasis Foundation από άλλες ομάδες κοινωνικού χαρακτήρα; Η απάντηση βρίσκεται στον άμεσο τρόπο προσέγγισης των ατόμων που για οποιοδήποτε λόγο, στερούνται τα βασικά, όπως το δικαίωμα στη στέγη, την ιατρική περίθαλψη και την δυνατότητα αξιοπρεπή ρουχισμού κατάλληλο για τις καιρικές συνθήκες.

Μιλώντας με τον Τάσσο, ιδρυτικό μέλος της ομάδας, γίνεται αυτομάτως αντιληπτή η σημασία που δίνει όλη η ομάδα της Emfasis στο πως θα πρέπει να πλησιάσεις έναν άνθρωπο και τι θα πρέπει να του προσφέρεις για να τον βοηθήσεις σε μία δύσκολη περίοδο. Και ενώ η Emfasis οργανώνει και συντονίζει πολλά ειδικά προγράμματα και καμπάνιες, εστιάζει σε έναν σπάνιο στην χώρα μας αλλά πολύ απαραίτητο τρόπο λειτουργίας. Πηγαίνει σε εκείνους που δεν μπορούν να πάνε σε αυτήν.

Ο τρόπος προσέγγισης τους ονομάζεται Social Street Work (Κοινωνική Εργασία Δρόμου).

Ξεχνώντας όμως για λίγο της ορολογίες, αυτό που πραγματικά συνεπάγεται αυτή η ιδέα είναι πως πρωταρχική σημασία έχει η βοήθεια, στο σημείο ακριβώς που χρειάζεται να προσφερθεί. Αναλογιζόμενοι παράγοντες όπως η πρόσβαση στην ενημέρωση, οι εθελοντές και το προσωπικό της Emfasis Foundation φροντίζουν οι ίδιοι να βγουν στους δρόμους της Αθήνας και να προσεγγίσουν συνανθρώπους μας προκειμένου να τους προσφέρουν τα βασικά, ενώ, αφού ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε επωφελούμενοι, προσφέρουν επί τόπου κοινωνική, ψυχολογική και υλική υποστήριξη με τη βοήθεια ειδικών και εθελοντών, στοχεύοντας σε μακρυπρόθεσμη στήριξη και αποφεύγοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που συχνά αποτρέπουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη από το να ζητήσουν βοήθεια.

Δεν είναι ωστόσο αυτή η μόνη περίπτωση όπου η Emfasis παρεμβαίνει καθοριστικά. Όσο της το επιτρέπει η άκρως περιοριστική ελληνική νομοθεσία, άτομα από την ομάδα επιδιώκουν να προσεγγίσουν εργαζόμενα παιδιά. Το θέμα της εργασίας ανηλίκων, για προφανείς λόγους, στην Ελλάδα σπάνια θίγεται.

Κι επειδή οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια, πέρα από την εξασφάλιση βασικών ειδών ανάγκης και άμεση παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχρηζαν ιατρικής περίθαλψης, η Emfasis πέτυχε ένα πολύ μεγάλο στόχο. Κατόρθωσε να εξασφαλίσει έναν σημαντικό αριθμό καρτών υγείας για έναν ολόκληρο χρόνο σε ιδιωτική κλινική. Οι κάρτες αυτές θα συμπληρωθούν από την ίδια την ομάδα με τα ονόματα των ανθρώπων που τις χρειάζονται περισσότερο.

 

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές ενός χρόνου Κοινωνικής Εργασίας στο δρόμο ήταν η ακόλουθη. Μια από τις γυναίκες  που η Emfasis στήριζε τακτικά για αρκετούς μήνες, η οποία και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαφανίστηκε. Η κατάσταση της υγείας της ήταν τόσο σοβαρή που δεν μπορούσε να σηκωθεί μόνη της, και συνήθως την έβρισκαν στο ίδιο παγκάκι. Για τον λόγο αυτό προσπάθησαν, μάταια όμως, να την βρουν. Τρεις μήνες μετά, την συνάντησαν και πάλι σε ένα παγκάκι. Αυτή τη φορά όμως ήταν περιποιημένη, έδειχνε πιο υγιής και βρισκόταν σε ραντεβού με έναν κύριο. Τίποτα δεν δημιουργεί περισσότερη χαρά από το να βλέπεις έναν άνθρωπο να πατάει και πάλι στα πόδια του και να φτιάχνει τη ζωή του.

Μαρία-Αικατερίνη Χριστοδουλοπούλου

 

Leave a Reply

humangrid

tedxathens

humangrid