HumanGrid

Το Human Grid επισκέπτεται το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα”!

Το Human Grid επισκέπτεται το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα”!

Χτίζουμε Μαζί το Μέλλον Tους, γράφει στο φυλλάδιο που μου έδωσαν φεύγοντας από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα”. Ύστερα από μια ξενάγηση σχεδόν 2 ωρών, κατά την οποία είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το έργο, το προσωπικό, τους σπουδαστές και τα εργαστήρια που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Μαργαρίτα, σκέφτομαι πως έτσι ακριβώς είναι. Πως αυτό που δεν κατάφερα εγώ να χωρέσω καλά καλά σε 800 λέξεις, δεν θα μπορούσε να περιγράφεται πιο σωστά σε αυτές τις 5.

Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα έχει ένα πολύ δυναμικό όραμα: Να προσφέρει σε νέους ανθρώπους με νοητική υστέρηση κάτι παραπάνω από στήριξη, εκπαίδευση και απασχόληση. Στόχος είναι η κοινωνική αλλά και η επαγγελματική τους ένταξη στην κοινωνία. Και όπως όλα δείχνουν, το πετυχαίνουν. 35 απόφοιτοι του Μαργαρίτα σήμερα εργάζονται -μεταξύ άλλων- σε τράπεζες, supermarket, τοπικούς δήμους και εστιατόρια. Αυτό που προσφέρει το προσωπικό του Μαργαρίτα είναι η ανεξαρτησία, και το προσφέρει μέσα από ένα καινοτόμο, πρωτότυπο και δημιουργικό πρόγραμμα σπουδών.  

Οι εργαζόμενοι του ΕΕΑ Μαργαρίτα φροντίζουν καθημερινά έτσι ώστε οι «νέοι τους», να εξελιχθούν τόσο προσωπικά όσο και και επαγγελματικά. Στο πρόγραμμα θα δει κανείς μαθήματα αυτοεξυπηρέτησης και αυτονομίας, καλλιτεχνικά προγράμματα και τέλος, τα δύο βασικά τμήματα: το Εκπαιδευτικό και το Επαγγελματικό.

Στα μαθήματα αυτοεξυπηρέτησης και αυτονομίας οι σπουδαστές μαθαίνουν τις διαδικασίες πίσω από την ατομική υγιεινή, το ντύσιμο και το νοικοκυριό και ύστερα δοκιμάζουν τις γνώσεις τους στο διαμέρισμα που έχει κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Μαργαρίτας, το οποίο περιλαμβάνει υπνοδωμάτιο, μπάνιο και κουζίνα. Εκεί έχουν την ευκαιρία να ανεξαρτητοποιηθούν σταδιακά μέσω της προσομοίωσης. Με την εποπτία του προσωπικού, ο κάθε σπουδαστής δοκιμάζει να καταφέρει μόνος του όσα πολλοί θεωρούμε αυτονόητα, όπως το πλύσιμο των δοντιών, το πλυντήριο ρούχων και το στρώσιμο του κρεβατιού. Το επόμενο στάδιο είναι να μεταφέρει τις γνώσεις του στο “Διαμέρισμα Αυτόνομης Διαβίωσης”, έναν χώρο που αξιοποιεί η Μαργαρίτα στο Παγκράτι όπου οι σπουδαστές διαμένουν 1 σαββατοκύριακο και, με την βοήθεια πάντα του προσωπικού, μαθαίνουν να μένουν μόνοι τους. Στον ίδιο κλάδο ανήκει και το “Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής” στα πλαίσια του οποίου οι σπουδαστές μαθαίνουν έμπρακτα την διαδικασία χρήσης των ΜΜΜ, πηγαίνοντας από το σπίτι στην Μαργαρίτα –και αντίστροφα-με λεωφορείο, μετρό ή τρένο.

Στο εκπαιδευτικό τμήμαφοιτούν νέοι 14-25 ετών και, με την στενή καθοδήγηση εκπαιδευτών φοιτούν σε ένα πενταετές πρόγραμμα κατά το οποίο μαθαίνουν εργοτεχνία, κηπουρική, γραφειακή υποστήριξη και μαγειρική. Στο τέλος λαμβάνουν το πτυχίο τους και, αν το επιθυμούν, συνεχίζουν τις σπουδές τους στο επαγγελματικό τμήμα.

Εκεί η  Μαργαρίτα προσφέρει δραστηριότητες όπως πωλήσεις στο περίπτερο, έκδοση περιοδικού και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης ενώ παράλληλα λειτουργούν και 7 παραγωγικά εργαστήρια επαγγελματικής απασχόλησης στα οποία απασχολούνται 70 από τους 102 επωφελούμενους όπως εργαστήρι κατασκευής ειδών δώρων (με ανακυκλώσιμα υλικά) και ειδών διακόσμησης, βιοτεχνικής, κατασκευής μπομπονιέρων, μεταξοτυπίας, υφαντικής, πλυντηρίων/σιδηρωτηρίων και, τέλος, εργαστήρι κηπουρικής και θερμοκήπιο στα οποία προσωπικό και σπουδαστές φυτεύουν τα δικά τους λαχανικά, ελιές, ρίγανη και δεντρολίβανο.

Εκπαιδευτικές εκδρομές, περιβαλλοντικές δράσεις, διαχείριση χρημάτων, ψώνια στα μαγαζιά, γιόγκα, γυμναστική, μαγειρική και θέατρο είναι κάποιες ακόμη από τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο Μαργαρίτα, ενώ, πουλώντας τις δημιουργίες τους, οι σπουδαστές εξασφαλίζουν κάτι παραπάνω από ένα εισόδημα: ανακαλύπτουν το ταλέντο τους και αποκτούν αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητες τους.

Την ευχάριστη και αξέχαστη ξενάγηση μου ανέλαβε ο κύριος Σιαμπάνης, υπεύθυνος επικοινωνίας. Είχα την χαρά να γνωρίσω όμως πολλούς ακόμη από το προσωπικό, και όλοι μου μίλησαν για την δουλειά τους με ένα χαμόγελο που πρόδιδε πόσο πολύ την αγαπούν. Οι σπουδαστές, παρά την ηλικία τους (μπορεί κανείς να φοιτήσει εκεί ως τα 40), είναι σαν παιδιά τους. Αυτό που με ακολούθησε φεύγοντας ήταν οι φωνές και τα γέλια που ακούγονταν στο διάλειμμα. Το περιβάλλον δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευχάριστο και ζεστό. Οι δημιουργίες των σπουδαστών, χαλιά, κοσμήματα, διακοσμητικά, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο εντυπωσιακές. Το Μαργαρίτα σου προσφέρει την ευκαιρία να εξελιχθείς σε έναν αυτόνομο, ανεξάρτητο επαγγελματία. Το μυστικό της επιτυχίας; Δεν μου το είπαν.  Κρίνοντας όμως από την ζεστασιά στα παρακάτω λόγια του κυρίου Μπίστα, διευθυντή του Κέντρου, και από τα χαμόγελα των συνάδελφων του, θα έλεγα πως σίγουρα ευθύνεται η αγάπη τους για τους σπουδαστές και η δέσμευσή τους να προσφέρουν καθημερινά το κάτι παραπάνω. Όπως γράφει και στο φυλλάδιο, το Μαργαρίτα είναι πράγματι «ένα κέντρο αγάπης».

Μέσα από 22 χρόνια εμπειρίας, τι θεωρώ πιο σημαντικό…

Κάθε τι καινούργιο, που βλέπεις έμπρακτα ότι προσφέρει νέες εμπειρίες στους νέους με νοητική υστέρηση και συμβάλλει στην προσωπική τους εξέλιξη και συγχρόνως αξιοποιεί την δημιουργικότητα και το «παιδαγωγικό μικρόβιο» που οφείλει να έχει κάθε εκπαιδευτικός.

Μπορεί να είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Special Olympics), η δημιουργία νέων υποδομών και πρωτοποριακών εργαστηρίων που απασχολούνται οι νέοι μας, οι συνεργασίες μας με τα Πανεπιστήμια, η αξιοποίηση διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων (πρόγραμμα εκπαίδευσης στην υποστηριζόμενη διαβίωση στο Παγκράτι).

Πάντα υπάρχουν περιθώρια για το καινούργιο στη «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ», ώστε να παραμένει πάντα ανθισμένη…


Ι. Μπίστας

 

 

To EEA Mαργαρίτα έχει ανάγκη από εθελοντές τόσο στον τομέα της γραμματειακής υποστήριξης όσο και στα εργαστήρια, όπου η εθελοντική βοήθεια είναι ανεκτίμητη για τους εκπαιδευτές στην διεκπεραίωση του έργου τους. Αν έχεις χρόνο και θες να βοηθήσεις, στείλε email στο info@eeamargarita.gr, ή τηλεφώνησε στο 210-6138150.

Ναντίν Τζέτζα

 

Your Image

2o Φεστιβάλ ΕΥ ΖΗΝ: Ένα Φεστιβάλ για Καλό Σκοπό!

2o Φεστιβάλ ΕΥ ΖΗΝ: Ένα Φεστιβάλ για Καλό Σκοπό!

2000 άτομα φόρεσαν τα αθλητικά τους και κάποιοι και τα μαγιό τους, και πήραν τους δρόμους για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά την Κυριακή, 1η Ιουνίου, προκειμένου να αγωνιστούν, να διασκεδάσουν και να στηρίξουν όσους συνανθρώπους μας δίνουν την μάχη με τον καρκίνο. Το 2ο Φεστιβάλ Ευ Ζην πραγματοποιήθηκε από τους Surfers4Life στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Επιζώντων Καρκίνου.

Πρόκειται για μια γιορτή του αθλητισμού, της υγείας και του ευ ζην. Μια γιορτή όμως διαφορετική απ’ τις περισσότερες, καθώς πραγματοποιήθηκε για πολύ καλό σκοπό.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του φεστιβάλ ήταν τρεις:

-Να διαδώσει τα μυστικά της ευεξίας και να προτείνει συμπληρωματικούς τρόπους διαχείρισης κρίσεων, καταρρεύσεων και ασθενειών.

-Να στείλει το ενδυναμωτικό μήνυμα «Είμαι Νικητής» σε όσους εμπλέκονται με τον καρκίνο, μέσα από τις υπερβάσεις των αθλητών, στην προσπάθειά τους να τερματίσουν στα αθλήματα που συμμετείχαν.

-Να στηρίξει έμπρακτα με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν (το 100% των εσόδων του Φεστιβάλ μετά την κάλυψη του κόστους) 2 ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και εμπνέουν με το έργο και τη δράση τους, συγκεκριμένα τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ» και την Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων «ΠΕΣΠΑ».

Οι δράσεις του Φεστιβάλ περιλάμβαναν αθλητικές δραστηριότητες σχεδιασμένες έτσι ώστε να µπορούν να λάβουν µέρος άτοµα µε κάθε είδους αθλητική ικανότητα ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες συμμετείχαν σε αγώνες δρόμου, ποδηλατοδρομίας και καγιάκ ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδυναμωτικές ομιλίες γύρω από το Ευ Ζην, τη Διατροφή, τη Πρόληψη, τη Θετική Ψυχολογία καθώς και σεμινάρια εναλλακτικών θεραπειών και βιωματικά εργαστήρια πάνω σε Διαλογισμό, Yoga, ρέικι, ορθοσωμική, ρεφλεξολογία, yoga γέλιου, pranik healing και ύπνωση.

Και όχι μόνο! Παιχνίδια, zumba, batuca, ολόκληρος μπουφές από τις Food4Good σχεδιασμένος ειδικά για την εκδήλωση με σεβασμό στην υγεία, δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος με την AIM.gr και έλεγχος σκελετικής υγείας με το Σύλλογος Πεταλούδα, οι αξιαγάπητοι «Χίλια Χαμόγελα» που υποδεχόντουσαν τον κόσμο με μια θερμή αγκαλιά, 65 δώρα σε λαχνούς, μουσική και διαγωνισμός φωτογραφίας ήταν μερικές ακόμη από τις ευχάριστες εκπλήξεις που επιφύλασσε η διοργάνωση.

Και το καλύτερο; Τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν τα 15.000 ευρώ βοηθώντας 2 ΜΚΟ με δύσκολο αλλά και παραδειγματικό έργο να στηρίξουν όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ τα φάρμακα που συγκεντρώθηκαν θα αξιοποιηθούν για την στήριξη του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

Για τον σκοπό της εκδήλωσης μας μίλησε η Ελισάβετ Κοκκώνη, μέλος της ομάδας surfers4life και του Human Grid:

H ομάδα των surfers4life απαρτίζεται από απλούς καθημερινούς ανθρώπους με ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αγάπη τους για την συνεισφορά. Μετά την επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ πέρυσι στον ίδιο χώρο, όλη η ομάδα ήθελε πολύ να δημιουργήσει το 2ο ακόμη καλύτερο, aκόμη μεγαλύτερο! Οραματιστήκαμε, κάναμε πολλές συναντήσεις και ο καθένας από εμάς με όρεξη κ μεράκι δούλεψε για να ολοκληρώσει το κομμάτι που είχε αναλάβει. Η προετοιμασία ενός τέτοιου event κρύβει αρκετές εκπλήξεις για την οργανωτική ομάδα. Όμως, όταν ο σκοπός είναι τόσο ιερός, όταν ξέρεις για ποιόν το κάνεις αυτό κ πόση ανάγκη έχει την αγάπη κ την όποια βοήθεια έχεις να του προσφέρεις, τότε βρίσκεις τον τρόπο να ξεπεράσεις τα όποια εμπόδια κ δυσκολίες θα συναντήσεις στο δρόμο σου. Η αίσθηση χαράς, ικανοποίησης και πληρότητας από το αποτέλεσμα είναι αυτό που μένει και έχει τη μεγαλύτερη σημασία για όλους εμάς. Και έπεται συνέχεια..

Ο αγώνας κατά του καρκίνου συνεχίζεται γύρω μας καθημερινά, από χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη την στήριξη και την βοήθεια όλων μας. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει λοιπόν στα μέλη της ομάδας Surfers4Life και στους εθελοντές και χορηγούς του Φεστιβάλ για την υπέροχη πρωτοβουλία τους. Ας παραδειγματιστούμε και ας αναρωτηθούμε τι μπορούμε κι εμείς να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Οργανώσεις όπως το ΚΕΦΙ χρειάζονται πάντα βοήθεια, χρηματική αλλά και εθελοντική, προκειμένου να προσφέρουν την στήριξή και τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.

 

Ναντίν Τζέτζα

 

 

Your Image

Διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων στις 25 και 26 Ιανουαρίου από το WWF Ελλάς και το Μπορούμε

Διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων στις 25 και 26 Ιανουαρίου από το WWF Ελλάς και το Μπορούμε

Τι κοινό έχουν οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef και Troo Food Liberation με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Παιδικό Μουσείο, το Lets go green και την ομάδα Playroom; Όλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν με ευφάνταστες δράσεις στο διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων, που συνδιοργανώνουν το WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί κομβικό σημείο για την αλλαγή προτύπου και στάσης ζωής επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού.

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, το πρόγραμμα του WWF «Καλύτερη Ζωή», το οποίο πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ διοργανώνουν στις 25 και 26 Ιανουαρίου, διήμερη εκδήλωση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στο Impact Hub Athens. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των πολλών πτυχών της σπατάλης τροφίμων και η συμμετοχή του κοινού μέσα από προτάσεις, λύσεις και συμβουλές για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού.

Για δύο μέρες, οι πολίτες προσκαλούνται να δουν έμπειρους και ταλαντούχους σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef, Troo Food Liberation) να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων ή κοντόληκτα προϊόντα. Τα εν λόγω τρόφιμα θα μαγειρευτούν με απλούς τρόπους σε μια επίδειξη τεχνικών και συνταγών αξιοποίησης περισσευούμενων τροφίμων.

taΛαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef, Troo Food Liberation) να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων ή κοντόληκτα προϊόντα. Τα εν λόγω τρόφιμα θα μαγειρευτούν με απλούς τρόπους σε μια επίδειξη τεχνικών και συνταγών αξιοποίησης περισσευούμενων τροφίμων.

Το παιδικό κομμάτι του φεστιβάλ γεμίζει με υπέροχες δράσεις και βιωματικά προγράμματα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, την ομάδα Playroom και το Let’s go green. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στον συνδυασμό των τροφών και επανεκτιμούν τη μεσογειακή διατροφή μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής ενός φαγητού, ανακαλύπτουν τον δεκάλογο εξοικονόμησης φαγητού και τον τρόπο καταπολέμησης της σπατάλης και μαθαίνουν να κομποστοποιούν από τη θεωρία στην πράξη.

tagδιαδικασία της παρασκευής ενός φαγητού, ανακαλύπτουν τον δεκάλογο εξοικονόμησης φαγητού και τον τρόπο καταπολέμησης της σπατάλης και μαθαίνουν να κομποστοποιούν από τη θεωρία στην πράξη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της παραγωγής τροφικών αποβλήτων.

Παράλληλα, οι καλεσμένοι μπορούν να περιηγηθούν σε έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti, να παρακολουθήσουν βραβευμένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται τη σπατάλη τροφίμων και να μάθουν να κομποστοποιούν ό,τι δεν γίνεται να καταναλωθεί. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια διαφορετική περιήγηση στα ράφια και στην κουζίνα του σπιτιού τους και να μάθουν απλούς πρακτικούς τρόπους περιορισμού της σπατάλης. Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 11.00 έως τις 19.00, Σάββατο και Κυριακή.

Το κλείσιμο του διήμερου φεστιβάλ θα γίνει μαζί με τους φίλους της ιστοσελίδας «Οι Συνταγές της Παρέας». Τα μέλη της δυναμικής κοινότητας μαγειρικής θα φτιάξουν γλυκά στο σπίτι τους και θα τα φέρουν στο Impact Hub Athens με σκοπό να δοθούν μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ σε ίδρυμα ή φορέα που τα χρειάζεται!

Οι ανάγκες σε υλικά και προϊόντα των σεφ και των οργανώσεων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ καλύπτονται από τους ΑΒ Βασιλόπουλος, ΙΚΕΑ και Γίνε Αγρότης.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή»:

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Your Image

ΤΕDxAthens 2013: Mε τα μάτια και την ψυχή μιας εθελόντριας του Human Grid

ΤΕDxAthens 2013: Mε τα μάτια και την ψυχή μιας εθελόντριας του Human Grid

Κάτι αλλάζει… όταν οι άνθρωποι ενώνονται και επιλέγουν το συλλογικό δρόμο της αλληλεγγύης και της δημιουργικής δράσης, για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Κάτι αλλάζει… όταν επιχειρείς να αποτυπώσεις την εθελοντική προσφορά των ανθρώπων πάνω σε έναν χάρτη και δεν προλαβαίνεις να τοποθετείς καθημερινά πινέζες αλληλεγγύης.

Κάτι αλλάζει… όταν μια ελληνική εθελοντική προσπάθεια, εισπράττει σχόλια ειλικρινούς θαυμασμού, από ανθρώπους που προέρχονται από χώρες, όπου ο εθελοντισμός σαν αξία τοποθετείται στα υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Κάτι αλλάζει… όταν κάποιος ανακαλύπτει εντελώς τυχαία, μέσα απ’ τον χάρτη του Human Grid, μια ενεργή εθελοντική ομάδα πολιτών δυο στενά δίπλα από το σπίτι του και βγάζει αμέσως χαρτί για να σημειώσει τα στοιχεία της.

Κάτι αλλάζει… όταν μια μητέρα, ψάχνει να βρει εθελοντικές οργανώσεις, ώστε να παροτρύνει το 16χρονο παιδί της να συνεισφέρει με κάποιο τρόπο.

Κάτι αλλάζει στη χώρα που ανέκαθεν παρουσίαζε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντισμού και αλληλεγγύης, στη χώρα όπου πρέσβευε ο ατομισμός και χανόταν σταδιακά η αξία της συλλογικότητας και η έμπρακτη έκφραση ανθρωπιάς.

tag
more info

Κάτι αρχίζει να διορθώνεται σε μια παγιωμένη κουλτούρα, που υποβαθμίζει την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας …

Αμέσως μετά την παρουσίαση του διαδικτυακού χάρτη του Ηuman Grid στο φετινό TEDxAthens, ο οποίος αποτυπώνει πλέον ολόκληρο το «ανθρώπινο δίχτυ» της χώρας, πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν το χώρο που στέγαζε το Project στον τρίτο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, για να πληροφορηθούν για το «κίνημα» αλληλεγγύης που ενδυναμώνουν καθημερινά με τη δράση τους οι συμπολίτες τους και να μάθουν πώς μπορούν κι εκείνοι να συνδράμουν σε αυτή τη συλλογική πανελλαδική προσπάθεια. Μάλιστα μια μικρή TEDxster, έγραψε το δικό της μήνυμα στο τοίχο του Human Grid, χαρίζοντας λίγο από την αθωότητα και τον παιδικό της αυθορμητισμό στο ήδη ευχάριστο και ελπιδοφόρο κλίμα.

Οι λέξεις που χαρτογραφούν το εγχείρημα του Human Grid και των πολιτών που το συνθέτουν, είναι η αλλαγή και η ελπίδα. Ένα δυναμικό σχήμα, μία ιδιαίτερη σύνθεση ανθρώπων και ιδεών, μια εσωτερική ατομική ανάγκη, που ικανοποιείται μόνο μέσα από τον συλλογικό δρόμο: να απαντήσουμε όλοι μαζί, διαφορετικά, στη σκληρή καθημερινή μας πραγματικότητα. Να καταφέρουμε να την αντέξουμε και να την ξεπεράσουμε!

Στο www.humangrid.gr, θα βρεις έναν χάρτη με πολύχρωμες πινέζες. Όπου πινέζα και μία συλλογική δράση αλληλεγγύης. Βρες αυτή που σου ταιριάζει, αυτή που δραστηριοποιείται κοντά σου, αυτή που σε εμπνέει περισσότερο. Αρκεί να σταθείς κι εσύ δίπλα μου και δίπλα τους… όπως άλλωστε, αν με χρειαστείς, θα σου σταθώ κι εγώ…

Μαρία – Αικατερίνη Χριστοδουλοπούλου

Your Image

X. Aλεφάντης: Στο επίκεντρο των περιοδικών δρόμου παγκοσμίως, είναι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος.

X. Aλεφάντης: Στο επίκεντρο των περιοδικών δρόμου παγκοσμίως, είναι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος.

*O Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» απαντά στις ερωτήσεις του Human Grid:

 

- Τι πιστεύεις ότι οδήγησε τον κόσμο να αγκαλιάσει τη «Σχεδία» από την πρώτη στιγμή και να την αναζητά στο δρόμο;

Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει κι εμάς, υπό την έννοια ότι προσπαθούμε να «ερμηνεύσουμε» την τόσο θερμή υποδοχή που επιφύλαξε η κοινωνία στη

tag_3_2

«Σχεδία» μας! Ξέρετε, ξεκινώντας μια προσπάθεια πραγματικά δεν ξέρεις τι και πώς θα πάει, όσο καλά κι αν έχεις προετοιμαστεί. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα εκδοτικό εγχείρημα στην Ελλάδα της κρίσης, όπου ο χώρος των media έχει υποστεί τεράστια πλήγματα. Προετοιμαζόμασταν χρόνια για το ταξίδι της «Σχεδίας» μας, αλλά πάντα είχαμε την αγωνία πώς θα αντιδράσει η κοινωνία σε αυτή την πρωτοβουλία.

Κατ’ αρχάς, πιστεύουμε πραγματικά και βαθύτατα ότι υπάρχει αγάπη στον κόσμο. Αγάπη και αλληλεγγύη. Εκεί μάλλον βρίσκεται και η απάντηση. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που αναζητούν τρόπους να εκδηλώσουν αυτή την αγάπη, αλλά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς να κάνουν.

Η «σχεδία» ίσως να έδειξε έναν δρόμο, έναν τρόπο, με την αμεσότητά της.

Ο αγοραστής/αναγνώστης γνωρίζει ότι αγοράζοντας το περιοδικό δρόμου «σχεδία», δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη του σε έναν συνάνθρωπο, άμεσα και αποτελεσματικά.

Είναι απλό, είναι σεμνό, είναι αποτελεσματικό, είναι διαφανές, είναι άμεσο.

Γνωρίζει ο κόσμος ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή της συναλλαγής/αγοράς, ωφελείται ένας συμπολίτης μας (ο πωλητής του περιοδικού) που έχει τη μέγιστη ανάγκη. Ξέρει πού πάνε τα χρήματά του, νιώθει ασφαλής, νιώθει καλύτερα και με τον εαυτό του που με την αγορά ενός περιοδικού,υποστηρίζει τόσο άμεσα και ξεκάθαρα έναν συμπολίτη του.

Η διακίνηση του περιοδικού δεν είναι μια απλή συνδιαλλαγή-αγοραπωλησία είναι μια ολόκληρη κοινωνική διαδικασία.

Σημαντικό ρόλο, επίσης, στην αποδοχή του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» έπαιξε πιστεύουμε το γεγονός ότι η «Σχεδία» είναι μια δράση θετική και αισιόδοξη. Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είναι επαιτεία. Είναι δουλειά, και μάλιστα σκληρή. Πώληση στο δρόμο. Παρέχεται, δηλαδή, η δυνατότητα σε συμπολίτες μας που δεν έχουν άλλο τρόπο να αποκτήσουν αξιοπρεπώς ένα μίνιμουμ έστω εισόδημα.

Εξίσου, σημαντικό όμως, είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία οι άνθρωποι-πωλητές ανακτούν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Νιώθουν ενεργοί, περήφανοι και, κυρίως, αναπόσπαστα και ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο κόσμος και το επιδοκιμάζει.

tagμας. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο κόσμος και το επιδοκιμάζει.

Επίσης, ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δεν είναι καν «άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Από την ίδια μας την πόρτα έχουν βγει όλοι. Αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι, οι περισσότεροι οικογενειάρχες, που τους πέταξε στα τάρταρα της φτώχειας, της αστεγίας και του κοινωνικού αποκλεισμού η κρίση.

- Πώς βλέπουν οι πωλητές της «σχεδίας» το περιοδικό και την όλη πρωτοβουλία;

Οι πωλητές της «Σχεδίας» απολαμβάνουν όχι απλώς τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αξιοπρεπώς ένα εισόδημα, αλλά και την ευκαιρία να παραμείνουν ενεργά και ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας. Να ζουν με αξιοπρέπεια ανάμεσά μας. Να μη νιώθουν αποκλεισμένοι και «αόρατοι».

Είναι πολύ σημαντικό ότι ήδη μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες λειτουργίας του περιοδικού, συμπολίτες μας που χθες ήταν άστεγοι και ζούσαν στο δρόμο, σήμερα –και μέσα από το μικρό εισόδημα που εξασφαλίζουν από την πώληση της «Σχεδίας»- έχουν καταφέρει να νοικιάσουν μια μικρή γκαρσονιέρα.

Απέκτησαν τη δική τους εστία!

Σήμερα, που σας γράφω αυτό το σημείωμα με μεγάλη χαρά μάθαμε ότι ακόμα ένας άνθρωπος της “Σχεδίας” μας, ο κ. Γιάννης νοίκιασε γκαρσονιέρα στα Εξάρχεια, έναντι 130 ευρώ μηνιαίως. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι.

- Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια της «Σχεδίας»;

Στο επίκεντρο των περιοδικών δρόμου παγκοσμίως είναι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος. Θέλω να πω με αυτό, ότι η «σχεδία» μας είναι πρωτίστως ένα κοινωνικό project και δευτερευόντως εκδοτικό. Αλλά και πάλι η βελτίωση της εκδοτικής/ δημοσιογραφικής του εικόνας μας απασχολεί μόνο και μόνο ως τρόπος ακόμα πιο αποτελεσματικής υποστήριξης του ανθρώπου-πωλητή.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η εξάπλωση της «Σχεδίας» σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, αφού η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν αφορούν μονάχα στην Αθήνα. Επίσης αυτόν τον καιρό επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα στήριξης των πωλητών, που θα τους επιτρέψει να κάνουν το αποφασιστικό βήμα να φύγουν από το δρόμο ή τους ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας και να αποκτήσουν το κλειδί της δικής τους εστίας.

Σε αυτή ακριβώς τη βάση προχωράμε και στο σχεδιασμό νέων υποστηρικτικών μορφών, όπου πάντα ο άνθρωπος θα είναι ενεργό κομμάτι της διαδικασίας και όχι απλώς ένα παθητικός (απο)δέκτης κάποιας πράξης αγάπης, αλληλεγγύης ή φιλανθρωπίας.

Ο Χρήστος Αλεφάντης θα είναι ένας από τους ομιλητές του φετινού TEDxAthens 2013 που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Your Image

TEDxAthens 2013 Speakers : [Human Grid Speakers / Part 2]

TEDxAthens 2013 Speakers : [Human Grid Speakers / Part 2]

 

*Γράφει η Ευγενία Μπέσιου, Blog Editor του TEDxAthens

 

Τρεις ακόμα ομιλητές Human Grid ανακοινώνονται σήμερα για το TEDxAthens 2013, η Gloria Mika, η Sabiha Suleiman και η Μαρία Καρρά. Kαι οι τρεις εκπροσωπούν εθελοντικές οργανώσεις ή πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ενεργών πολιτών, όπως όλοι οι ομιλητές Human Grid.

GLORIA MIKA

Η Gloria γεννήθηκε στη Γκαμπόν, είναι μισή Ελληνίδα και τα τελευταία 10 χρόνια ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα. Είναι μοντέλο διεθνούς φήμης, ενεργό μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, θερμή υποστηρίκτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβίστρια και αισιόδοξη, αλλάζει και προσαρμόζεται στα διαφορετικά περιβάλλοντα στα οποία ζει, προσφέρει και δημιουργεί.

Είναι, επίσης, μέλος της πλατφόρμας ADYNE η οποία εκπροσωπεί τις φιλοδοξίες της Αφρικανικής Διασποράς που ζει στην Ευρώπη, και προσπαθεί μαζί με την υπόλοιπη ομάδα να χτίσουν μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη και των δυο ηπείρων.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση «The Guardian Angels», με σκοπό την προώθηση της διαφάνειας στις εκλογές μέσω μιας δυνατής κοινωνίας πολιτών και το 2009, αγωνίστηκε για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Γκαμπόν λίγο πριν ο γιος του πρώην προέδρου «κερδίσει» με πραξικόπημα τις τότε εκλογές.

Μεταξύ των άλλων, είναι ιδρυτικό μέλος του «School Up», μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας μαθητών. Το School Up επιδιώκει να επηρεάσει τον κόσμο της εκπαίδευσης με τρεις τρόπους. Αρχικά, προσπαθώντας να γίνει η φωνή όλων των νέων που δεν έχουν πρόσβαση στο θεμελιώδες δικαίωμα της εκπαίδευσης, δεύτερον, υποστηρίζοντας εκπαιδευτικές δράσεις, για περιθωριοποιημένες ομάδες νέων και τέλος βοηθώντας στην ανάπτυξη μιας παγκόσμιας συνείδησης και μιας πιο υπεύθυνης στάσης του πολίτη.

 H Gloria πιστεύει ότι οι άνθρωποι μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία μπορούν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο. Ιδιαίτερα πολύπλευρη προσωπικότητα θα είναι μαζί μας στο TEDxAthens να μας πει τη δική της αχαρτογράφητη ιστορία.

“I want to believe that Humanity still has the power to change the course of History and make the world a better place for everyone.”

more info

SABIHA SULEIMAN

Η Σαμπιχά κατάγεται από το χωριό Δροσερό της Ξάνθης, τον μεγαλύτερο καταυλισμό Ρομά της Ελλάδας. Ρομά και η ίδια όταν ήταν μικρή ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα με την οικογένεια της πουλώντας λουλούδια σε πανηγύρια και γιορτές μέχρι τα 14 της, οπότε και παντρεύτηκε.

Από μικρή ωστόσο είχε μια ιδιαίτερη αντίληψη για τη μόρφωση την οποία διεκδικούσε ασταμάτητα και με σθένος παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Αυτή της η επιμονή για μάθηση την οδήγησε το 2009 στη δημιουργία της «Ελπίδας» ενός συλλόγου που στοχεύει στην εκπαίδευση των παιδιών άλλα και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στο Δροσερό. Χάρη στην «Ελπίδα» και τη Σαμπιχά όλο και περισσότερα παιδιά αποκτούν πρόσβαση στη μόρφωση και μπορούν να αντιμετωπίζουν τη ζωή με εφόδιο τη γνώση.

Με μόνο μέσο το πείσμα της η Σαμπιχά ξεκίνησε να πλέει στα δικά της αχαρτογράφητα νερά και ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών το 2010 όταν επιλέχθηκε από τη Διπλωματική Αποστολή των Η.Π.Α. στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο International Visitor Leadership Program του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α.

Μέχρι σήμερα, η Σαμπιχά έχει πάρει μέρος σε πολλά Ευρωπαϊκά συνέδρια και διαβουλεύσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών Ρομά για μια καλύτερη ζωή και έχει κερδίσει μεταξύ άλλων το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου Θάρρους για τη σταθερή παρουσία της στην ανάδειξη και αντιμετώπιση των θεμάτων της κοινότητας των Ρομά.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΡΑ

Η Μαρία Καρρά είναι Ελληνίδα και ζει μόνιμα στο Ντουμπάι, έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία και εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό στον τομέα του marketing και των πωλήσεων.

Πρόσφερε για χρόνια ανθρωπιστικό έργο στην Ασία και όταν κατάλαβε ότι η χώρα της είχε μεγαλύτερη ανάγκη ίδρυσε την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Emfasis Foundation». Η «Emfasis» επικεντρώνεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια στους δρόμους, σε αστέγους και γενικότερα σε όσους χρειάζονται βοήθεια, πηγαίνει σε αυτούς που έχουν ανάγκη, τους συναντάει στο δικό τους περιβάλλον, με τους δικούς τους όρους, περπατάει σε γειτονιές της Αθήνας και καταγράφει τις ανάγκες της.

Ιδρύθηκε πριν οκτώ μήνες σχεδόν, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση και από τότε στηρίζεται οικονομικά από εισφορές και δωρεές ιδιωτών. Κύριος στόχος της είναι να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα που βιώνει τα τελευταία χρόνια μια από τις πιο βαθιές οικονομικό -κοινωνικές κρίσεις στην ιστορία της.

“Αναρωτιέμαι …. Πότε ξεκινά κάποιος να σκέφτεται να πράξει κάτι για έναν άλλον άνθρωπο; Πότε ξεκινά κάποιος να χάνει την ιδιοτέλειά του και να συνειδητοποιεί ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό στη ζωή από το να δέχεσαι… το να προσφέρεις!”

 

 

Your Image

TEDxAthens 2013 Speakers : [Human Grid Speakers / Part 1]

TEDxAthens 2013 Speakers : [Human Grid Speakers / Part 1]

 

*Γράφει ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, blog editor του TEDxAthens

 

Οι επόμενοι ομιλητές είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε ομιλητές Human Grid – δηλαδή προέρχονται και εκπροσωπούν εθελοντικές οργανώσεις ή πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ενεργών πολιτών.

Το Human Grid, είναι μια πρωτοβουλία του TEDxAthens, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο ως μια προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης του ανθρώπινου δικτύου εθελοντισμού κι αλληλεγγύης στην Αθήνα. Πλέοντας στην αρχή σε αχαρτογράφητα νερά, καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε ένα δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων ενεργών πολιτών και να προβάλουμε μέσα από σχετικές εκδηλώσεις και δράσεις ανθρώπους και ιδέες

tag

που αξίζει να διαδοθούν. Ένα χρόνο μετά, το ανθρώπινο δίχτυ του Human Grid απλώνεται πλέον σε όλη την Ελλάδα και προσκαλεί στη σκηνή του φετινού TEDxAthens επτά ομιλητές. Οι τρεις πρώτοι ανακοινώνονται σήμερα!

Τζανέτος Αντύπας – Πρόεδρος Σωματείου Praksis

Ο Τζανέτος Αντύπας διαθέτει βασικές σπουδές στην κοινωνική εργασία, στην οικονομία και Διοίκηση, στη Δημόσια Υγεία και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση της Υγείας (MSc Health Management).

Ξεκίνησε την ανθρωπιστική του δράση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας το 1996, όπου συνέβαλε στην ανάπτυξη της κοινωνικής και ιατρικής παρέμβασης και δημιούργησε και εφάρμοσε τα προγράμματα «Εντός Συνόρων» (Next Door Projects).

Το 2000 από το πόστο του Διευθυντή Αποστολών των MSF Ελλάδας δημιούργησε αναπτυξιακά προγράμματα σε 9 χώρες, κάθετα προγράμματα άμεσης παρέμβασης, ενώ συμμετείχε και σε παρεμβάσεις επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλά μέρη του κόσμου.

Σήμερα είναι Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο PRAKSIS το οποίο συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2004 και αποτελεί την συνέχεια των εντός συνόρων προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας.

Τα προγράμματα της PRAKSIS παρέχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κοινωνική βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική σε κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Τα στελέχη και οι εθελοντές του οργανισμού στηρίζουν μετανάστες, πρόσφυγες, τσιγγάνους, παιδιά των φαναριών, έλληνες άπορους/άστεγους/ανασφάλιστους, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας, αποφυλακισμένους, τοξικοεξαρτημένους, και μονογονεϊκές οικογένειες.

Παράλληλα με την εθελοντική και ανθρωπιστική του δράση από το 1995 συμμετέχει σε προγράμματα Συμβουλευτικής και εργασιακής αποκατάστασης ατόμων από ευπαθείς και αποκλεισμένες ομάδες (κυρίως ΑΜΕΑ, τσιγγάνους, παλιννοστούντες, και μακροχρόνια άνεργους).

Συμμετέχει ακόμη σε θεσμικές θέσεις σε πλήθος άλλων εθελοντικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων το Ελληνικού Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας, η ΜΚΟ «Τεχνοδρομώ», η Ομοσπονδίας των Εθελοντικών και Μη κερδοσκοπικών Οργανώσεων και η Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για το AIDS.

Ο Τζανέτος Αντύπας είναι σήμερα Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Υπατία Δούση- Αναγνωστοπούλου, Ιδρύτρια της ΜΚΟ Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Η Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξειδικεύτηκε στην Παθολογική Ανατομική στο John Radcliffe Hospital στην Οξφόρδη και συνέχισε την έρευνα και τη διδασκαλία τόσο στην Οξφόρδη όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης.

more info

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1999 και σύντομα εξελέγη σε πανεπιστημιακή θέση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είναι σήμερα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.

Μετά από ένα ταξίδι στην Αιθιοπία το 2008, αποφάσισε να δημιουργήσει μια ιατρική και ανθρωπιστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό την υποστήριξη ανθρώπων και πληθυσμών, όπου υπάρχει ανάγκη. Έτσι, το 2010, γεννήθηκε η οργάνωση Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Στα 4 χρόνια ύπαρξης της, η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει 3 αποστολές στην Αιθιοπία κινητοποιώντας πάνω από 40 Έλληνες εθελοντές. Παράλληλα, από το 2012 και στα πλαίσια υποστήριξης του κοινωνικού ιστού στην Ελλάδα λόγω της κρίσης, έχει δημιουργήσει δύο προγράμματα με στόχο τον πλήρη εμβολιασμό ανασφάλιστων παιδιών και την ιατρική υποστήριξη ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας.

Πάνω από 1.400 παιδιά και ενήλικες έχουν βρει υποστήριξη στα προγράμματα της οργάνωσης μέχρι σήμερα.

Γιάννης Μπάτας – Μιχαήλ Ταλιάκης, δημιουργοί της εφαρμογής My Pharmacy

Ο Γιάννης και ο Μιχάλης είναι μαθητές της Γ’Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα- Γείτονα και οι δημιουργοί του “My Pharmacy”, ενός mobile app που συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του οικιακού φαρμακείου και στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου συλλογής και διανομής φαρμάκων προς ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Σε παλαιότερο άρθρο του TEDxAthens Blog είχε παρουσιαστεί λεπτομερώς η ιστορία τους, καθώς και η συμβολή του Human Grid στην πρωτοβουλία.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ με το “My Pharmacy”, όπου αποτέλεσαν τα ηγετικά στελέχη (Πρόεδρος και Διευθυντής παραγωγής) της ΕΤ.Ε.Κ. (Εταιρία Έξυπνης Κατανάλωσης) που δημιουργήθηκε από μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα, με σκοπό να προωθήσουν στην αγορά τις ιδέες τους, για τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

Μετά τη διάκριση της ΕΤ.Ε.Κ. σε εθνικό επίπεδο, κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό “JA-YE Europe Trade Fair 2013” στη Ρίγα της Λετονίας, όπου και κατέκτησαν το βραβείο «Social Responsible Business Award».

Η συμμετοχή τους στον κορυφαίο διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας τους έδωσε τη δυνατότητα, ανάμεσα σε άλλα, να εφαρμόσουν μια εξίσου καινοτόμα και επιχειρηματική ιδέα, να γνωρίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν ατομικές δεξιότητες.

Πλέον ασχολούνται με την εξέλιξη του “my pharmacy”, με σκοπό την εισαγωγή νέων λειτουργιών και τη διευκόλυνση της συλλογής φαρμάκων. Στο μέλλον θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα του project management και του προγραμματισμού, ενώ προσβλέπουν στη σύσταση εταιρείας, η οποία θα έχει ως βασική αποστολή τη δημιουργία εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογίας που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και θα στελεχώνεται με ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες και όραμα για το μέλλον.

Your Image

Επόμενο βήμα: Το «Ανθρώπινο Δίχτυ» απλώνεται και αγκαλιάζει πλέον όλη την Ελλάδα!

Επόμενο βήμα: Το «Ανθρώπινο Δίχτυ» απλώνεται και αγκαλιάζει πλέον όλη την Ελλάδα!

Το πρώτο βήμα ήταν η καταγραφή των δράσεων αλληλεγγύης και εθελοντισμού στην Αθήνα. Τώρα, λίγους μήνες μετά, το εγχείρημα του Human Grid, επιχειρεί να καταγράψει τις δράσεις που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. H ομάδα του Human Grid μεγάλωσε, ενισχύθηκε με τη ζωντάνια νέων ανθρώπων, ανανέωσε τις δυνάμεις της, και «εξορμεί» με πολύ ενθουσιασμό εκτός Αττικής, με στόχο να καταγράψει και να αναδείξει όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και τις πρωτοβουλίες απλών πολιτών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας!

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός χάρτη που θα σε ταξιδεύει σε εκείνα τα κομμάτια της κοινωνίας που με περίσσευμα ψυχής «εργάζονται» συστηματικά με αγάπη για τον συνάνθρωπο και για να κάνουν την πόλη τους πιο όμορφη, προήλθε από μια μικρή ομάδα της δεξαμενής των εθελοντών του ΤΕDx Athens. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή γιατί μαζί με το ανθρώπινο δίχτυ που απλώναμε σταδιακά πάνω από την πόλη καταγράφοντας και γνωρίζοντας από κοντά τις εθελοντικές της ομάδες, εισπράτταμε και το πραγματικό ενδιαφέρον ανθρώπων κάθε προφίλ και ηλικίας, να ενταχθούν στην ομάδα μας και να βοηθήσουν σε έναν σκοπό που επιχειρούσε να γνωστοποιήσει τις δράσεις των ανθρώπων που υφαίνουν τον κοινωνικό ιστό της πόλης, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να φτιαχτούν δίκτυα συνεργασιών μεταξύ των οργανώσεων με παρόμοιους στόχους, να προβάλει, μέσα από πράξεις, την αξία του εθελοντισμού, να ωθήσει τον πολίτη να αναλάβει ενεργό ρόλο και να συμμετάσχει η να συμπαρασύρει και άλλους συμπολίτες του στη δημιουργία νέων συλλογικών πρωτοβουλιών.

Το ευχάριστο είναι ότι σε αυτή τη διαδρομή συναντηθήκαμε και με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν παρόμοιο στόχο. Άρχισαν ήδη κοινές δράσεις, γιατί το ζητούμενο δεν είναι να κάνει ο καθένας κάτι, αλλά να κάνουμε όλοι μαζί περισσότερα, που θα γίνουν πιο αποτελεσματικά, μέσα από συνεργασίες, συμπλεύσεις, κοινές δράσεις…

more info

Δεν συνεχίζουμε απλά με το ίδιο κέφι αλλά με πολλαπλάσια μεγαλύτερο για να συμβαδίζει με το μέγεθος και την αξία του νέου μας στόχου: Το Human Grid Athens γίνεται σταδιακά Human Grid Greece και σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και πάλι πολύτιμη η βοήθειά σας, προκειμένου να αυξάνονται διαρκώς οι πολύχρωμες πινέζες στον χάρτη μας που αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα της αλληλεγγύης και της δράσης, κόντρα στην Ελλάδα της ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ που ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ.

Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Human Grid και επικοινωνήστε μαζί μας στο info@humangrid.gr για να μας ενημερώσετε για τις εθελοντικές οργανώσεις/πρωτοβουλίες/ομάδες που εσείς γνωρίζετε.

Ένα “Ελληνικό Ανθρώπινο Δίχτυ”

για τους συνανθρώπους μας που έχουν χάσει τη λάμψη από τα μάτια,

για τις πόλεις μας που έχουν χάσει τη λάμψη τους…!

Your Image

Η ομάδα του Human Grid επισκέπτεται το “ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις” και το “Off Club”

Η ομάδα του Human Grid επισκέπτεται το “ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις” και το “Off Club”

Αυτή τη φορά, η ομάδα μας επισκέφθηκε το Κέντρο Υποστήριξης Χρηστών “Off Club”, ένα από τα πολλά προγράμματα που λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ. Το “ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις”, στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό στην Εμμ. Μπενάκη δίπλα στην Πλ. Εξαρχείων και η πόρτα του είναι καθημερινά ανοιχτή για τους χρήστες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης ή είναι περιθωριοποιημένοι και αποκομμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Off Club σημαίνει ένα club στο οποίο είσαι off drugs. Εκεί μέσα είσαι “καθαρός”. Αφήνεις έξω το καταστροφικό πάθος και μπαίνεις σε μια κοινότητα που λειτουργεί με σεβασμό στην αξία της ζωής και στην ασύγκριτη ομορφιά που προσφέρει ακόμα και η πιο δύσκολη πραγματικότητα, σε αντίθεση με την καταβύθιση στο μαρτύριο ενός εικονικού κόσμου… Στο “Off Club”, λες off στις ουσίες και on στη συζήτηση, στη δημιουργία, στο παιχνίδι, στο διάβασμα, στην αληθινή ζωή που πρέπει να διεκδικήσεις!

Στο κεντρικό σαλόνι κάποιοι έπιναν τον καφέ τους συζητώντας, άλλοι διάβαζαν βιβλία από τη βιβλιοθήκη του χώρου, άλλοι έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια. Στη διπλανή αίθουσα κάποιοι χαλάρωναν στους καναπέδες βλέποντας τηλεόραση, ενώ πολλοί ήταν καθισμένοι γύρω από ένα μακρύ τραπέζι και ζωγράφιζαν υπό την καθοδήγηση εθελόντριας του Κέντρου για τη δημιουργική απασχόληση των θαμώνων του Club. Μια μικρή κοινότητα, όπου όλοι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και να σέβονται τους κανόνες της για να επιτυγχάνεται η εύρυθμη λειτουργία της. Ένας μικρόκοσμος του «έξω», μια γεύση από την πραγματική ζωή που τους κρύβει καλά ο εθισμός. Οποίος θέλει να φάει, συμμετέχει στο μαγείρεμα και στο πλύσιμο των σκευών και στον καθαρισμό του χώρου. Οποίος θέλει μπορεί να κάνει μπάνιο στα κοινόχρηστα ντουζ, να βάλει πλυντήριο και να ξυριστεί. Υπάρχει και μια ιματιοθήκη με μεταχειρισμένα, παλιά ρούχα, προσφορά των απλών πολιτών, από την οποία μπορεί να προμηθευτεί μια νέα αλλαξιά. Όλοι υπακούουν στους κανόνες γιατί εκεί είναι ο «δικός τους» χώρος. Ένα προσωρινό κατάλυμα για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, να ανασυγκροτηθούν και να επιστρέψουν στη δύσκολη πραγματικότητα που τους περιμένει.

Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς; Να προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και βιβλία στο “Off Club”. Αν είστε μουσικός η εικαστικός, να διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας για να απασχολήσετε δημιουργικά τους ανθρώπους που επιλέγουν να κάνουν έστω κι ένα σύντομο off από την πραγματικότητά τους. Στην ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ μπορείτε να δείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε. Η οικονομική κρίση ήρθε για να εντείνει το πρόβλημα, να δημιουργήσει νέα αδιέξοδα και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι υποκύπτουν στην εξάρτηση από την παραίσθηση. Ας μην παραβλέπουμε τα σημάδια που μπορεί να ωθήσουν κάποιον κοντινό μας άνθρωπο στην παραίτηση. Δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο, απευθυνθείτε στα Κέντρα Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ.

Your Image

Κοινωνικά αλληλέγγυος ο χρήστης του διαδικτύου

Κοινωνικά αλληλέγγυος ο χρήστης του διαδικτύου

Της Μαριαλένας Σπυροπούλου*

 

Στην έρευνα που διενεργήθηκε μέσα στο 2013 για λογαριασμό του Human Grid, υπό την ομπρέλα του TEDx Athens, σε συνεργασία με την εταιρεία διενέργειας δημοσκοπήσεων QED, αναζητήθηκαν οι μεταβλητές που συνεισφέρουν και αυξάνουν τη διάθεση για εθελοντισμό. Μία από τις παραμέτρους που μελετήθηκε ήταν η σχέση του ενεργού

πληθυσμού που έχει διάθεση για ενημέρωση, συνεισφορά, συμμετοχή σε εθελοντικά προγράμματα σε συνάρτηση με το πόσο δικτυωμένος είναι. Κατά πόσο δηλαδή η φυσική προδιάθεση για συνεχή επαφή του χρήστη με την πληροφορία, τις επαφές που διαχέονται και τις σχέσεις που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο συντελεί, διαμορφώνει και επηρεάζει και την τάση του για εθελοντική παρουσία στην κοινωνία.

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Το διάστημα που διενεργήθηκε η δομημένη έρευνα, ανοικτού και κλειστού ερωτηματολογίου, ήταν από τις 28 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου 2013. Σε πανελλαδικό ποσοστό 100% ανθρώπων ενεργών, ηλικίας από 18 έως 64 ετών, η έρευνα ανέδειξε τη σημαντική σχέση του διαδικτύου με τη διαμόρφωση των πολιτών εστιασμένων στην κοινωνική αλληλεγγύη. Ο καθημερινά συνδεδεμένος στο διαδίκτυο σε ποσοστό 57% συμμετέχει ήδη σε μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ σε ποσοστό 45% και 40% αντίστοιχα διαφαίνεται ότι υπάρχει η πιθανότητα για συμμετοχή και η πιθανότητα ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται σε καθημερινή σχέση με το διαδίκτυο είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε σχέση με τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης από αυτόν που συνδέεται αραιότερα ή και καθόλου. Επίσης μπορεί και το ίδιο το μέσο να δημιουργεί ανάγκες διότι διαχέει την πληροφορία και κινητοποιεί τη σκέψη και το νου για περισσότερο ενεργό δράση. Στο διαδίκτυο υπάρχει πρόσφορη η πληροφορία ενώ καθημερινά αναρτώνται ειδήσεις, στατιστικά στοιχεία και αρθρογραφία για τις δράσεις όσο και για την ανάγκη των πληθυσμών που πλήττονται συνεχώς και αυξανόμενα. Με αυτά τα στοιχεία καταρρίπτεται ένας μύθος που θέλει τον δικτυωμένο άνθρωπο, παθητικό μέλος της κοινωνίας. Αντιθέτως, το διαδίκτυο σήμερα, έναντι των παραδοσιακών μέσων επικοινωνίας ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο στη ροή της γνώσης και της πληροφορίας ανεξαρτήτως συμφερόντων και θεσμικών τοποθετήσεων.

 

*Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια – μέλος της ομάδας του Human Grid

Your Image

Κοινωνική Αλληλεγγύη ή εκπλήρωση προσωπικών στόχων;

Κοινωνική Αλληλεγγύη ή εκπλήρωση προσωπικών στόχων;

 

Γράφει η Μαριαλένα Σπυροπούλου*

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Human Grid, ενός παράλληλου ανθρωπιστικού προγράμματος ενημέρωσης για τον εθελοντισμό, στο πλαίσιο του TEDx Athens, οι συμμετέχοντες σε ερώτηση «γιατί επιλέγουν να γίνουν εθελοντές» απάντησαν μεγάλο βαθμό ότι με αυτό τον τρόπο θα δείξουν την κοινωνική αλληλεγγύη τους. Σε ποσοστό 15% κάποιοι απάντησαν ότι μέσω αυτού του καναλιού θα αυτοεκπληρωθούν και ένα μικρό 5% απάντησαν ότι θα αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες.

 

taτα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Human Grid, ενός παράλληλου ανθρωπιστικού προγράμματος ενημέρωσης για τον εθελοντισμό, στο πλαίσιο του TEDx Athens, οι συμμετέχοντες σε ερώτηση «γιατί επιλέγουν να γίνουν εθελοντές» απάντησαν μεγάλο βαθμό ότι με αυτό τον τρόπο θα δείξουν την κοινωνική αλληλεγγύη τους. Σε ποσοστό 15% κάποιοι απάντησαν ότι μέσω αυτού του καναλιού θα αυτοεκπληρωθούν και ένα μικρό 5% απάντησαν ότι θα αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες.

Στη χώρα που ζούμε η κοινωνική αλληλεγγύη και μια σειρά από άλλα φαινόμενα εθελοντισμού αντιτίθενται στην αυτοεκπλήρωση και την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων. Λες και το ένα αποκλείει το άλλο… Είναι σαν να αντιλαμβανόμαστε την έκφραση της αγάπης ως ένα ξόδεμα ή μια στέρηση πόρων. Δεν γνωρίζω πότε οι άνθρωποι απέκτησαν τούτη τη στρεβλή αντίληψη για τα πράγματα. Πότε το να σχετίζεσαι έγινε μονόδρομος όπου μόνο ο ένας ωφελείται, άσχετα με το ποιος είναι σε δυσχερέστερη θέση. Η αλήθεια είναι ότι ένα μέρος της κρίσης που περνάει η χώρα μας οφείλεται σε τέτοιες στρεβλές αντιλήψεις. Η λογική του να πιάσω δουλειά μόνο σε ό,τι έχω σπουδάσει ή μόνο όταν αμείβομαι επαρκώς ή ακόμα χειρότερα μόνο όταν θα με κάνουν προϊστάμενο συντήρησε και συντηρεί α-δέξιους νέους και μεγαλύτερους, όπου το μόνο τελικά που κατόρθωναν ήταν να πίνουν –με λεφτά άλλων- πολλούς καφέδες.

more info

Όταν είσαι αλληλέγγυος απέναντι σε ανθρώπους, ομάδες, κοινωνίες που πλήττονται, άμεσα βοηθάς και τον εαυτό σου. Η εσωτερική πληρότητα πηγάζει από το πραγματικό δόσιμο, χωρίς αναμενόμενο κέρδος. Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων συντελείται με την έξοδό σου από το ασφυκτικό και μονότονο οικογενειακό περιβάλλον και την επαφή με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Μόνο όταν μπορείς να σταθείς σε διαφορετικά περιβάλλοντα με διαφορετικές απαιτήσεις και επιτελώντας διαφορετικούς ρόλους κάθε φορά μπορείς να έχεις ικανοποιητική άποψη για τον εαυτό σου, για τις δυνατότητές σου και τις ελλείψεις σου. Η κινητικότητα, κάθε μορφής, είναι μόνη απάντηση στην κρίση. Και ο εθελοντισμός δίνει μια σοβαρή διέξοδο στη ζωή. Όχι στη ζωή των άλλων, αλλά στη δική μας ζωή. Σε εκείνη που μέχρι πρότινος νομίζαμε ότι υπερτερούσε.

*Ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια – μέλος της ομάδας του Human Grid

Your Image

Εθελοντισμός, συλλογικές δράσεις Αλληλεγγύης: Ανοδικές τάσεις, παρά την χαμηλή εκκίνηση

Εθελοντισμός, συλλογικές δράσεις Αλληλεγγύης: Ανοδικές τάσεις, παρά την χαμηλή εκκίνηση

Aποτελέσματα πανελλαδικής Έρευνας του Human Grid

Το Human Grid, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης που διενήργησε σε συνεργασία με την εταιρεία κοινωνικής έρευνας qed, για την αποτύπωση των γνώσεων, στάσεων και πεποιθήσεων της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τον εθελοντισμό και τις συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Human Grid presentation from TEDxAthens

Βασικά συμπεράσματα:

- Σημαντική αύξηση της συμμετοχής μετά την κρίση (2010). Το 44% των πολιτών που έχουν συμμετάσχει σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης, απαντούν ότι ξεκίνησαν μετά το 2010. Η αύξηση ήταν 13% το 2010, 7% το 2011, 20% το 2012 και 4% το α’ τρίμηνο του 2013.

- Η εθελοντική συμμετοχή παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τα ισχύοντα στην ΕΕ

. Μόνο το 3% των πολιτών είναι μέλος κάποιας εθελοντικής οργάνωσης, ένα επιπλέον 5% έχει σταθερή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και ένα πρόσθετο 7% συμμετέχει περιστασιακά. Το υπόλοιπο 85% δεν είχε ποτέ συμμετοχή. Ωστόσο το 34% θεωρεί πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο μέλλον σε δράσεις για απόρους, για το παιδί, για το περιβάλλον, για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών.

- 38% των πολιτών είναι πιθανόν να ζητήσει βοήθεια στο άμεσο μέλλον. Εκτιμούν ότι οι ίδιοι ή η οικογένειά τους ενδέχεται να έχουν ανάγκη για συνδρομή, από κάποια πρωτοβουλία αλληλεγγύης (σε είδη πρώτης ανάγκης, για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Πιο έντονα νοιώθουν την πιθανότητα να χρειαστούν υποστήριξη οι πολίτες μεταξύ 35-44 ετών.

- Η κρίση έχει διαφοροποιήσει τις προτεραιότητες: Η μεγαλύτερη αύξηση εθελοντικής συμμετοχής παρατηρείται σε παροχή ειδών σε απόρους/ανασφάλιστους, δράσεις για την υγεία απόρων/ανασφάλιστων, ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δράσεις για το περιβάλλον, τη γειτονιά. Υποχωρούν ή μένουν σταθερές: δράσεις για αστικές παρεμβάσεις, για τέχνη/πολιτισμό.

- Σε σχέση με την αξιολόγηση των εννοιών, ο εθελοντισμός αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 83%, οι δράσεις αλληλεγγύης σε ποσοστό 71%, η αλληλέγγυα οικονομία σε ποσοστό 65%, το αλληλέγγυο εμπόριο σε ποσοστό 60%, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ποσοστό 50%

more info

και ο ακτιβισμός σε ποσοστό 46%.

- H έμφαση δίνεται στα οφέλη προς την κοινωνία και όχι στα προσωπικά οφέλη του ατόμου που συμμετέχει σε μία δράση. Κύριο όφελος θεωρούν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων και δίνουν χαμηλή προτεραιότητα αλλά αξιοσημείωτη βαρύτητα, στην αυτοεκπλήρωση των συμμετεχόντων (15%) και στην απόκτηση δεξιοτήτων (5%).

Το ενδιαφέρον των πολιτών για τις δράσεις και τις ομάδες αλληλεγγύης μεγαλώνει εμφανώς μέσα στην κρίση. Δύο στους τρείς πολίτες θεωρούν ότι οι δράσεις αυτές είναι πλέον πολύ σημαντικές για την κοινωνική συνοχή και ιδιαίτερα τους περισσότερο αδύναμους, ενώ το 60% θεωρεί ότι το κοινωνικό ενδιαφέρον θα αυξάνεται. Παρά τη χαμηλή συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών σε εθελοντικές οργανώσεις και συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα διπλάσιο ποσοστό από τους πολίτες που σήμερα συμμετέχουν ή έχουν συμμετάσχει σε εθελοντικές δράσεις, εμφανίζεται πρόθυμο να αναλάβει ενεργό δράση στο άμεσο μέλλον. Όπως καταγράφεται, η ελληνική κοινωνία μέσα στην κρίση, στρέφει εμφατικά το ενδιαφέρον της στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και στις αντίστοιχες οργανώσεις.

Τα στοιχεία της έρευνας:

- Πανελλαδική έρευνα Door to Door από την εταιρεία qed

- Αντιπροσωπευτικό δείγμα Ν=1001

- Κάλυψη αστικής Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεγάλα και μικρά αστικά)

- Κάλυψη ηλικιακού κοινού 18-64 ετών

- Χρονική διάρκεια έρευνας 28 Μαρτίου – 12

tag

Απριλίου, 2013

Your Image

Η κρίση μας στρέφει προς την εθελοντική προσφορά

Η κρίση μας στρέφει προς την εθελοντική προσφορά

«Η εθελοντική συμμετοχή αυξάνεται στην παροχή ειδών σε απόρους, σε δράσεις για την υγεία απόρων ή ανασφάλιστων, στην ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών.»

Tης Λίνας Γιάνναρου

 

Είναι μεγάλος ο πειρασμός να δει κανείς το ποτήρι μισοάδειο. Να εστιάσει στο υψηλό 85% των πολιτών που δηλώνουν ότι ούτε τώρα ούτε και ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν συμμετάσχει σε κάποια οργάνωση ή δράση κοινωνικής αλληλεγγύης. Ομως, η ξερή αυτή ανάγνωση της έρευνας της qed για την κατάσταση του εθελοντισμού στην Ελλάδα (έγινε για λογαριασμό της Human Grid, μιας πρωτοβουλίας του TedxAthens, που καταγράφει τις πηγές αλληλεγγύης στην πόλη) δεν αποτυπώνει την πλήρη εικόνα. Μολονότι μόνο 15% έχουν υπάρξει εθελοντές (3% είναι μέλη οργάνωσης, 5% συμμετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες, 7% περιστασιακά), το 34% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να αναλάβει δράση. Οπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση των στοιχείων χθες, σκιαγραφείται σαφής θετική τάση, ιδιαίτερα σε σχέση με τη ραστώνη των προηγούμενων χρόνων, η οποία αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία είναι αντιπροσωπευτική του αστικού ενήλικου πληθυσμού, ήταν η κρίση που μας κινητοποίησε. Το 44% των πολιτών που έχουν συμμετάσχει σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης απαντούν ότι το ξεκίνησαν μετά το 2010 (η αύξηση ήταν 13% το 2010,

blabla3

7% το 2011, 20% το 2012 και 4% το πρώτο τρίμηνο του 2013). Την ίδια περίοδο, προφανώς, άναψε το φιτίλι και στο 34% που δηλώνει πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο μέλλον σε δράσεις για απόρους, για το παιδί, για το περιβάλλον ή για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό που συγκρατούσε τους περισσότερους από το να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε οργανώσεις ήταν κυρίως το εκτεταμένο αίσθημα καχυποψίας για τα κίνητρα και τους σκοπούς των ΜΚΟ, αλλά και η παγιωμένη αντίληψη ότι τις ανάγκες αυτές πρέπει να τις

tag

καλύπτει το κράτος.

more info

Την αλλαγή του κλίματος ενίσχυσαν οι προσωπικές εμπειρίες του καθενός από την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό 38% των πολιτών δηλώνουν ότι είναι πιθανό να ζητήσουν οι ίδιοι βοήθεια στο μέλλον από φορέα ή οργάνωση, για είδη πρώτης ανάγκης, για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών ή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιο έντονα αισθάνονται τον φόβο ότι θα χρειαστούν υποστήριξη οι

tag

πολίτες μεταξύ 35 – 44 ετών.

Προτεραιότητες

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κρίση έχει διαφοροποιήσει τις προτεραιότητες. Το τελευταίο διάστημα, οι δράσεις για το αστικό περιβάλλον ή τον πολιτισμό εμφανίζουν υποχώρηση, ενώ αντίθετα η εθελοντική συμμετοχή αυξάνεται στην παροχή ειδών σε απόρους/ανασφάλιστους, σε δράσεις για την υγεία απόρων ή ανασφάλιστων, την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το περιβάλλον, τη γειτονιά. Η αλλαγή αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι οι πολίτες δηλώνουν πως το μεγαλύτερο όφελος από την εθελοντική δράση θα είναι το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Πηγή: Καθημερινή

Your Image

Σημαντική αύξηση του εθελοντισμού

Σημαντική αύξηση του εθελοντισμού

« Η κοινωνία παίρνει στα χέρια της την υπόθεση αλληλεγγύη»

Αύξηση της εθελοντικής προσφοράς κατά 44% μετά το 2010, εξαιτίας της αναγκαστικής συμβίωσης με την κρίση, καταγράφουν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της έρευνας για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρωτοβουλία του TEDxAthens, Human Grid.

Η, ηλικίας οκτώ μηνών, Human Grid ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο να «υφαίνει υπομονετικά» -όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε- το δίκτυο των εθελοντικών πρωτοβουλιών του νομού Αττικής, με στόχο την ανάδειξη και την υποστήριξη των ομάδων που προσφέρουν συνεργατικά, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης και της όποιας απορρύθμισης του κοινωνικού ιστού.

Η δομή
Οι στόχοι και η δομή των ομάδων ποικίλλουν. Από τη σίτιση και την περίθαλψη απόρων, τον εξωραϊσμό πάρκων και το στήσιμο ανταλλακτικών παζαριών, μέχρι τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και τον συντονισμό περιπάτων και ποδηλατοποριών, κοινό σημείο των δράσεων είναι ότι οργανώθηκαν από τους ίδιους τους ανθρώπους τους, από «κάτω προς τα επάνω».

Βασίστηκαν στη γνήσια ανάγκη των κατοίκων της πόλης να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Οπως σημειώθηκε, στόχος του Human Grid είναι, μέσα από τον διαδικτυακό χάρτη (www.humangrid.gr), να αποτυπωθεί το «ανθρώπινο δίχτυ» της Αθήνας ώστε όσοι ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να τις αναζητούν εύκολα και γρήγορα αλλά και να ενημερώνονται για τις επικείμενες δράσεις και τις δυνατότητες συμμετοχής τους.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία κοινωνικής έρευνας qed σε δείγμα 1.001 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 64 ετών, επιχειρεί να αποτυπώσει την τρέχουσα τοποθέτηση της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τον εθελοντισμό και τις συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά ευρήματα της έρευνας, η εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής σε εθελοντικές πρωτοβουλίες ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα παρότι παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ισχύοντα στην ΕΕ.

more info

Ετσι, μόνο το 3% των πολιτών είναι μέλος κάποιας εθελοντικής οργάνωσης, ένα επιπλέον 5% έχει σταθερή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και ένα πρόσθετο 7% συμμετέχει περιστασιακά.

Παρά το γεγονός ότι το υπόλοιπο 85% δεν διερεύνησε μέχρι τώρα το ενδεχόμενο του εθελοντισμού, ένα ποσοστό της τάξης του 34% θεωρεί πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο μέλλον σε δράσεις για απόρους, το παιδί, το περιβάλλον αλλά και την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, εύρημα που πείθει ότι διαγράφεται πλέον σαφώς μια ιδιαίτερα θετική τάση.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν πως είναι πιθανόν να ζητήσουν βοήθεια στο άμεσο μέλλον

Προτεραιότητα
Οπως είναι φυσικό, η κρίση έχει διαφοροποιήσει τις προτεραιότητες. Ετσι, η μεγαλύτερη αύξηση εθελοντικής συμμετοχής παρατηρείται σε παροχή ειδών και δράσεις για την υγεία των απόρων – ανασφάλιστων, την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και δράσεις για το περιβάλλον ή τη γειτονιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, υποχωρούν ή μένουν σταθερές οι δράσεις για αστικές παρεμβάσεις, καθώς και για την τέχνη και τον πολιτισμό.

Το δίκτυο της Αττικής

Η πολυσυλλεκτικότητα των ομάδων που συμμετέχουν στο Human Grid είναι δεδομένη. Greenpeace, Atenistas, Αρκτούρος, Διεθνής Αμνηστία, Κλίμακα, Παιδικά Χωριά SOS, To Χαμόγελο του Παιδιού, Ναρκομανείς Ανώνυμοι, Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνυπάρχουν με λιγότερο γνωστές πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται σ’ ένα

tag

ευρύτατο φάσμα δράσεων από τα ΑμΕΑ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία και την εκπαίδευση, έως τις δράσεις στη γειτονιά, το περιβάλλον, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δίκτυο της Αττικής, περιλαμβάνονται αυτές που ασχολούνται με τα ΑμΕΑ – οι «Εργαστήρι», «Πέταγμα», «Κίνηση Αδελφών Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας» και ομάδες «παροχής ειδών πρώτης ανάγκης» («Δεσμός», «Ο Αλλος Ανθρωπος», «Praksis» και «Ιστός»).

Στον ευαίσθητο τομέα της υγείας υπάρχουν ήδη 13 διαφορετικές δράσεις, μια τυχαία επιλογή από τις οποίες αναδεικνύει τις «Prolepsis», «Εδρα», «Αποστολή Ανθρωπος» και «Αλμα Ζωής».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα «τέχνη και πολιτισμός», αυτός συγκεντρώνει δέκα ομάδες, μεταξύ των οποίων και τις «Διάδρασις», «The Caravan Project» και «Frown Tails». Μια αναζήτηση στον διαδραστικό χάρτη του Human Grid θα σας φέρει σε επαφή με όλες τις εθελοντικές δράσεις.

Υπερβάσεις
«Η απαξίωση των παραδοσιακών μορφών κοινωνικοπολιτικής δράσης οδηγεί στην αναζήτηση νέων δυνατοτήτων. Παρά τη δεδομένη αμηχανία, η κοινωνία αγωνίζεται να αξιώσει και να αξιωθεί», είπε η κυρία Χριστίνα Καράμπελα από την εταιρεία κοινωνικής έρευνας qed που διεξήγαγε την έρευνα.

«Καλούμαστε να κάνουμε υπερβάσεις ανεξάρτητα από τον πολιτικό ή κοινωνικό χώρο όπου ανήκουμε. Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που αναδύονται, αυτό είναι το ?τέρας? με το οποίο θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αναμετρηθούμε», τόνισε ο κ. Στάθης Χαϊκάλης, μέλος της συντονιστικής ομάδας του Human Grid.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: ethnos.gr

Your Image

Σημαντική αύξηση του εθελοντισμού από το 2010

Σημαντική αύξηση του εθελοντισμού από το 2010

Η κρίση μας φέρνει πιο κοντά…

Σημαντική αύξηση κατά 44% της συμμετοχής πολιτών σε εθελοντικές πρωτοβουλίες, μετά την κρίση καταγράφει έρευνα κοινής γνώμης που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου, το Human Grid, μια πρωτοβουλία του TEDxAthens.

Η μεγαλύτερη αύξηση εθελοντικής συμμετοχής παρατηρείται σε παροχή ειδών σε απόρους/ανασφάλιστους, δράσεις για την υγεία απόρων/ανασφάλιστων, ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

tag_3_2

δράσεις για το περιβάλλον, τη γειτονιά. Υποχωρούν ή μένουν σταθερές: δράσεις για αστικές παρεμβάσεις, για τέχνη/πολιτισμό.

Ο εθελοντισμός

qweqwe1blabla3

αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 83%, οι δράσεις αλληλεγγύης σε ποσοστό 71%, η αλληλέγγυα οικονομία σε ποσοστό 65%, το αλληλέγγυο εμπόριο σε ποσοστό 60%, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ποσοστό 50% και ο ακτιβισμός σε ποσοστό 46%. Πάντως, παρά την ενίσχυση του εθελοντισμού, η συμμετοχή Ελλήνων σε ανάλογα προγράμματα παραμένει χαμηλή σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, μόνο το 3% των πολιτών είναι μέλος κάποιας εθελοντικής οργάνωσης, ένα επιπλέον 5% έχει σταθερή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και ένα πρόσθετο 7% συμμετέχει περιστασιακά. Το υπόλοιπο 85% δεν είχε ποτέ συμμετοχή αλλά ένα 34% από αυτούς θεωρεί πολύ πιθανό να συμμετάσχει σε μέλλον σε εθελοντικές δράσεις.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, όπως σημειώνει σήμερα το Έθνος, ότι 38% των πολιτών θεωρούν ότι είναι πιθανό να ζητήσουν βοήθεια στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: lifo.gr

Your Image

Αύξηση 44% των εθελοντών μετά την εμφάνιση της κρίσης στην Ελλάδα

Αύξηση 44% των εθελοντών μετά την εμφάνιση της κρίσης στην Ελλάδα

Πηγή: Τα Νέα

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης που παρουσίασε το Human Grid, μια πρωτοβουλία του TEDxAthens για τη συστηματική καταγραφή και δικτύωση των εθελοντικών οργανώσεων και συλλογικών δράσεων αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η έρευνα που παρουσίασε το protagon, πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία κοινωνικής έρευνας qed σε δείγμα 1.001 ατόμων και αποτυπώνει τις στάσεις και πεποιθήσεις της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τον εθελοντισμό και τις συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι:

Σημαντική αύξηση της συμμετοχής μετά την κρίση (2010). Το 44% των πολιτών που έχουν συμμετάσχει σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης, απαντούν ότι ξεκίνησαν μετά το 2010. Η αύξηση ήταν 13% το 2010, 7% το 2011, 20% το 2012 και 4% το α’ τρίμηνο του 2013.

more info

Η εθελοντική συμμετοχή

tag_3_2

παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τα ισχύοντα στην ΕΕ. Μόνο το 3% των πολιτών είναι μέλος κάποιας εθελοντικής οργάνωσης, ένα επιπλέον 5% έχει σταθερή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και ένα πρόσθετο 7% συμμετέχει περιστασιακά. Το υπόλοιπο 85% δεν είχε ποτέ συμμετοχή. Ωστόσο, το 34% θεωρεί πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο μέλλον σε δράσεις για απόρους, για το παιδί, για το περιβάλλον, για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών.

38% των πολιτών είναι πιθανόν να ζητήσει βοήθεια στο άμεσο μέλλον. Εκτιμούν ότι οι ίδιοι ή η οικογένειά τους ενδέχεται να έχουν ανάγκη για συνδρομή, από κάποια πρωτοβουλία αλληλεγγύης (σε είδη πρώτης ανάγκης, για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Πιο έντονα νιώθουν την πιθανότητα να χρειαστούν υποστήριξη οι πολίτες μεταξύ 35-44 ετών.

Η κρίση έχει διαφοροποιήσει τις προτεραιότητες: Η μεγαλύτερη αύξηση εθελοντικής συμμετοχής παρατηρείται σε παροχή ειδών σε απόρους/ανασφάλιστους, δράσεις για την υγεία απόρων/ανασφάλιστων, ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών,

blabla4

προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δράσεις για το περιβάλλον, τη γειτονιά. Υποχωρούν ή μένουν σταθερές: δράσεις για αστικές παρεμβάσεις, για τέχνη/πολιτισμό.

Σε σχέση με την αξιολόγηση των εννοιών, ο εθελοντισμός αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 83%, οι δράσεις αλληλεγγύης σε ποσοστό 71%, η αλληλέγγυα οικονομία σε ποσοστό 65%, το αλληλέγγυο εμπόριο σε ποσοστό 60%, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ποσοστό 50% και ο ακτιβισμός σε ποσοστό 46%.

H έμφαση δίνεται στα οφέλη προς την κοινωνία και όχι στα προσωπικά οφέλη του ατόμου που συμμετέχει σε μία δράση. Κύριο όφελος θεωρούν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων και δίνουν χαμηλή προτεραιότητα αλλά αξιοσημείωτη βαρύτητα, στην αυτοεκπλήρωση των συμμετεχόντων (15%) και στην απόκτηση δεξιοτήτων (5%).

Your Image

Volunteerism sees significant rise during crisis in Greece

Volunteerism sees significant rise during crisis in Greece

The economic crisis appears to have generated a new spirit of volunteerism in Greece, a country where this social activity has not been particularly widespread in the past.

A survey made public on Tuesday suggested that there has been a 44 percent increase in the number of Greeks taking part in volunteer projects since 2010, when Greece signed up to the EU-IMF bailout.

The opinion poll, carried out by QED for the Human Grid, a scheme set up by the TEDx Athens discussion forum, found that the most noticeable rises in volunteerism were in providing goods and looking after the health of those worst affected by the crisis. However, taking part in environmental and cultural projects were also popular.

“Citizens are desperately looking for a way to make themselves useful and to get a sense of achievement,” said Christina Karabela, a managing partner at QED. “We are witnessing a society that is in transition.”

Despite the apparent rise in the number of Greeks volunteering to help fellow citizens and good causes, 85 percent of the population still has no participation at all in any volunteer group. Nevertheless, the signs for the future appear encouraging as 34 percent of 1,001 respondents said they are very likely to give up their time to help others in the near future.

It is also a sign of the testing social situation that Greece is in that 38 percent of those questioned said they expect that they or their family members will soon be in need of volunteer assistance.

Source: ekathimerini.com

Your Image

Άγνωστη λέξη για τον Έλληνα ο εθελοντισμός

Άγνωστη λέξη για τον Έλληνα ο εθελοντισμός

Πηγή: news.gr

«Μόνο ο τρεις στους εκατό πολίτες είναι εθελοντές»

Πολύ μικρά εμφανίζονται τα ποσοστά του εθελοντισμού στην Ελλάδα, καθώς μόνο το 3% των πολιτών είναι μέλος κάποιας εθελοντικής οργάνωσης, ένα επιπλέον 5% έχει σταθερή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και ένα πρόσθετο 7% συμμετέχει περιστασιακά.

Το υπόλοιπο 85% δεν είχε ποτέ συμμετοχή, ενώ το 34% των πολιτών απαντάει ότι θεωρεί πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο μέλλον σε δράσεις για απόρους, για το παιδί, για το περιβάλλον, για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά από πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης, που παρουσίασε το Human Grid, μια πρωτοβουλία του TEDxAthens και αφορά τη συστηματική καταγραφή και δικτύωση των εθελοντικών οργανώσεων και συλλογικών δράσεων αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία κοινωνικής έρευνας qed σε δείγμα 1001 ατόμων.

Το θετικό σημάδι που προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι το 44% των πολιτών που έχουν συμμετάσχει σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης, ξεκίνησαν μετά το 2010, δηλαδή μετά την είσοδο της οικονομικής κρίσης στη ζωή μας.. Η αύξηση ήταν 13% το 2010, 7% το 2011, 20% το 2012 και 4% το α’ τρίμηνο του 2013.

Σε ό, τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εθελοντισμού στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση εθελοντικής συμμετοχής παρατηρείται σε παροχή ειδών σε απόρους – ανασφάλιστους, δράσεις για την υγεία απόρων/ανασφάλιστων, ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δράσεις για το περιβάλλον, τη γειτονιά. Πτωτική πορεία ακολουθούν στις περισσότερες των περιπτώσεων, δράσεις για αστικές παρεμβάσεις, για τέχνη και πολιτισμό.

Στο ερώτημα για το πώς αξιολογούν την έννοια εθελοντισμός, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα, σε ποσοστό 83% την αντιμετωπίζει θετικά, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις δράσεις αλληλεγγύης σε ποσοστό 71%, την αλληλέγγυα οικονομία σε ποσοστό 65% και το αλληλέγγυο εμπόριο σε ποσοστό 60%.

Your Image

Έρευνα: 4 στους 10 Έλληνες χρειάζονται βοήθεια

Έρευνα: 4 στους 10 Έλληνες χρειάζονται βοήθεια

του Βαγγέλη Γεωργίου

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης που παρουσίασε το Human Grid, μια πρωτοβουλία του TEDxAthens για τη συστηματική καταγραφή και δικτύωση των εθελοντικών οργανώσεων και συλλογικών δράσεων αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία κοινωνικής έρευνας qed σε δείγμα 1.001 ατόμων και αποτυπώνει τις στάσεις και πεποιθήσεις της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τον εθελοντισμό και τις συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Έτσι, τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι:

 • Σημαντική αύξηση της συμμετοχής μετά την κρίση (2010). Το 44% των πολιτών που έχουν συμμετάσχει σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης, απαντούν ότι ξεκίνησαν μετά το 2010. Η αύξηση ήταν 13% το 2010, 7% το 2011, 20% το 2012 και 4% το α’ τρίμηνο του 2013.
 • Η εθελοντική συμμετοχή παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τα ισχύοντα στην ΕΕ. Μόνο το 3% των πολιτών είναι μέλος κάποιας εθελοντικής οργάνωσης, ένα επιπλέον 5% έχει σταθερή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και ένα πρόσθετο 7% συμμετέχει περιστασιακά. Το υπόλοιπο 85% δεν είχε ποτέ συμμετοχή. Ωστόσο, το 34% θεωρεί πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο μέλλον σε δράσεις για απόρους, για το παιδί, για το περιβάλλον, για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών.
 • 38% των πολιτών είναι πιθανόν να ζητήσει βοήθεια στο άμεσο μέλλον. Εκτιμούν ότι οι ίδιοι ή η οικογένειά τους ενδέχεται να έχουν ανάγκη για συνδρομή, από κάποια πρωτοβουλία αλληλεγγύης (σε είδη πρώτης ανάγκης, για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών,
  tag

  στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Πιο έντονα νιώθουν την πιθανότητα να χρειαστούν υποστήριξη οι πολίτες μεταξύ 35-44 ετών.

 • Η κρίση έχει διαφοροποιήσει τις προτεραιότητες: Η μεγαλύτερη αύξηση εθελοντικής συμμετοχής παρατηρείται σε παροχή ειδών σε απόρους/ανασφάλιστους, δράσεις για
  tag

  την υγεία απόρων/ανασφάλιστων, ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δράσεις για το περιβάλλον, τη γειτονιά. Υποχωρούν ή μένουν σταθερές: δράσεις για αστικές παρεμβάσεις, για τέχνη/πολιτισμό.

 • Σε σχέση με την αξιολόγηση των εννοιών, ο εθελοντισμός αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 83%, οι δράσεις αλληλεγγύης σε ποσοστό 71%, η αλληλέγγυα οικονομία σε ποσοστό 65%, το αλληλέγγυο εμπόριο σε ποσοστό 60%, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ποσοστό 50% και ο ακτιβισμός σε ποσοστό 46%.
 • H έμφαση δίνεται στα οφέλη προς την κοινωνία και όχι στα προσωπικά οφέλη του ατόμου που συμμετέχει σε μία δράση. Κύριο όφελος θεωρούν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων και δίνουν χαμηλή προτεραιότητα αλλά αξιοσημείωτη βαρύτητα, στην αυτοεκπλήρωση των συμμετεχόντων (15%) και στην απόκτηση δεξιοτήτων (5%).

Πηγή: protagon.gr

Your Image

Εκστρατεία για θάλασσες γεμάτες ζωή και ψαράδες με μέλλον

Εκστρατεία για θάλασσες γεμάτες ζωή και ψαράδες με μέλλον

Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε έναν τυχερό άνθρωπο, όπως συνηθίζει να χαρακτηρίζει ο ίδιος τον εαυτό του, γιατί κατάφερε να κάνει επάγγελμα το όνειρό του: να διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για όλους, μέσα από τη συμμετοχή του σε συλλογικές δράσεις που επιτυγχάνουν σταδιακά μικρούς ή μεγαλύτερους κοινωφελείς σκοπούς. Με αφορμή το επερχόμενο ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει για την αναθεώρηση της κοινής αλιευτικής πολιτικής και τη μεγάλη εκστρατεία της Greenpeace που θέλει μια καινούρια αρχή για το θαλάσσιο περιβάλλον, συναντήσαμε τον Νίκο Χαραλαμπίδη και μιλήσαμε για την κατάσταση των θαλασσών μας, τις συνέπειες της υπεραλίευσης, τι μπορεί να πετύχει η «φωνή» και η δράση των εθελοντών πολιτών, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον, πώς ανακόπτεται μια καταστροφική πορεία… Σας μεταφέρουμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας και καταγράψαμε με μεγάλο ενδιαφέρον!

Τι ξέρουμε τελικά για τη θάλασσα…;

Ν.Χ. Μια στις δυο ανάσες που παίρνουμε προέρχεται από της θάλασσα. Η θάλασσα δεν είναι απλώς πηγή πρωτεϊνών και μητέρα της ζωής στον πλανήτη μας. Είναι το κλιματιστικό του πλανήτη, η κύρια πηγή οξυγόνου, είναι τα πάντα. Και όμως εμείς τη θεωρούμε δεδομένη, με αποτέλεσμα να την καταστρέφουμε και να την αδειάζουμε από ζωή. Το μέλλον των θαλασσών μας φαντάζει δυσοίωνο, αλλά υπάρχει ελπίδα. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε ζωή στις θάλασσές μας.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά που καταναλώνουμε δεν πέφτουν από τον ουρανό ούτε βγαίνουν από τη θάλασσα σε μορφή φιλέτου. Βαθύ σκοτάδι καλύπτει το τι (δεν) ξέρουμε για τη θάλασσα και τη θαλάσσια ζωή…. Εδώ και λίγες δεκαετίες μάθαμε ότι τα μεγαλύτερα αποθέματα ψαριών ψαρεύονται με τόσο ξέφρενους ρυθμούς που δεν προλαβαίνουν να αναπαραχθούν. Σήμερα στον πλανήτη, 3 από τα 4 εμπορικά είδη υπεραλιεύονται, ενώ ειδικά για τη Μεσόγειο η υπεραλίευση απειλεί το 82% των ειδών.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Τι προκαλεί τελικά η υπεραλίευση;

Ν.Χ. Η βιομηχανική αλιεία, εκτός του ότι καταστρέφει το βυθό και περιοχές αναπαραγωγής ψαριών, αναζητεί πλέον τα τελευταία ψαριά σε κάθε άκρη των θαλασσών. Σκάφη – εργοστάσια, ψαρεύουν ό,τι υπάρχει στα ανοικτά της Αφρικής ή τον Ειρηνικό ωκεανό και τα φέρνουν στο πιάτο μας… Στην Ευρώπη, αν και η βιομηχανική αλιεία αποτελεί μόλις το 20% των Ευρωπαίων αλιέων, καρπώνεται περισσότερο από το 80% της ψαριάς. Με σύγχρονα εργαλεία εντοπισμού και τεραστία δίχτυα, αλιευτικά σκάφη στραγγίζουν ό,τι έχει απομείνει από τη θαλάσσια ζωή… Ο κύκλος εργασιών γύρω από την βιομηχανική αλιεία είναι τόσο μεγάλος, ώστε αρκετές φορές έχουμε φτάσει σε συρράξεις και πολεμικές συγκρούσεις για τα τελευταία ψάρια (ιστορική είναι η σύγκρουση του Καναδά με την Ισπανία για τα αποθέματα μπακαλιάρου του Δυτικού Ατλαντικού, όταν ακόμα υπήρχε μπακαλιάρος εκεί).

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο καταγράφουν αυτή την κατάσταση εδώ και χρόνια, ενημερώνουν και προειδοποιούν: οι θάλασσές μας ερημώνουν! Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου προστατευομένων περιοχών (θαλάσσια καταφύγια) τα οποία θα καλύπτουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας της θάλασσας (30-40%) που θα μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή αναπαραγωγή της θαλάσσιας ζωής, ώστε να ξαναγεμίσουν οι θάλασσες ψάρια. Η πρόταση αυτή εγγυάται και το μέλλον της μη καταστροφικής αλιείας, μια και θάλασσες γεμάτες ζωή σημαίνει και εξασφαλισμένο μέλλον για την ήπια αλιεία. Η πρόταση αυτή κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πιο σημαντικό ίσως είναι ότι κερδίζει έδαφος και ανάμεσα στους ψαράδες. Όλο και περισσότεροι ψαράδες είναι διατεθειμένοι να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους στο όνομα ενός εξασφαλισμένου καλύτερου αύριο γι αυτούς και τα παιδιά τους.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί τώρα να διορθώσει τα πολλά λάθη του παρελθόντος. Έτσι προχωρά στην αναθεώρηση της «Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής» (ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα κανόνων που διέπουν την αλιεία) που θα πρέπει όμως να ψηφιστεί τον Ιούνιο από τους Υπουργούς Αλιείας. Με την αναθεώρηση αυτή χαράζεται επιτέλους μια κατεύθυνση που δεν στηρίζει πια την καταστροφική αλιεία και παίρνει σοβαρά υπόψη της τη φωνή της επιστήμης (που εδώ και χρόνια ζητά επίμονα να μειώσουμε τις ποσότητες που ψαρεύουμε).

Καιρός για δράση λοιπόν!

Ν.Χ.“Μια ακόμα πολιτική από την ΕΕ;” θα πει κανείς… Ναι, μια καινούργια αρχή και για τις Ελληνικές θάλασσες, μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά στα δέκα χρόνια! Εδώ και 6 χρόνια, η Greenpeace έχει επεξεργαστεί πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφύγιου στις Βόρειες Κυκλάδες. Πρόταση που έχει επεξεργαστεί, συζητήσει και συνδιαμορφώσει με ψαράδες (παράκτιους), φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματίες της περιοχής. Έτσι, φέτος βρεθήκαμε και πάλι στις Κυκλάδες. Αυτή τη φορά με το πλοίο μας, Arctic Sunrise. Μα δεν ήταν μόνο

qweqwe3qweqwe4

η Greenpeace εκεί. Ήταν μαζί μας δεκάδες εθελοντές, αλλά και δεκάδες χιλιάδες cyber activists, άνθρωποι που ανέβηκαν στο πλοίο για να μάθουν περισσότερα και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν δράση ηλεκτρονικά. Οργανώθηκαν workshops με τους ψαράδες (όχι μόνο με όσους συμφωνούν, αλλά και με αυτούς που αντιδρούν) και υπήρξε αμοιβαία δέσμευση για συνέχεια! Ο ρόλος εθελοντών και cyber ακτιβιστών είναι κρίσιμος για να στείλουμε το μήνυμα παντού, ώστε να φτάσει ξεκάθαρο και δυνατό στον υπουργό: θέλουμε να στηρίξετε την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, θέλουμε να στηρίξετε την ήπια αλιευτική δραστηριότητα και τους παράκτιους ψαράδες, θέλουμε να στηρίξετε τις προτάσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφύγιων!

Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν. Το Arctic Sunrise έφυγε από την Ελλάδα η προσπάθεια όμως συνεχίζεται! Επόμενο λιμάνι σ’ αυτή την ευρωπαϊκή περιοδεία του για τη βιώσιμη αλιεία είναι η Κροατία, αλλά θα συνεχίσει μέχρι το κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών τον Ιούνιο.

Ενημερωθείτε και επιλέξτε με ποιο τρόπο θα συμβάλετε κι εσείς στην προσπάθεια για θάλασσες γεμάτες ζωή και ψαράδες με μέλλον. Για να γίνει η θάλασσα από προβλήματα… θάλασσα ελπίδας…!

GP1

Your Image

Μια καινούργια σελίδα στην εκπαίδευση εθελοντών

Μια καινούργια σελίδα στην εκπαίδευση εθελοντών

Το πρώτο δυναμικό workshop με πρωτοβουλία του Volunteer4Greece

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα παρουσίαζε ανέκαθεν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σαν ιδεολογία και σαν στάση ζωής, ενώ το World Giving Index 2012 δίνει στη χώρα μας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κοινωνικής αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον αντίποδα αυτών των δυσάρεστων δεδομένων, βρίσκεται εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας «ενεργών πολιτών» που αφιερώνουν από το περίσσευμα ή το υστέρημα του χρόνου και των χρημάτων τους για να προσφέρουν στον συνάνθρωπο, στη γειτονιά, στην πόλη τους. Είναι μια μικρή κοινωνία πολιτών, τμήμα μιας πολύ μεγαλύτερης, που μπορεί όμως να εμπνεύσει και να αποτελέσει τον πυρήνα που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, συμπαρασύροντας και άλλους να δράσουν συλλογικά, για ένα πιο ποιοτικό, πιο ανθρώπινο μέλλον…!

Το Volunteer4Greece είναι μια online πλατφόρμα αναζήτησης εθελοντικής εργασίας και σκοπός του είναι να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εθελοντές, ώστε να βρίσκουν «ο ένας τον άλλον πιο εύκολα».  Την προηγούμενη Πέμπτη, η ομάδα του Human Grid, παρακολουθήσαμε το Workshop εκπαίδευσης ΜΚΟ για την αξιοποίηση των εθελοντών τους που διοργάνωσε το Volunteer4Greece. Μαζί μας ήταν συγκεντρωμένα πολλά από τα μέλη οργανώσεων και ομάδων πολιτών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και υπηρετούν στην καθημερινή τους πραγματικότητα και καθένας με τις δικές του δυνάμεις, τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Στην εκδήλωση, που είχε διαδραστικό χαρακτήρα, συμμετείχαν μέλη από 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες πολιτών.

«Ο εθελοντισμός βασικός πυλώνας για τη λειτουργία μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Η διαχείριση και η εκπαίδευση των εθελοντών, ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι. Για να γίνει κάποιος εθελοντής χρειάζεται πρωτίστως μεράκι και όραμα… να θέλει να εμπλακεί σε μια περιπέτεια…». Στα πλαίσια της εκδήλωσης ακούσαμε πολύ χρήσιμες τοποθετήσεις και ομιλίες για τους τρόπους εξεύρεσης εθελοντών, τη διαδικασία εκπαίδευσής τους, τη μεθοδολογία και τα «εργαλεία» για την αξιοποίηση και την εξέλιξή τους μέσα σε μια οργάνωση. Πού μπορεί όμως μια οργάνωση να απευθυνθεί για να βρει εθελοντές; Ανάμεσα σε όσους είναι ήδη αλλά και σε όσους δεν γνωρίζουν  ότι μπορούν, και πρέπει να τους το ξυπνήσεις, να τους «δελεάσεις» … Ποιους εθελοντές χρειάζεται μια οργάνωση; Μας αφορά η ηλικία, το επαγγελματικό προφίλ, οι δεξιότητες; Υπάρχει ανάγκη για κάποιο ιδιαίτερο προφίλ; Ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει εξίσου μια μικρή ή μια μεγαλύτερη οργάνωση, βάσει του προγράμματος, των ενεργειών, των δυνατοτήτων της και των γενικότερων αναγκών της.

pic 2

Κάθε εθελοντής και ένα διαφορετικό κίνητρο, ως προς το τι μπορεί να προσδοκά από τη συμμετοχή του, τι πιστεύει, τι μπορεί να προσφέρει, τι ζητά, τι τελικά βρίσκει… Η εκπαίδευση των εθελοντών, ζωτικής σημασίας. Το «πάντρεμα» της ανάγκης με τον κατάλληλο εθελοντή που θα καταφέρει να την καλύψει, το ζητούμενο. Οι ανάγκες των οργανισμών κατηγοριοποιούνται και πολλές φορές, οι απαιτήσεις προϋποθέτουν δουλειά σε αντίξοες συνθήκες, όπως το καθήκον του εθελοντή που αναλαμβάνει να προσεγγίσει και να βοηθήσει κάποιες ξεχασμένες κοινωνικές ομάδες (χρήστες ναρκωτικών, θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης κλπ), που «εξορμούν» στην Αθήνα όταν στο κέντρο της πόλης σκοτεινιάζει…

Μια εκδήλωση, διαδραστικά οργανωμένη, με πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για την πολυδιάστατη αξία του εθελοντισμού αλλά και τα οφέλη για τους ίδιους τους εθελοντές, που εκτός από τις ενσυνείδητες και ανιδιοτελείς πράξεις προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο, εισπράττουν πνευματικά, σε γνώσεις, σε εμπειρία αλλά και ψυχικά, μέσα από την κοινωνικοποίηση και τη χαρά του να είσαι σε θέση να βοηθήσεις όπου μπορείς και να συνεισφέρεις ενεργά σε έναν καλό σκοπό!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Human Grid, Wonder Festival και Glovo-Global Volunteers Platform. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Volunteer4Greece στο Facebook.

Your Image

Πρωτοποριακή εφαρμογή μαθητών για αποδοτική διαχείριση των φαρμάκων!

Πρωτοποριακή εφαρμογή μαθητών για αποδοτική διαχείριση των φαρμάκων!

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή δημιούργησε ομάδα μαθητών της Β’ Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα, με κίνητρο την κοινωνική αλληλεγγύη και εφόδια την καινοτόμο σκέψη, τη συλλογικότητα και τον ενθουσιασμό που διαθέτουν απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητά τους. Η ιδέα του εγχειρήματος «Μy Pharmacy», προήλθε και υλοποιήθηκε από τα παιδιά του σχολείου, στα πλαίσια των σκοπών της Εταιρείας Έξυπνης Κατανάλωσης (ΕΤ.Ε.Κ.) που οι ίδιοι δημιούργησαν, για να προωθήσουν στην αγορά τις ιδέες τους, σε σχέση με την καθημερινή ζωή του καταναλωτή και το πώς θα μπορούσε αυτή, μέσα από «έξυπνες» και ανέξοδες πρακτικές

tag_3_2

που αξιοποιούν την τεχνολογία, να διευκολύνεται. Απώτερος σκοπός τους, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και να αναδείξουν την αξία του εθελοντισμού ιδιαίτερα στη σημερινή πραγματικότητα.

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες κινητών και tablets, να ειδοποιούνται εγκαίρως για την επικείμενη λήξη των φαρμάκων που έχουν αποθηκευμένα, και μέσα από τη λειτουργία «Share my pharmacy», να εντοπίζουν το πιο κοντινό σημείο συγκέντρωσής τους από κοινωφελείς οργανισμούς και εθελοντικές πρωτοβουλίες που εν συνεχεία τα προσφέρουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η διαχείριση των φαρμάκων που όλοι αποθηκεύουμε

qweqwe3qweqwe4

και πολλές φορές ξεχνάμε ότι διαθέτουμε γίνεται πιο αποδοτική και αυτά που δεν χρειαζόμαστε, προ της λήξης τους, προσφέρονται σε ανθρώπους που τα έχουν άμεση ανάγκη. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για δωρεάν εγκατάσταση από κινητά iphone και μπορείτε να την κατεβάσετεεδώ.

Η μαθητική ΕΤ.Ε.Κ., έλαβε πρόσφατα την πρώτη θέση πανελλαδικά, στην εμπορική έκθεση του διαγωνισμού «εικονική επιχείρηση», στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό “Junior Achievement Young Enterprise European Trade Fair” που θα διεξαχθεί στη Ρίγα της Λετονίας από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου 2013!

Σε αυτή την επιτυχή προσπάθεια, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συμβάλαμε κι εμείς μέσα από το Project του TEDxAthens, Human Grid, το οποίο παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική και συμπεριλαμβάνουν στις δράσεις τους τη συγκέντρωση και διανομή φαρμάκων σε ανθρώπους που

έχουν άμεση ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ομάδα του Human Grid, θα συνεχίσει να υποστηρίζει έμπρακτα κάθε μελλοντική αντίστοιχη προσπάθεια που έχει στόχο να ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο, και ιδιαίτερα τους συνανθρώπους μας που πλήττονται από τη σημερινή δυσμενή οικονομική συνθήκη, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα. Με τον ίδιο ενθουσιασμό, θα βρισκόμαστε εξίσου δίπλα στις προσπάθειες των νέων ανθρώπων, που συνδέουν την καινοτομία με την πρόοδό τους και ανοίγονται στην κοινωνία προσφέροντας!

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την εφαρμογή, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ομάδας : http://etek.cgs.gr/

pic1

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Σοφία Αθανασιάδου

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Σοφία Αθανασιάδου

Η Σοφία Αθανασιάδου από το Σύλλογο γυναικών Ελλάδος SuperMomsRock, μας διηγήθηκε την προσωπική της ιστορία την πρώτη ημέρα του TEDxAthens 2012 που ήταν αφιερωμένη στο Human Grid. Μας μίλησε για αυτά που της έδωσαν δύναμη αλλά και για αυτά που προσπάθησαν να της κόψουν τα φτερά και μας συμβούλεψε να κάνουμε πράξη αυτά που αγαπάμε γιατί διαφορετικά, αργά και μεθοδικά γινόμαστε δυστυχισμένοι…

«…Μέσα από το blog, δίνουμε στις μητέρες ιδέες για να αναπτύξουν τη δουλειά τους, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους. Βοηθάμε, όπως μπορούμε, για να βρουν εργασία. Μαζεύουμε και χαρίζουμε πράγματα, στηρίζουμε οικογένειες που έχουν ανάγκη…»

 

«…Να μάθουμε στα παιδιά μας να λειτουργούν με σεβασμό, αλληλεγγύη και αγάπη, στην πράξη. Όχι μόνο θεωρίες…»

 

Your Image

Το Human Grid ξεπερνά τις 100 εθελοντικές οργανώσεις στην Αττική!

Το Human Grid ξεπερνά τις 100 εθελοντικές οργανώσεις στην Αττική!

Ένα ανθρώπινο δίχτυ έμπρακτης αλληλεγγύης και ελπίδας. Μια ιδέα που ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα μελών του ΤΕDx Athens, και στην πορεία συνάντησε το έντονο ενδιαφέρον και άλλων εθελοντών, από κάθε ηλικία, που θέλησαν να συμβάλουν στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης του εθελοντισμού στην Αττική και σταδιακά σε όλη την Ελλάδα.

Εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συνθήκης που ολοένα εξαντλεί και περισσότερους συνανθρώπους μας, ξεκινήσαμε την καταγραφή και τη γνωριμία μας αρχικά με τις εθελοντικές πρωτοβουλίες που δρουν στην Αθήνα και συνθέτουν το πρόσωπο μιας πόλης, που επιλέγει τη δράση σαν υγιή αντίδραση, σ’ αυτά που της συμβαίνουν. Σαν κοινό χαρακτηριστικό και σαν βασική προϋπόθεση για την καταγραφή αυτών των προσπαθειών και την ένταξή τους στο χάρτη του Human Grid, θέσαμε την πρωτοβουλία εκείνη που εμπνέεται, αναλαμβάνεται και υλοποιείται μέσα από τη γνήσια ανάγκη του πολίτη να σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στον συμπολίτη του ή/και να κάνει κάτι όμορφο για να βελτιώσει τον τόπο που ζει. Γνωρίζοντας τη σημαντική δράση γνωστών εθελοντικών οργανώσεων, ήμασταν ιδιαίτερα ανυπόμονοι να εντοπίσουμε και να γνωρίσουμε από κοντά τις «άγνωστες» στο ευρύ κοινό ομάδες πολιτών, που αυτό-οργανώνονται και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στις γειτονιές, αρνούνται να μένουν αμέτοχοι στην «εικόνα» των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια, στην εικόνα που αντικρίζουν σε μια καθημερινή βόλτα στην πόλη τους…

Η δυναμική που αναπτύσσει ο εθελοντισμός και η αξία που αποκτά ιδιαίτερα στις μέρες μας, γέμισε εντυπωσιακά γρήγορα με πολύχρωμες κουκκίδες τον αθηναϊκό μας χάρτη. Στόχος μας, η προβολή και ανάδειξη αυτών των πρωτοβουλιών, ώστε να ενισχυθεί η κάθε προσπάθεια ξεχωριστά και να ενδυναμωθεί το αποτέλεσμά της. Για όλους εμάς, το Human Grid, είναι ένα διαρκές ταξίδι γεμάτο ελπίδα, μέσα από τα μάτια ανθρώπων που κουβαλούν μικρές ή μεγαλύτερες καθημερινές πράξεις αγάπης και αλληλεγγύης. Αν και το Human Grid μετρά μόλις λίγους μήνες παρουσίας, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που παρακολούθησε και «γνώρισε» είναι εντυπωσιακές σε δυναμική, ποιότητα, ψυχή και αποτέλεσμα.

Μια ομάδα αποφασισμένων ανθρώπων που επιστράτευσε πάθος και δημιουργικότητα για να προβάλει τον ελληνικό τουρισμό και τη φιλοξενία της χώρας μας στο εξωτερικό, οι δράσεις μιας ανοιχτής ομάδας πολιτών που αναλαμβάνουν εγκαταλελειμμένους χώρους και τους επιστρέφουν στην πόλη σαν μικρές οάσεις χαράς για τους κατοίκους της, εθελοντές δάσκαλοι με “Δ” κεφαλαίο που παραδίδουν μαθήματα σε παιδιά κοινωνικά αποκλεισμένων οικογενειών που δεν μπορούν να στραφούν στην έμμισθη διδασκαλία, μουσικοί που μεταδίδουν αφιλοκερδώς την τέχνη τους σε όποιον δεν έχει τη δυνατότητα να τη σπουδάσει, πολίτες που συνεργάζονται και αναλαμβάνουν δράση για να βελτιώσουν την πόλη τους, να την αναδείξουν αλλά και να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους, μια πρωτότυπη παρέμβαση που φώτισε με άποψη έναν μικρό σκοτεινό δρόμο της Αθήνας, Έλληνες εθελοντές γιατροί – μα πάνω απ’ όλα άνθρωποι – που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με μοναδικό αντάλλαγμα ένα χαμόγελο, η εικόνα ενός νηπιαγωγείου στο Βιετνάμ που στηρίζεται αποκλειστικά από τις προσφορές Ελλήνων, άνθρωποι που μαγειρεύουν για καλό σκοπό, πολίτες χωρίς σύνορα που στέκονται δίπλα στους συνανθρώπους τους, εκμηδενίζοντας αποστάσεις, χωρίς να λογαριάζουν εθνικότητες και χρώματα, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό δείγμα της βαθιά ανθρώπινης αντίδρασης μας, στη σκληρή πραγματικότητα των συνανθρώπων μας που πλήττονται και σε αυτά που υποβαθμίζουν την πόλη μας και πρέπει να αλλάξουν…!

Το σύντομο της διαδρομής μας μέχρι σήμερα, οι 100+ έμπρακτες συλλογικές πρωτοβουλίες που υφαίνουν το ανθρώπινο δίχτυ της Αθήνας, η δυναμική που παρατηρείται στη χώρα και η ταχύτητα με την οποία γεννιούνται ολοένα και περισσότερες οργανώσεις πολιτών, δυναμώνει την αισιοδοξία μας για μια καθημερινότητα με διαφορετικό πολιτισμό απέναντι στον διπλανό μας και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό σύνολο που συνθέτουμε τελικά εμείς οι ίδιοι…!

Επισκεφθείτε το www.humangrid.gr προκειμένου να γνωρίσετε τις ομάδες που βρίσκονται στον χάρτη μας και τις σελίδες μας στα social media (Facebook, Twitter), για να πληροφορείστε τις επόμενες δράσεις τους, να συμμετέχετε όπου έχετε τη δυνατότητα αλλά και να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για να ενταχθείτε σε κάποια από τις εθελοντικές αυτές πρωτοβουλίες. Η βοήθεια όλων σας απαραίτητη και πολύτιμη για την ολοκληρωμένη καταγραφή των υφιστάμενων εθελοντικών ομάδων αλλά και όσων νέων δημιουργούνται και δεν έχουν εντοπιστεί κατά την έρευνά μας. Περιμένουμε τις προτάσεις σας στο info@humangrid.gr!

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – Γιάννης Θεοχάρης

TEDxAthens 2012 Talks – Γιάννης Θεοχάρης

Ο Γιάννης Θεοχάρης στην ομιλία του στο TEDxAthens 2012 μας εξήγησε πως πολλές από τις διαστάσεις κοινωνικής αποσάθρωσης και διάλυσης του κοινωνικού ιστού που παρατηρούμε καθημερινά έχουν βαθιές ρίζες σε καθημερινές και ευρύτερες κοινωνικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, και ιδιαίτερα στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κοινωνικοπολιτικών θεσμών.

Με απλούς και αποκαλυπτικούς συλλογισμούς κατέδειξε πως η ανάταξη της χώρας περνά μέσα από την ενίσχυση του βαθμού εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και τις συλλογικές δράσεις αλλά και του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των ίδιων των πολιτών. Μπορούν τα social media να βοηθήσουν στη δημιουργία και ανάπτυξη πρωτοβουλιών ικανές να ενισχύσουν το κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας;

 

[Networks of Action and Social Capital]

The internet has long been celebrated as a platform that can facilitate social and political mobilisation. Using the example of the UK ‘Anti-Cuts’ student protests, Yannis explains how students managed to better organise and coordinate political action through social media. The opportunities for forming collaboration ties and producing ‘social capital’ (that is, bonds of trust, reciprocity and solidarity) through the internet are described and highlighted. Discussing the worrying social consequences of lack of trust among citizens and institutions in Greece, Yannis moves on to propose how social media can provide a first step towards building more voluntary initiatives. Using the example of ‘#tutorpool’, he shows how loosely-connected, horizontally organised citizens can form bonds of collaboration, reciprocity and solidarity online, and help rebuild a healthy civil society

 

 

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Άντα Αλαμάνου

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Άντα Αλαμάνου

Την πρώτη ημέρα του TEDxAthens 2012 που ήταν αφιερωμένη στο Human Grid, η Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη του προγράμματος  «Κλίμακα» μας μίλησε για το όραμά της σχετικά με την υποστήριξη αστέγων, επενδύοντας στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο και προσφέροντας μια αξιοπρεπή διαβίωση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«…Το δικό μας όραμα είναι έξω από τη στείρα φιλανθρωπική δράση. Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με ένα κέρμα ή ένα πιάτο φαγητό. Επιδιώκουμε την ισότιμη ένταξη των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων…»

 

Προσπαθώντας να ξεπεράσει τα στερεότυπα που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, το “στέκι” αστέγων στον Κεραμεικό, έχει πάντα την πόρτα του ανοιχτή, καθώς  το πιο σημαντικό απ’ όλα γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι να νιώθουν ότι «ανήκουν» κάπου, ότι κάποιος είναι εκεί όταν τον χρειαστούν…

«…Η αποδοχή, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και οι αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης, είναι τα πιο σταθερά βήματα στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού…»

«…Η περιθωριοποίηση ατόμων και ομάδων δεν οφείλεται στην αδυναμία των ίδιων να ενταχθούν, αλλά στην αδυναμία του κοινωνικού συστήματος να τους εντάξει. Χρειάζεται πολιτικός σχεδιασμός και ολοκληρωμένες δράσεις, από την πρόληψη έως και την αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων…»

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – Γιώργος Κλειβοκιώτης

TEDxAthens 2012 Talks – Γιώργος Κλειβοκιώτης

Το 2011, σε μια στιγμή πολύ αρνητικών προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Γιώργος Κλειβοκιώτης αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με μια παρέα φίλων δημιούργησαν το UP Greek Tourism, ένα πρότζεκτ, όπου μέσω online crowdfunding, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, συνεισφέρανε για τη χρηματοδότηση μιας καινοτομικής διαφημιστικής τουριστικής καμπάνιας στη Νέα Υόρκη.

 

Στόχος αυτής της προσπάθειας δεν ήταν τόσο η αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά περισσότερο να βγει ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ και να αποτελέσει ένα παράδειγμα του πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει μια ομάδα αποφασισμένων πολιτών, με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, χωρίς την ανάγκη του κράτους. Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε με ένα διαφημιστικό στη Washington τον ίδιο χρόνο και ένα ακόμη στο Λονδίνο το χειμώνα 2012-13.

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Νίκος Χαραλαμπίδης

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Νίκος Χαραλαμπίδης

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Greenpeace Greece, την πρώτη ημέρα του TEDxAthens που ήταν αφιερωμένη στο Human Grid, μοιράστηκε μαζί μας την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του και μας εκμυστηρεύτηκε πως αισθάνεται ένας πολύ τυχερός άνθρωπος που κατάφερε να κάνει το πάθος του για την προστασία του περιβάλλοντος επάγγελμα.

[A very lucky person, who wants to share this with you]

«…Ξαφνικά βρέθηκα σ’ έναν χώρο όπου υπήρχαν ζωντανοί μύθοι. Για μένα αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν ότι οι άνθρωποι δεν είχαν απλώς ένα κοινό όραμα, αλλά προσπαθούσαν στην πράξη να το κάνουν πραγματικότητα…»

«…Πιο πολύ από τις δράσεις, θυμάμαι τους ανθρώπους. Ανθρώπους που μοιραζόμασταν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, μέσα από τις διαφωνίες και τις διαφορές μας…»

«…Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις στη Greenpeace, είναι να αμφισβητείς τα δεδομένα…»

«…Όλη αυτή η εκπαιδευτική προσπάθεια του “πέφτω, σηκώνομαι, δίνω χέρι, απλώνω χέρι, μαθαίνουμε ο ένας απ’ τον άλλο και προχωρούμε” είναι αυτό που αξίζει. Διευρύνουμε ένα δίκτυο που μπορεί να φέρει την αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο…»

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Γεράσιμος Κουβαράς

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Γεράσιμος Κουβαράς

Ο Γεράσιμος Κουβαράς, την πρώτη ημέρα του TEDxAthens που ήταν αφιερωμένη στο Human Grid, μας μίλησε για τον εθελοντή του «αύριο», έτσι όπως τον χρειάζεται η σημερινή δύσκολη και ρευστή παγκόσμια συνθήκη που αυξάνει διαρκώς τα κοινά προβλήματα. Ένας εθελοντής που θα πρέπει να επιδιώκει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

[Ο εθελοντής του αύριο]

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρέθεσε παραδείγματα ανθρώπων που αισθάνονται στην πράξη “πολίτες του κόσμου”. Αφήνοντας την άνεση της δικής τους ζωής και σε πολλές περιπτώσεις ξεφεύγοντας από τη ζώνη ασφαλείας τους, αναλαμβάνουν δράση και εκτός συνόρων, για να χτίσουν γέφυρες αλληλεγγύης με συνανθρώπους τους που πλήττονται και βιώνουν τις σκληρές συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Your Image

Η Γέφυρα ή όταν μαθητές συναντούν άτομα με αναπηρία

Η Γέφυρα ή όταν μαθητές συναντούν άτομα με αναπηρία

Μια ευκαιρία στη κοινωνία να μηδενίσει τις παραλείψεις και τις αποσιωπήσεις

(Από lifo.gr)

H Ελίνα Κωνσταντίνου του TEDxAthens και του Human Grid παρακολούθησε εκδήλωση, όπου ο ΣΚΕΠ έφερε σε επαφή μαθητές με άτομα με αναπηρία. Μια «απρόσμενη» συνάντηση σε μια χώρα όπου μέχρι πρόσφατα, οι ευθύνες απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες (ή, καλύτερα, με ειδικές δεξιότητες) είχε

tag

αφεθεί εξολοκλήρου στο κράτος. Η κρίση οδηγεί το κράτος στο άλλο άκρο, αλλά δίνει μια ευκαιρία στην κοινωνία να μηδενίσει τις παραλείψεις και τις αποσιωπήσεις.

«Όταν το μόνο που ακούει ένα παιδί από τους γονείς του για το θέμα είναι “μην τον κοιτάζεις περίεργα”, πώς περιμένουμε άραγε να τον “κοιτάξει” όταν μεγαλώσει…;»

Η απορία ενός φίλου, που δυστυχώς αντανακλά την πραγματικότητα της συνεισφοράς μας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών ως προς το διαφορετικό, που στην πραγματικότητα είναι το ίδιο, αλλά με αντοχές που δοκιμάζονται καθημερινά ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Μια διαπίστωση που δεν ταιριάζει σε μια σύγχρονη κοινωνία, που θα έπρεπε να εμφανίζεται απαλλαγμένη από στερεότυπα και συμπεριφορές που οδηγούν στον αποκλεισμό συνανθρώπων μας από την ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινά.

Ο ρόλος της πολιτείας είναι να προστατεύει τα άτομα με κάθε μορφής αναπηρία, ακριβώς όπως οφείλει να προστατεύει και να εξασφαλίζει τα θεμελιωμένα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που δικαιούνται την ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες, για να αισθάνονται στην πράξη ενεργά μέλη της ίδιας και όχι μιας διαφορετικής κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) δίνει φωνή και βήμα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες νέων και λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης, συνδέοντας παιδιά και νέους με αναπηρίες, με μαθητές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα. Στόχος αυτής της σημαντικής προσπάθειας, να γνωρίσει η κοινωνία το διαφορετικό, να αποδεχθεί συνειδητά και με αγάπη τις ιδιαιτερότητές της, και να ανταποκριθεί απλά, χωρίς εξαιρέσεις, ετικέτες και προκαταλήψεις. Να απαλλαγεί από ό,τι αφαιρεί τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους να είναι, αλλά και να αισθάνονται χρήσιμοι…

Αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα, και σοφόν το σαφές, αλλά εδώ μπαίνει άνω τελεία στη συνεχή ροή της γνώσης, σε αντίθεση με τη συνήθη τακτική της ικανοποιητικής ατάκας που αποχωρεί ατάκτως από αυτό που προκαλεί αμηχανία και φόβο. Δεν υπάρχουν αυτονόητες έννοιες και γραφικά επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις, όταν αυτές διαψεύδονται από την πραγματικότητα που φωνάζει «άγνοια». Μια πολύ αξιόλογη, εθελοντική προσπάθεια που επιδιώκει να καλύψει λίγο από αυτό το κενό, είναι αυτή του ΣΚΕΠ. Από το 2008, συγκεντρώνει μαθητές σε ανοιχτή συζήτηση και γνωριμία, επιδιώκοντας την επαφή με το διαφορετικό, μέσα από τη βιωματική εμπειρία και την αλληλοαποδοχή στην πράξη. Αυθόρμητα, χωρίς να έχουν προηγηθεί «επικοινωνιακά φροντιστήρια», παιδιά που βιώνουν διαφορετικές μορφές αναπηρίας συνεργάζονται με μαθητές από γενικά σχολεία, συμμετέχουν σε κοινές διαδραστικές δραστηριότητες, βιωματικά εργαστήρια, μουσικά δρώμενα, εκδηλώσεις, εκθέσεις. Πρόσφατα είχα τη χαρά να τους επισκεφθώ και να δω από κοντά την υπέροχη αυτή σύμπραξη, την πρώτη για το σχολικό έτος 2012-2013, σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν στο Μουσείο Βορρέ με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ: Tape Art, γλυπτική, ζωγραφική, ζωγραφική σε t-shirt, Bocce με την Ειρήνη Τρομπέτα, βιωματικό εργαστήρι προσομοίωσης στα άτομα με προβλήματα όρασης, βιωματικές ομιλίες με τους Βαγγέλη Αυγουλά, Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα και Στέφανο Βούρο… Όλα αυτά παρέα με 210 απίθανους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου ΜΑΖΙ ΜΕ νέους με αναπηρίες από ειδικά σχολεία και κοινωνικούς φορείς. Όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι να ρίξουν κάθε τοίχο που υψώνει ο φόβος και η άγνοια. Μέχρι σήμερα, 189 ειδικά σχολεία και σχολεία γενικής εκπαίδευσης, χιλιάδες νέοι με διαφορετικές μορφές αναπηρίας και μαθητές από όλοι την Ελλάδα έχουν συναντηθεί, σε μια προσπάθεια του Συνδέσμου για έναν ενιαίο κοινωνικό ιστό που δε στιγματίζει και δεν απομονώνει.

Τα ερωτήματα των παιδιών πολλά, αλλά ακόμα και ο πιο χαριτωμένος τρόπος έκφρασής τους, δεν αφαιρεί από την ουσία και δικαιούται σοβαρή και ξεκάθαρη απάντηση. Συζητώντας με τον Παναγιώτη, άτομο με αναπηρία και συνεργάτη του Συνδέσμου, μεταφέρουμε μερικές από τις αυθόρμητες παρατηρήσεις των παιδιών, μετά από τις ενημερωτικές επισκέψεις του ΣΚΕΠ σε σχολεία:

«Κατάλαβα ότι όλοι είναι ίδιοι ακόμη και

qweqwe1blabla3

όταν δεν μπορούν να περπατήσουν. Επίσης έμαθα ότι κάποιοι άνθρωποι με αναπηρία δε χάνουν τις ελπίδες τους, είναι χαρούμενοι και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.»

«Θα ήταν πολύ βαρετό να ήμασταν όλοι ίδιοι…»

«Τελικά, ακόμα και η όραση είναι υποκειμενική υπόθεση, απλά εσείς αντιλαμβάνεστε τον κόσμο από το δικό σας πρίσμα…»

«Μετά την επίσκεψη του ΣΚΕΠ μου έρχονται οι λέξεις: βοήθεια, ισότητα και να μην κοιτάω αυτόν που κάθεται σε καροτσάκι σαν εξωγήινο…»

«Πριν μας επισκεφτούν, ντρεπόμουν μπροστά σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν είχα συνηθίσει να είμαι κοντά σ’ αυτά τα άτομα κι ένιωθα άβολα απέναντί τους. Ο κ. Παναγιώτης μας μίλησε ελεύθερα και κατάλαβα πως δε διαφέρουμε και πολύ. Ίδια ζωή έχουμε. Ξυπνάμε, τρώμε, γελάμε κι αντιμετωπίζουμε καθημερινές δυσκολίες. Πιστεύω πως αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό κι ευχάριστο. Θα μάθουμε αυτά τα παιδιά, θα γίνουμε φίλοι και ίσως κρατήσουμε επαφή. Ωραίο θα ήταν αυτό. Μπράβο για την πίστη τους και τη δύναμή τους. Ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα και μέχρι τότε υπομονή.»

Άνθρωποι με αναπηρίες είτε νοητικές, είτε σωματικές, σε έναν καθημερινό αγώνα για να πραγματοποιούν τα «απλά και αυτονόητα» των άλλων. Τι όμως ανακόπτει την πορεία για τη βελτίωση της υγείας τους; Τι προσθέτει βάρη στις φυσικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν; Αναμφισβήτητα η αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντί τους αλλά και αυτό που όλοι εμείς δε χτίζουμε -με την αποφασιστικότητα που πρέπει- από κάτω προς τα πάνω: τον ειλικρινή και έμπρακτο σεβασμό στη διαφορετικότητα, τις προϋποθέσεις για μια ενιαία κοινωνία χωρίς υπο-ομάδες και ανθρώπινα δικαιώματα που «δεν μας αφορούν»… Κλείνοντας όπως ξεκίνησα, το να «μην κοιτάξεις περίεργα» δε διαφέρει σε τίποτα από το «να μην κοιτάξεις καθόλου»… Κρατώ την προτροπή του ΣΚΕΠ για μια κοινωνία όπου «όλοι ανεξαιρέτως θα είμαστε και θα αισθανόμαστε χρήσιμοι…!»

Your Image

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Paul Loeb

TEDxAthens 2012 Talks – [Human Grid] Paul Loeb

Ο Paul Loeb μετρά 35 χρόνια στην έρευνα και στη συγγραφή, πάνω σε θέματα για τηνΚοινωνική Ευθύνη και την ενδυνάμωση της αξίας της, σαν στάση ζωής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 23 Νοεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στο Human Grid, παρέθεσε παραδείγματα μεγάλων προσωπικοτήτων αλλά και απλών ανθρώπων, που κατάφεραν με αποφασιστικότητα, πάθος και ισχυρή πίστη στο στόχο τους, να εμπνεύσουν και να “ξεσηκώσουν” δημιουργικά κοινωνίες, να επιτύχουν την αλλαγή, να πράξουν για ένα καλύτερο “αύριο”…

Παραδείγματα θετικών ανατροπών που ήρθαν μέσα από το μετασχηματισμό της ατομικής προοπτικής σε συλλογική δράση αλλά και περιπτώσεις αυτό-οργάνωσης πολιτών με αποτέλεσμα σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των προσπαθειών, η μετάβαση από την ιδέα, την επιθυμία και το όραμα στην πράξη, παρά τα πραγματικά εμπόδια που έδειχναν ανυπέρβλητα και τη γενική αίσθηση του ακατόρθωτου που δημιουργούσαν οι συνθήκες.

 

[Author Soul of a Citizen and The Impossible Will Take a Little While]

How do ordinary citizens make their voices heard and actions count in a time when the world seems spinning out of control? How does a country like Greece deal with a seemingly impossible situation. Paul Loeb examines how people from around the globe get involved in larger community issues and what stops them from getting involved; how they burn out in exhaustion or maintain commitment for the long haul; what we need to learn from the citizen movements of the past; how involvement can give a powerful sense of connection and purpose, and what it takes to make change even when the odds seem overwhelming.

Paul Loeb has spent thirty-five years researching and writing about citizen responsibility and empowerment–asking what makes some people choose lives of social commitment, while others abstain. He’s the author of Soul of a Citizen: Living With Conviction in a Cynical Time, with 135,000 copies in print. He’s also the author of The Impossible Will Take a Little While: A Citizen’s Guide to Hope in a Time of Fear (Basic Books, 2004), named the #3 political book of fall 2004 by the History Channel and American Book Association, and winner of the Nautilus Award for best social change book, Generation at the Crossroads, Nuclear Culture, and Hope in Hard Times. He’s written for the New York Times, Washington Post, USA Today, Los Angeles Times, Psychology Today,AARP Bulletin, Redbook, the International Herald Tribune and the Christian Science

tag

Monitor, been interviewed on CNN, NPR, C-SPAN, NBC news, CBC, the BBC, and NPR, and lectured at 400 colleges throughout the country and numerous national and international conferences. Paul founded the Campus Election Engagement Project, which helped 700 colleges and universities engage their students in the 2012 election.

Alice Walker writes, “The voices Loeb finds demonstrate that courage can be another name for love.” “I stayed up half the night reading Soul of a Citizen, finding it a beautiful and morally transcendent work. Paul Loeb is a personal hero of mine who gives decency and generosity a political character, in the humblest of ways. The new edition is magnificent,” writes Jonathan Kozol. Habitat for Humanity founder Millard Fuller concludes “Paul Loeb brings hope for a better world in a time when we so urgently need it.” The late Susan Sontag called Loeb “A national treasure.” Bill Mckibben comments “Soul has been a powerful inspiration to citizens acting for environmental sanity, showing how they can take committed stands, even if they don’t know every last answer. The new edition is even more inspirational.” And Bill Moyers writes, of The Impossible Will Take a Little While, “This book can even make one hopeful about the future despite so many signs to the contrary.” See www.paulloeb.org

 

Your Image

«Δρόμοι ζωής» και μια σελίδα που ψάχνει μακαρόνια – Η Αθήνα που αντιστέκεται στην κρίση με αλληλεγγύη

«Δρόμοι ζωής» και μια σελίδα που ψάχνει μακαρόνια – Η Αθήνα που αντιστέκεται στην κρίση με αλληλεγγύη

της Ελίνας Κωνσταντίνου (via lifo.gr)

 

Η ζωή τους, γεμάτη. Ένας μακρύς «δρόμος» από πράξεις κοινωνικής συνείδησης και ευαισθησίας που διαμόρφωσαν το σημερινό χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους. Η Μάτα και ο Κώστας Βαρλάς με υποδέχονται στο Γκάζι. Στο χώρο που φιλοξενείται η εθελοντική Οργάνωση «Δρόμοι Ζωής». Μια διαδρομή που ξεπερνά σήμερα τα 12 χρόνια δράσης. Ένα διώροφο, παλιό κτίριο. Οι εσωτερικοί χώροι γεμάτοι χρώματα, προσφέρουν εκείνη την αγάπη που δεν καταλαβαίνει από εθνικότητες, χρώματα και θρησκείες. Εκείνο το είδος που δεν πρέπει να στερείται κανένα παιδί και για κανέναν λόγο.

Magnify Image

Με γύρισαν 14 χρόνια πίσω. Σε ένα Γκάζι πολύ διαφορετικό από το σημερινό, χωρίς μπαράκια, με μικρά σπιτάκια και πολλές δύσκολες ανθρώπινες ιστορίες που τους παρακίνησαν να αναλάβουν δράση. Ξεκίνησαν να κάνουν ενισχυτικά μαθήματα σε παιδιά αναλφάβητων γονιών, κυρίως μουσουλμάνων της Θράκης. Όμως οι ανάγκες της κοινότητας δεν σταματούσαν στην εκπαίδευση. Οι συνθήκες διαβίωσης πολύ δύσκολες και η άγνοια σε βασικά θέματα καθημερινότητας, ακόμα μεγαλύτερη. Το 1998, θυμάται ο κ. Βαρλάς, με τη βοήθεια των «Γιατρών του Κόσμου», εμβολιάστηκαν 80 παιδιά στο χώρο ενός καφενείου, που ένας ιδιοκτήτης παραχώρησε…

Το 1999 ήρθε ο σεισμός της Αθήνας. Καταλυτική χρονολογία για μια ακόμα πιο δύσκολη συνέχεια για τους κατοίκους στο Γκάζι. Μετά τον σεισμό, ένα πάρκο που υπήρχε τότε και σήμερα βρίσκεται ο σταθμός του Κεραμεικού, μετατράπηκε σε καταυλισμό. Κάτοικοι του Γκαζιού και των γύρω περιοχών βρέθηκαν να ζουν εκεί καθώς τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω του σεισμού. Με την υποστήριξη φίλων συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και κουβέρτες, τα οποία μοιράστηκαν στους κατοίκους. Εκεί πέρασαν όλοι μαζί, κάποια βράδια, γύρω από μια φωτιά. Δημιουργούσαν φιλίες, ξεχνούσαν προσωρινά τα προβλήματα.

Το 2000, βρέθηκαν μπροστά σε ένα ενοικιαστήριο στο οίκημα της συμβολής των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Δαμοκλέους. Με την προτροπή φίλων ξεκίνησαν. Το 2000, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καμιά σαρανταριά παιδιά εισβάλλανε κυριολεκτικά στο χώρο με τις σχολικές τους τσάντες, για να ζητήσουν βοήθεια για τα μαθήματά τους. Σιγά σιγά οι εθελοντές αυξάνονταν. Η καθημερινότητα

tag

στο Κέντρο Επικοινωνίας της οργάνωσης πάντα γεμάτη με εκπλήξεις, γέλια, τις αγκαλιές των παιδιών, τους προβληματισμούς τους, την υποδοχή νέων εθελοντών, την υποστήριξη γνωστών και φίλων, την ανάγκη να βιδώνονται τα πόμολα στις πόρτες κάθε βράδυ… Φτάνοντας στο 2003, μετά από 3 χρόνια καθημερινής εργασίας, η πρώτη γενιά παιδιών πήγε στο γυμνάσιο.

Οι βασικοί πόροι για τη λειτουργία της οργάνωσης, προέρχονται από τα μέλη και τους φίλους της. Από τους απλούς ανθρώπους που δίνουν ό,τι μπορούν. Το bazaar που διοργανώνουν κάθε χρόνο αποτελεί σχεδόν το μοναδικό οικονομικό πόρο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους. Σήμερα οι ενεργοί εθελοντές της ομάδας ξεπερνούν τους 150. 80 εγγεγραμμένα παιδιά,μελετούν και περνούν δημιουργικό χρόνο στο χώρο. Παιδιά από τη Θράκη, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Συρία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα αλλά και τη χώρα μας. Κάθε εβδομάδα διανέμουν τρόφιμα σε περίπου 30 οικογένειες και παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι καθημερινές τους ανάγκες δεν καλύπτονται, η αγάπη με την οποία τα προσφέρουν, δίνει ένα μήνυμα που ιδιαίτερα στις μέρες μας, αξίζει πολλά. Για τις ανάγκες τους δημιούργησαν μια σελίδα όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα αποθέματα της αποθήκης τους: «Μακαρόνια στο κόκκινο και οι άνθρωποι σπεύδουν», λέει ο κ. Βαρλάς. Τα παιδιά, εκτός από τα καθημερινά τους μαθήματα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και σε ομαδικές δραστηριότητες όπως θέατρο, χειροτεχνία, χορός. Στο τέλος κάθε σχολικού έτους, τα παιδιά, παρουσιάζουν στους φίλους των «Δρόμων Ζωής»παραστάσεις που αποτελούν δικές τους εθελοντικές δημιουργίες. Ζωγραφίζουν τα

tag

σκηνικά, φτιάχνουν τα κοστούμια τους, επιμελούνται τη μουσική παραγωγή, δημιουργούν τις χορογραφίες…

Δε θα μπορούσα να μην ρωτήσω και για τη δική τους αίσθηση σε σχέση με τον εθελοντισμό σε καιρό κρίσης…

“…Με την κρίση, φαίνεται ότι κινητοποιήθηκε περισσότερος κόσμος. 50 νέοι εθελοντές προστέθηκαν μόνο πέρυσι. Ο κόσμος

blabla1blabla2

που ήρθε στο περσινό μας Bazaar, μπορεί να είχε μικρότερη αγοραστική δύναμη αλλά έδειχνε πιο συνειδητοποιημένος…”

Μετά από τρεις ‘γεμάτες’ ώρες και με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών να συντροφεύουν τη συζήτησή μας και να επιβεβαιώνουν κάθε περιγραφή, ετοιμάστηκα για την επιστροφή στην πραγματικότητα που μπορεί να μην ευνοεί αλλά επιβάλλει την ανθρώπινη αλληλεγγύη…

Your Image

TEDxAthens 2012 Secret Speaker: Χρήστος Χρήστου

TEDxAthens 2012 Secret Speaker: Χρήστος Χρήστου

Ένας ακόμα ομιλητής μας ανακοινώνεται σήμερα ενώ βρίσκεται live στη σκηνή του TEDxAthens! Είναι ο Χρήστος Χρήστου, Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος τωνΓιατρών Χωρίς Σύνορα. Έχει συμμετάσχει στην προσπάθεια των Γιατρών χωρίς Σύνορα το 2002 ως γιατρός στην Πολυκλινική για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ το 2004 και το 2005 ήταν μέλος της αποστολής ιατρικής φροντίδας ασθενών με HIV/AIDS στη Ζάμπια.

Ακόμη, εργάζεται ως γενικός χειρουργός στην Α΄ Χειρουργική κλινική και Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Επιπλέον, από το 2009 είναι μέλος της επιστημονικής και διδακτικής ομάδας του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές. Προσφέρουν βοήθεια με κριτήριο την ανάγκη, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο ή πολιτικούς δεσμούς, και όταν γίνονται μάρτυρες σοβαρών πράξεων βίας, ξεχασμένων κρίσεων ή παρακώλυσης του έργου τους, δύνανται να μιλήσουν δημόσια για αυτά.

Το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκε το 1990. Συνεργάζεται μαζί

qweqwe1blabla3

με το Ισπανικό

qweqwe2blabla4

Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα από το Κοινό Επιχειρησιακό Κέντρο Βαρκελώνης – Αθήνας (OCBA).

Σήμερα, οι εθελοντές του συμμετέχουν μαζί με πάνω από 27000 άτομα –γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς εργαστηριών, ειδικούς ψυχικής υγείας, τεχνικούς και οικονομικούς διαχειριστές σε προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοηθείας σε περισσότερες από 65 χώρες.

«Πιστεύω ότι ακόμα και σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, με όλες τις προκλήσεις που βιώνουμε ως κοινωνία, έχουμε τη δύναμη να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα της αλληλεγγύης προς όσους υποφέρουν όπου και αν βρίσκονται, ένα μήνυμα που δεν γνωρίζει σύνορα…»

Your Image

Ένα ανθρώπινο δίχτυ

Ένα ανθρώπινο δίχτυ

(via Athens Voice)

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, τόσο σε επίπεδο κοινωνικής κουλτούρας, όσο και στην έκφραση αλληλεγγύης και προσφοράς, σαν φυσική επέκταση. Η ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από δράσεις ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο, στη φύση, στην πόλη, στη γειτονιά τους, δεν επιχειρεί να υποκαταστήσει τις δομές που οφείλει να έχει ένα κοινωνικό κράτος, αλλά να συμπληρώσει τη λειτουργία του, να την ενισχύσει, να αποτελέσει συλλογικά και συνεργατικά την πεμπτουσία της κοινωνικής του υπόστασης. Ευρωπαϊκά κράτη, με παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες, εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εθελοντισμού από τη χώρα μας, «αποδεικνύοντας» ότι η ανθρώπινη αλληλοβοήθεια και οι δράσεις των πολιτών μιας χώρας με στόχο την επίτευξη κοινωφελών σκοπών, δεν λειτουργούν σαν «εργαλεία» απαλλαγής κρατικών ευθυνών, αλλά αντανακλούν και ενισχύουν τον δείκτη πολιτισμού της.

Της οικονομικής κρίσης, προϋπήρχε η κρίση αξιών, ηθικής και ανθρωπιάς. Η σημερινή δυσμενής οικονομική συνθήκη, ανέδειξε ακόμα περισσότερο τα σημαντικά προβλήματα του κράτους κοινωνικής πρόνοιας, «αποκάλυψε» τα πλείστα ανθρωπιστικά προβλήματα που εμφανίζει η κοινωνία μας αλλά ταυτόχρονα έφερε στην επιφάνεια και ένα άλλο «πρόσωπο» που αντιστεκόταν πάντα και συνεχίζει να αντιστέκεται έμπρακτα, σε οποιαδήποτε κατάσταση επιχειρεί να υποβαθμίσει την κοινωνική μας παιδεία, την ανθρωπιά μας, αυτό που αποπνέει και εκφράζει η ιστορική μας κληρονομιά.

Οι εικόνες από την Ελλάδα της κρίσης, κάνουν καθημερινά το γύρο του κόσμου. Τα βλέμματα καρφωμένα στις οικονομικές εξελίξεις που «τρέχουν» στη χώρα μας, στα προβλήματα, στις συνέπειες της αποξένωσης, του ατομισμού. Μια κοινωνία που μαστίζεται από πολλαπλές μορφές κρίσης. Δεν αναδεικνύεται όμως-γιατί το άσχημο είναι αυτό που ταξιδεύει με απίστευτες ταχύτητες-και το άλλο, καλό πρόσωπο της χώρας. Αυτό που«εργάζεται»μεθοδικά και με τεράστια δύναμη ψυχής για ένα καλύτερο μέλλον, που εκφράζει καθημερινά-μέσα από μικρές πράξεις μεγάλης αγάπης και ευαισθησίας-την υπευθυνότητα, τη διάθεση για αλλαγή, τη συλλογικότητα, την κινητοποιημένη συνείδηση, την έμπρακτη προσφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια ιδέα απέκτησε πρόσφατα αξία, γιατί έγινε πράξη μέσα από τη δεξαμενή εθελοντών του TEDxAthens, που αποτελείται από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει το ομαδικό πνεύμα όταν αξιοποιεί δημιουργικά τις δεξιότητες και το χρόνο που περισσεύει στον καθένα μας. Το project ονομάζεται HumanGrid (Ανθρώπινο Δίχτυ) και στόχο έχει να καταγράψει και να αναδείξει τις εθελοντικές πρωτοβουλίες των απλών πολιτών που δρουν στην Αθήνα, προσφέροντας ό,τι και όπως μπορούν στους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη αλλά και στην πόλη τους, που έχει μια διαφορετική ανάγκη: να διορθώσει τις ασχήμιες της, να διατηρήσει και να αναδείξει τις ομορφιές της, να καταστεί πιο βιώσιμη.

Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των πρωτοβουλιών, ότι δημιουργήθηκαν μέσα από την απόφαση απλών πολιτών, να σταματήσουν να στέκονται αμέτοχοι στα κοινά προβλήματα και να οργανωθούν σε συνεργατικούς σχηματισμούς, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι δράση, με σεβασμό και αγάπη στην ανθρώπινη αξία και στην ποιότητα που θα πρέπει να της προσδίδεται. Το φάσμα ευρύ: «αποστολές» ανθρωπιάς, δράσεις στη γειτονιά, εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ενημερωτικές-εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και δημιουργικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει η εικόνα και η κουλτούρα των ελληνικών πόλεων… Ο χάρτης του HumanGrid (www.humangrid.gr), ανανεώνεται διαρκώς, με την ένταξη νέων εθελοντικών ομάδων, και όσο η καταγραφή συνεχίζεται, η ελπίδα μεγαλώνει και ισχυροποιείται το αντίδοτο απέναντι στην κρίση ανθρωπιάς που αποδεδειγμένα δεν αντιμετωπίζεται με υλικές μεθόδους.

Διευρύνοντας το όραμα για μια σκυταλοδρομία ανθρωπιάς στη χώρα, βοηθάμε συνδράμοντας με τη διάθεση και τις δεξιότητές μας για μια επιτυχημένη εθελοντική δράση, βοηθάμε δημιουργώντας μια δράση, βοηθάμε συνεισφέροντας το λίγο που μπορούμε, προσφέρουμε ανιδιοτελώς, αλλά εξασφαλίζοντας οφέλη για την κοινωνία που τελικά κάπως, κάπου, κάποτε, επιστρέφουν στους ανθρώπους της.


*Η Ελίνα Μανιάτη-Κωνσταντίνου είναι μέλος της συντονιστικής ομάδας των εθελοντών που διαχειρίζονται το project

Your Image

TEDxAthens για το Ανθρώπινο Δίχτυ στην Αθήνα. 23/11 – Ομιλητές και performance

TEDxAthens για το Ανθρώπινο Δίχτυ στην Αθήνα. 23/11 – Ομιλητές και performance

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, το TEDxAThens σας υποδέχεται σε μία “warm up day” στον πολυχώρο The HUB Events, η οποία είναι αφιερωμένη στον εθελοντισμό και στην πρωτοβουλία Human Grid. Μέσα από το TEDxAthens Blog, θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα και τους ομιλητές της ημέρας αυτής.

 

Η εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει η Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος και μέλος της ομάδας του TEDxAthens, θα ξεκινήσει στις 7.00 το απόγευμα με την πρωτοβουλία του Human Grid. Στη συνέχεια ο λόγος θα περάσει στους ξεχωριστούς μας ομιλητές οι οποίοι θα μας μιλήσουν, ο καθένας με βάση τη δική του εμπειρία, για την αξία του εθελοντισμού και τη σημασία των συλλογικών πρωτοβουλιών.

Γεράσιμος Κουβαράς

O Γεράσιμος Κουβαράς, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966 και βρίσκεται στη

blabla1blabla2

θέση του Γενικού Διευθυντή της ActionAid Ελλάς από το Σεπτέμβριο του 2007.

Στο παρελθόν, έχει διατελέσει διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ειδικός σύμβουλος για τον εθελοντισμό στο Υπουργείο Παιδείας, εθνικός εκπρόσωπος σε θέματα Νεολαίας και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Νεολαία» του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά την ελληνική προεδρία (2003), διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλανθρωπίας – Γέφυρες Φιλίας και υπεύθυνος του τομέα Εθελοντών του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Εκτός από τη θέση του στην Action Aid Ελλάς, ο Γεράσιμος είναι ιδρυτικό μέλος του κινήματος του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στην Ελλάδα και μέλος της οργάνωσης Fair Trade Ελλάς.

Είναι κάτοχος μάστερ Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) από το πανεπιστήμιο Nottingham Trent, με εξειδίκευση στη διοίκηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών και πτυχίου Κτηνιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Paul Loeb

Ο Paul Loeb είναι συγγραφέας και ερευνητής σε θέματα Κοινωνικής Ευθύνης. Έχει περάσει τριάντα πέντε χρόνια ερευνώντας τι κάνει μερικούς ανθρώπους να επιλέγουν την κοινωνική συμμετοχή, ενώ άλλοι την αποχή.

Μεταξύ άλλων βιβλίων, είναι ο συγγραφέας του The Impossible Will Take a Little While: A Citizen’s Guide to Hope in a Time of Fear που χαρακτηρίστηκε ως “Πολιτικό Βιβλίο” από το History Channel και την Αμερικανική Ένωση Βιβλίου, και βραβεύτηκε με το Nautilus Award ως το καλύτερο βιβλίο κοινωνικής μεταβολής.

Έχει γράψει για εφημερίδες όπως New York Times, και Washington Post, και έχει δώσει συνεντεύξεις στο CNN, το BBC κ.α. Έχει δώσει διαλέξεις σε 400 κολέγια και σε πολυάριθμα εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Ο Paul συμμετείχε στη συζήτηση Department of Education’s roundtable το 2011 σχετικά με την εμπλοκή των πολιτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ξεκίνησε την πρωτοβουλία Campus Election Engagement Project, η οποία βοήθησε 500 κολέγια και πανεπιστήμια να εμπλέξουν τους φοιτητές τους στις εκλογές του 2008, και που τρέχει ξανά το 2012.

Νίκος Χαραλαμπίδης

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι από το Φεβρουάριο του 2002 Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Φυσικό Τμήμα του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών και συνέχισε στο τμήμα Μετεωρολογίας-Ωκεανολογίαςτου Παν/μιου Pierre et Marie Curie, PARIS VI. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ακολούθησε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Γενικής Ωκεανογραφίας στο Παν/μιο Αθηνών. Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής.

Το 1992 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Greenpeace, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία για τη θαλάσσια οικολογία, ενώ διετέλεσε υπεύθυνος της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα προϊόντα .

Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Πράσινης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από τη διπλή κρίση (κλιματική και οικονομική). Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Σοφία Αθανασιάδου

Η Σοφία Αθανασιάδου είναι μια Supermom Blogger, γεννημένη το 1978 στη Βέροια, ενώ από το 2004 ζει και εργάζεται στη Σαντορίνη.

Μαζί με τη μητρότητα, η Σοφία ξεκίνησε το 2010 το προσωπικό της ιστολόγιο, το οποίο ανανεώνει σε καθημερινή βάση για θέματα σχετικά με την οικογένεια και το παιδί, δείχνοντας πάντα ιδιαίτερη ευαισθησία στο κομμάτι της εθελοντικής προσφοράς, της αισιοδοξίας & της αγάπης στον συνάνθρωπο. Τα άρθρα της συγκίνησαν και άλλες μητέρες και τις ένωσαν ιδιαίτερα γρήγορα σε ένα κοινό σκοπό! Να βοηθήσουν με πνεύμα αλληλεγγύης όσους περισσότερους μπορούν και ιδιαίτερα παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Μέσα από την εθελοντική οργάνωση «Σούπερ Μαμάδες (Super Μοms Rock!)» έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν με επιτυχία 2 μεγάλες συγκεντρώσεις όπου μάζεψαν τρόφιμα /ρούχα /εμβόλια και στήριξαν έμπρακτα συλλόγους για τα παιδιά.

Άντα Αλαμάνου

H Άντα Αλαμάνου είναι ιδρυτικό στέλεχος της ΚΛΙΜΑΚΑ και μέλος του Δ.Σ. από το 2000. Είναι Συντονίστρια του Προγράμματος Στήριξης Αστέγων και Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου, Επικοινωνίας και Χορηγιών της οργάνωσης.

Στη μακρόχρονη πορεία της στο πεδίο είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της ανάπτυξηςπαρεμβάσεων στους άξονες της πρόληψης και της αντιμετώπισης της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Μεταξύ άλλων συμμετέχει ενεργά σε Ομάδες Έργου της ΚΛΙΜΑΚΑ με αντικείμενο την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής ένταξης καθώς και ερευνητικά project.

Papercut live Performance

Το υπόλοιπο της βραδιάς αφιερώνεται σε ένα live μουσικό performance με τον Papercut,τον Έλληνα μουσικό παραγωγό που έγινε ιδιαίτερα γνωστός από το remix που έκανε στη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία “PS” των Monitor. Ωστόσο από το ελληνικό κοινό αγαπήθηκε μέσα από την κυκλοφορία του album του, “Papercut”. Οι μελωδίες και οι διασκευές του Papercut που μπλέκονται με trip hop, electronica, downtempo και ambient ήχουςταξιδεύουν μέσω airplay, συναυλιών και συμμετοχών σε συλλογές -μεταξύ των οποίων το BUDDHA BAR- σε όλο τον κόσμο.

Your Image

Η ομάδα του Human Grid επισκέπτεται την «Κλίμακα»

Η ομάδα του Human Grid επισκέπτεται την «Κλίμακα»

Κάποτε, ο καθημερινός αγώνας των ανθρώπων που ζούσαν κυριολεκτικά στο δρόμο, περνούσε από τη σκέψη μας μόνο τις κρύες μέρες και νύχτες του Χειμώνα. Όπως άλλωστε και το δικαίωμα ορισμένων παιδιών στην αξιοπρεπή διαβίωση, στην εκπαίδευση και στην αγάπη, που αναβίωνε στις συνειδήσεις μας κυρίως κατά τις εορταστικές περιόδους… Έπειτα ήρθε ηοικονομική κρίση, πάνω στην ανθρωπιστική που προϋπήρχε, για να επιδεινώσει τα φαινόμενα αυτά, να κάνει αισθητή την παρουσία της και στη δική μας ζωή και να αφυπνίσει απότομα και μαζικότερα συνειδήσεις, για την ακραία μορφή φτώχειας που ολοένα πλήττει και περισσότερους συνανθρώπους μας.

Τα πλέον βασικά αγαθά, όπως η στέγη, η τροφή, η ιατρική περίθαλψη, τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, συνταγματικά και ανθρώπινα, μπαίνουν σε μια διαρκή και άνιση διαπραγμάτευση. Πλέον, αρκεί μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας ή μια πιο οργανωμένη ματιά σε εγκαταλελειμμένους χώρους, για να διαπιστώσει κανείς ότι το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητική διάσταση και έχει αλλάξει προφίλ: δεν είναι πλέον αποκλειστικά «εισαγόμενο», δεν γνωρίζει ηλικίες και πλήττει αυξανόμενα ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα είχαν μια φυσιολογική ζωή με όνειρα για το μέλλον. Μια γενιά νεοαστέγων που «κατοικεί» στους δρόμους, στις γωνιές της πόλης, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, αυτοκίνητα, αποθήκες… Μόνο ένα τμήμα αυτής κατορθώνει να καλύπτει ορισμένες από τις ανάγκες της, λαμβάνοντας τη βοήθεια της πολιτείας και των εθελοντικών πρωτοβουλιών που δρουν στη χώρα.

Η ομάδα μας, επισκέφθηκε την «Κλίμακα» στον ξενώνα φιλοξενίας της Οργάνωσης στονΚεραμεικό. Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του προγράμματος στήριξης των αστέγων,Άντα Αλαμάνου, για τη φιλοξενία και τις πληροφορίες που μας παρείχε, σε σχέση με τις δράσεις που υλοποιούν και τα Προγράμματα που διαθέτουν  για την ευαισθητοποίηση, πρόληψη και κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης των ομάδων αυτών, οι οποίες βιώνουν καθημερινά, και με τον πιο σκληρό τρόπο, τον αποκλεισμό τους από την υπόλοιπη κοινωνία.

Το συγκεκριμένο κτίριο φιλοξενεί σήμερα δέκα ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, κάποιοι έτρωγαν και συζητούσαν, άλλοι έστεκαν πιο απόμακροι και σκεπτικοί. Το Πρόγραμμα Στήριξης των Αστέγων λειτουργεί με πρωτοβουλία του φορέα και στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε χορηγίες, στους εθελοντές-μέλη του φορέα και στην προσφορά ευαισθητοποιημένων πολιτών. Στο κέντρο ημέρας που συστεγάζεται με τον ξενώνα αστέγων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Προγράμματος, εξυπηρετούν σε εβδομαδιαία βάση περίπου 350 συνανθρώπους μας, οι οποίοι βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό και ρούχα, κάνουν χρήση των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και λαμβάνουν βοήθεια σε προνοιακά θέματα (συντάξεις, επιδόματα, κ.α.). Η κ. Αλαμάνου μας επισήμανε, τη βαρύτητα που δίνει το Πρόγραμμα στην πρόληψη, βοηθώντας πρακτικά αυτούς τους ανθρώπους να βρουν εργασία και υποστηρίζοντάς τους, μέσα από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχουν, να αποκατασταθούν και να επανενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.

Αποχαιρετώντας, προσωρινά, άλλη μία σημαντική προσπάθεια που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους ανθρώπους εκείνους που είτε σαν ομάδα είτε σαν μονάδα αποφασίζουν να προσφέρουν, πληροφορούμαστε για μια επιπλέον δράση, που στόχο έχει να χαρίσει μικρές όμορφες στιγμές αλλά βαθιά ανθρώπινες: Κάθε Σάββατο, στην αυλή του κέντρου στήριξης αστέγων της οργάνωσης, οι νεοάστεγοι, με τη στήριξη της γειτονιάς, των φίλων της οργάνωσης, των καταστηματαρχών της περιοχής, μας προσφέρουν ουζάκι και μεζέ, συνοδεία μουσικής…! Εμείς φεύγοντας, μπορούμε να αφήσουμε ότι θέλουμε και μπορούμε στον κουμπαρά τους, μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια υπόσχεση από καρδιάς: «Να μην τους ξεχάσουμε…»

 «…δουλεύουμε για την ισότιμη συνύπαρξη των ανθρώπων πέρα από κάθε διάκριση, για το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς…

…επειδή η διαφορετικότητα δεν αποτελεί δικαιολογία για τον κοινωνικό αποκλεισμό…», (ΜΚΟ Κλίμακα)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα τους

Your Image

Συναντώντας τους Ναρκομανείς Ανώνυμους…

Συναντώντας τους Ναρκομανείς Ανώνυμους…

Μια επίσκεψη στο χώρο τους, στο Θησείο, αποκαλύπτει τη δύναμη ψυχής τους – και τα όνειρα για το μέλλον

(via lifo.gr)

Από την Ελισσάβετ Κοκκώνη*

Ήταν Πέμπτη απόγευμα και ετοιμαζόμουν για τη συνάντησή μου με τον υπεύθυνο επικοινωνίας των Ναρκομανών Ανωνύμων. Στο δρόμο για το Θησείο και το χώρο που τους φιλοξενεί, σκεφτόμουν πως μας έρχονται μερικές φορές κάποιες καταστάσεις στη ζωή μας, για τις οποίες δεν είμαστε προετοιμασμένοι, δεν είχαμε πρότερη εμπειρία, ούτε κανένα σημείο επαφής στο στενό μας περιβάλλον. Πώς θα ανταποκριθώ εγώ με τη γνώση, τη σοβαρότητα και τη διακριτικότητα που πρέπει, σε έναν άνθρωπο που έχει βιώσει ο ίδιος μια τέτοια «ξένη» σε μένα κατάσταση; Που μεγάλωσα σε ένα ήσυχο περιβάλλον, είμαι φίλη της άσκησης, της υγιεινής διατροφής και νοιώθω άβολα σε κάθε είδους εξάρτηση. Που δεν έχω βιώσει καταστάσεις τόσο δύσκολες, επώδυνες και δυστυχώς για πολλούς αξεπέραστες… Ομολογώ ότι είχα άγχος.

Φτάνοντας, δεν ξέρω πως, αλλά έσβησε το άγχος μου. Εκείνος με υποδέχτηκε με ένα ελαφρύ χαμόγελο και μια έκφραση περιέργειας, ίσως γιατί δεν εισπράττει καθημερινά το ενδιαφέρον του κόσμου για τους μεγάλους αγώνες που δίνονται σ ’αυτό το μικρό χώρο. Ξεκίνησα να του μιλάω για τα «εύκολα», τι είναι το TEDx Athens, με τι ασχολείται το Human Grid, τι επιδιώκει σε μια Αθήνα που «αιμορραγεί» από όποια μεριά και να την κοιτάξεις.

Οι «Ναρκομανείς Ανώνυμοι», μας εξήγησε, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από το 1987, εφαρμόζοντας με επιτυχία προγράμματα πλήρους αποχής από όλα τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα των ναρκωτικών ουσιών καθώς επίσης και τη μεγάλη αλήθεια ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν ήταν ποτέ υπόθεση «των άλλων» αλλά υπόθεση όλης της κοινωνίας. Μου επισήμανε αρκετές φορές, ότι ο χρήστης που στρέφεται για βοήθεια στους «Ναρκομανείς Ανώνυμους», δεν χρειάζεται να προσκομίσει ταυτότητα, ούτε να προβεί σε προσωπικές εξομολογήσεις ή να δώσει εξηγήσεις για το οτιδήποτε. Αρκεί να θέλει ο ίδιος να μοιραστεί και να είναι εμφανής η επιθυμία του να διασταυρωθεί ξανά με τη ζωή. Να θέλει να ενταχθεί σε μια ομάδα που μπορεί να του αλλάξει τη ζωή. Να την αφήσει να «επέμβει» θετικά. Να έχει αποφασίσει ο ίδιος να αγωνιστεί.

Μας εξηγεί πώς οι πρώην χρήστες που άφησαν πίσω την εξάρτηση και επέστρεψαν στη ζωή, βοηθούν με τη δύναμη ψυχής τους και την εμπειρία που διαθέτουν από τον δικό τους αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, τους τωρινούς χρήστες της ομάδας που επιθυμούν να απεξαρτηθούν και να νιώσουν ξανά ζωντανοί. Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι, δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά. Τα έξοδά τους, για τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, για τους χώρους που νοικιάζουν και για ότι άλλο προκύπτει, καλύπτονται μόνο από τα χρήματα με τα οποία συνδράμει η ομάδα. Ο καθένας δίνει ότι μπορεί, ξεκινώντας από ένα ευρώ, ίσως και λιγότερο, θέτοντας όμως υψηλούς στόχους…

Μου μίλησε και για την οργάνωση της ομάδας. Πρώην χρήστες που αφιερώνουν το χρόνο τους στο να βοηθουν τους νέους. Γιατί, μόνο εκείνοι ξέρουν –αλήθεια- πως είναι. Για το κράτος με το οποίο δεν έχουν καμία επαφή, ακριβώς για να έχουν την ελευθερία να λειτουργούν όπως κρίνουν οι ίδιοι πιο σωστό! Χωρίς προσθήκες ανθρώπων, οδηγιών. Πως προσπαθούν να κλείνουν χώρους για τις συναντήσεις τους, χωρίς να έχουν πάντα τα χρήματα για να το κάνουν. Πως εξυπηρετούν τηλεφωνικά, όποιον τους χρειάζεται. Ο,τι ώρα τους χρειάζεται.

Και μου μίλησε για τον ίδιο. Για τις μάχες του, τις σημαντικές νίκες του, το παιδί του, τα όνειρα του.

tag

Φεύγοντας, ένιωσα γεμάτη. Γεμάτη από μια συνάντηση με έναν μέχρι εκείνη την ώρα «άγνωστο». Έναν άγνωστο που «φοβόμουν». Γιατί δεν ήξερα τίποτα για αυτό, που για εκείνον είναι η ίδια η Ζωή! Εκεί κατάλαβα πόσο άσχημο πράγμα είναι αυτό που έχουμε μάθει να κάνουμε όλοι με ευκολία: να βάζουμε ταμπέλες και να αποφεύγουμε βολικά τη σκληρή πραγματικότητα που βρίσκεται δίπλα μας. Αν μας δίδαξε κάτι η κρίση, είναι ότι δεν μπορούμε πια να προσποιούμαστε ότι δεν γνωρίζουμε…

*Η Ελισσάβετ Κοκκώνη είναι ανάμεσα στους πολλούς έλληνες που είδαν το προηγούμενο διάστημα την μικρή οικογενειακή επιχείρηση που δούλευαν να πέφτει θύμα της κρίσης. Εντάχθηκε τον Ιούνιο στην ομάδα των 60 εθελοντών στο TEDxAthens και ασχολείται με το φετινό εγχείρημα Human Grid. Ανέλαβε, μεταξύ των άλλων, επισκέψεις σε εθελοντικές οργανώσεις και συλλογικές δράσεις αλληλλεγγύης προς τις πληττόμενες ομάδες της Αθήνας

Your Image

H γνωριμία μας με την πρωτοβουλία “Ά όπως Αγάπη”

H γνωριμία μας με την πρωτοβουλία “Ά όπως Αγάπη”

Σήμερα γνωρίζουμε άλλη μια κοινότητα αγάπης που ανθεί και μεγαλώνει, μέσα από πράξεις αλληλέγγυας προσφοράς. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη διάθεση ενός ανθρώπου να προσφέρει το λίγο που μπορεί στους αδύναμους συνανθρώπους του, πιστεύοντας ότι μπορεί να «συμπαρασύρει» κι άλλους στην ίδια ανιδιοτελή έκφραση αγάπης και ανθρωπιάς. Η ιδέα αυτή, σύντομα μετουσιώθηκε σε μικρές πράξεις μεγάλης αγάπης και σήμερα η πρωτοβουλία, δύο χρόνια μετά, μετρά πάνω από 60 εθελοντές όλων των ηλικιών, 20 ανθρώπους στον βασικό πυρήνα της πρωτοβουλίας και 20 δράσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο που στερείται βασικά αγαθά για την επιβίωσή του, ιατρική φροντίδα και κατ’ επέκταση, όρεξη για ζωή.

Η

qweqwe3qweqwe4

έμπνευση και το κίνητρο για τα μέλη της πρωτοβουλίας έρχονται από τα ίδια τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Πολύτιμες στιγμές ψυχαγωγίας και ξεγνοιασιάς σε μικρά παιδιά που οι καταστάσεις τα πιέζουν να μεγαλώσουν γρήγορα, μικρές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για ηλικιωμένους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μοναξιά, μερικά ρούχα, τρόφιμα, σχολικά εφόδια, είδη ατομικής υγιεινής σε οικογένειες που πλήττονται από τη δύσκολη οικονομική συνθήκη… Τα χαρούμενα βλέμματα, τα χαμόγελα και η αγάπη που εισπράττουν, δυναμώνουν το κίνητρο και αποκαλύπτουν τη δουλειά αυτής της ομάδας.

Πλάνο δράσεων, παρελθόν, παρόν και μέλλον

Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες δράσεις της ομάδας είναι η επίσκεψη στο «Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα». Με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Οχημάτων Εποχής, προσέφεραν σημαντική υλική βοήθεια και διοργάνωσαν ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Επιπλέον συμμετείχαν, ως ομάδα, στον αγώνα δρόμου που διοργάνωσε το «Άλμα Ζωής» για να συγκεντρωθούν έσοδα, στα πλαίσια του αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Σημαντική επίσης είναι και η συνεργασία τους με την ομάδα “Ας μην μείνουμε στα λόγια”, μέσω της οποίας συγκεντρώθηκαν και προσφέρθηκαν δώρα στα παιδιά του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Η ομάδα, από το ξεκίνημά της, συνεργάζεται στενά με τον Σύλλογο Φίλων Σωτήρη Π. Περάκη, την Ομοσπονδία Οχημάτων Εποχής, τον Σύλλογο Panos and Cressida 4life και την ομάδα “Ας μην μείνουμε στα λόγια”.

AoposAgapi1

Αυτό το διάστημα έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια που αφορά τα σχολεία του Παλαιού Φαλήρου και του Κερατσινίου, με αφορμή τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά, λόγω της φτώχειας των γονιών τους. Στόχος τους, η συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων για να παραδοθούν από τα παιδιά του Π. Φαλήρου στους συμμαθητές τους στο Κερατσίνι. Η δράση αυτή είναι πολύπλευρη και σήμερα βρίσκεται στην αρχική της φάση. Για τον Νοέμβριο έχουν προγραμματίσει μια επιπλέον περιβαλλοντολογική δράση, με στόχο να ενισχύσουν τους εθελοντές που φροντίζουν κάθε Κυριακή για τη συντήρηση του Κτήματος Συγγρού, μια πολύ μεγάλη έκταση στα σύνορα Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Βριλησσίων. Η συγκεκριμένη εθελοντική ομάδα, δρα εκεί,από το τέλος της δεκαετίας του 80.

Χρειάζονται την υποστήριξή μας

Αν θέλετε να ζήσετε μαζί τους τη χαρά της προσφοράς, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα τους στο Facebook, να πληροφορηθείτε πιο αναλυτικά για τις δράσεις τους και να έρθετε σε επαφή μαζί τους. Γνωρίζουμε ότι θα χαρούν πολύ, γιατί όπως μας είπαν:

«Επιθυμία μας είναι να εντάσσονται όλο και περισσότεροι εθελοντές στην Ομάδα, γιατί νέα άτομα σημαίνουν νέους ορίζοντες, νέες ιδέες, επέκταση και ανανέωση των δράσεων μας…»

Your Image

Η oμάδα του Human Grid επισκέπτεται τις Σούπερ Μαμάδες (Super Μοms Rock!)

Η oμάδα του Human Grid επισκέπτεται τις Σούπερ Μαμάδες (Super Μοms Rock!)

“Θέλει πολύ δουλειά αλλά όλα είναι στο χέρι μας! Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας… Παλέψτε να αλλάξετε ότι δεν σας αρέσει… Θέλω να σκεφτείτε πόσα πολλά όμορφα πράγματα μπορούμε να κάνουμε ενωμένες… Για εμάς και τα παιδιά μας… Για όλα εκείνα τα παιδιά και τις οικογένειες που δεν

qweqwe2blabla4

έχουν φωνή… Θα χαρίσουμε χαμόγελα και ελπίδα… Θα αποδείξουμε ότι μπορούμε!…” (SuperMoms-Σύλλογος γυναικών Ελλάδος, Facebook)

Πήγαμε, τις γνωρίσαμε και τις απολαύσαμε!

Έχουν ούτως ή άλλως έναν πολύ δύσκολο ρόλο, αλλά συνάμα ευχάριστο και καθοριστικό για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών τους. Οι περισσότερες εργάζονται, εντός και εκτός σπιτιού. Πολυδιάστατος και πολυσύνθετος ο ρόλος τους. Της μητέρας, της νοικοκυράς, της συζύγου, της εργαζόμενης -και πρέπει να ανταποκριθούν επιτυχώς σε όλους. Κι όμως, οι πιο πάνω γραμμές που προτρέπουν τόσο δυναμικά για προσφορά, ανήκουν σ’ αυτές τις γυναίκες, που παρά τις προσωπικές τους υποχρεώσεις και ευθύνες, αφιερώνουν τον ελάχιστο προσωπικό χρόνο που τους απομένει, για να βοηθήσουν μια συλλογική προσπάθεια που επιδιώκει να μην στερείται κανένα παιδί το φαγητό, τα ρούχα, την εκπαίδευση. Η αγάπη για τη μητρότητα και η ευθύνη που απορρέει από αυτή για το μέλλον της γενιάς που μεγαλώνουν, τις κάνει να μιλούν διαρκώς για τη δύναμη της θέλησης και τι μπορεί αυτή να πετύχει. Ο χρόνος, αν θες πραγματικά να κάνεις κάτι, δεν είναι εμπόδιο…

Picture1

Μαμάδες εν δράσει

Σκοπός τους είναι να βοηθούν -κατά κύριο λόγο- άνεργες μητέρες. Έχουν διοργανώσει με επιτυχία μια σειρά από εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για να συγκεντρώσουν τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα

tag

που δόθηκαν σε παιδιά με ανάγκη, καθώς και εκθέσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Στηρίζουν δυναμικά με τη συμμετοχή τους αντίστοιχες προσπάθειες άλλων οργανώσεων και ιδρυμάτων και ο απολογισμός της προσφοράς τους είναι κάθε φορά μια μεγάλη ανταμοιβή που δεν την αλλάζουν με κανένα άλλο συναίσθημα ή πολύτιμο αγαθό.

Η ομάδα μας προφανώς και θα συνεχίσει να παρακολουθεί το έργο τους, να συμμετέχει ενεργά σε δράσεις τους και να σας ενημερώνει. Προς το παρόν, για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα τους στο Facebook, κάντε ένα like, πληροφορηθείτε για τις επικείμενες εκδηλώσεις, συμβάλλετε όπου μπορείτε και αν αυτό δεν είναι εφικτό, πείτε τους απλά έναν καλό λόγο για να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά το όμορφο έργο τους.

Your Image

Η γνωριμία μας με έναν δυνατό «Iστό» πολιτών στη Δυτική Αθήνα

Η γνωριμία μας με έναν δυνατό «Iστό» πολιτών στη Δυτική Αθήνα

Ένας ευαίσθητος αλλά και ιδιαίτερα δυναμικός ανθρώπινος «Ιστός». Ένα Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης από πολίτες και εργαζόμενους στη Δυτική Αθήνα, με έδρα της πρωτοβουλίας τοΧαϊδάρι. Άνθρωποι απλοί, που κουβαλούν όρεξη, πείσμα και αγάπη για τον άνθρωπο και τον τόπο που ζουν, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έκαναν τη δυσμενή οικονομική συνθήκη, κίνητρο για προσφορά.

Είναι Σάββατο πρωί και στον «Ιστό» οι άνθρωποι ξεκουράζονται διαφορετικά, ανανεώνοντας τα ψυχικά τους αποθέματα μέσα από την αλληλεγγύη, την προσφορά αλλά και την όμορφη παρέα. Είδαμε κόσμο να πηγαινοέρχεται, οικογένειες με παιδιά, νέους και νέες, για να μοιραστούν ανησυχίες, να αναλάβουν δράσεις, να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και να βοηθήσουν στο task της ημέρας: να βαφτεί ο χώρος που στεγάζει αυτές τις προσπάθειες και να διατηρηθεί όμορφος και καθαρός… Τα εξωτερικά τραπεζάκια φιλοξενούν μικρές παρέες και πολλά υποσχόμενες συζητήσεις. Κάποιοι άλλοι φροντίζουν να απασχολούνται δημιουργικά οι μικροί επισκέπτες του «Ιστού» και ορισμένες μητέρες παρακολουθούν το “μάθημα παρασκευής ψωμιού” που παραδίδεται στο χώρο. Όλοι δείχνουν ευδιάθετοι, ίσως γιατί είναι όλοι μαζί…

Τη σκέψη μας διακόπτουν μέλη της Ομάδας του «Ιστού» που μας υποδέχονται θερμά και μας συστήνονται. Δείχνουν αποφασισμένοι να μην περιμένουν, αλλά να συνδράμουν εκ των προτέρων σε αυτό που οφείλει να παρέχεται σε όλους από έναν Δήμο, έναν Φορέα, μια συντεταγμένη πολιτεία… Έχουν θέσει σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια που περιλαμβάνουν μέχρι σήμερα τις εξής δημιουργικές και αλληλέγγυες δράσεις:

Istos2

 • Ενισχυτική διδασκαλία μαθητών: Περίπου 16 εθελοντές καθηγητές κάνουν μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια.
 • Παιδικό τμήμα εικαστικών: Κάθε Παρασκευή, τα παιδιά συγκεντρώνονται, για να απασχοληθούν δημιουργικά γύρω από διαφορετικά θέματα.
 • Υοga: Το τμήμα λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα (για να μη μένουν ούτε οι μαμάδες παραπονεμένες…)
 • Παντοπωλείο: Λειτουργεί μίνι παντοπωλείο, με συγκεκριμένα είδη (ζυμαρικά, μέλι & έπεται να εμπλουτιστεί στη συνέχεια), για τα οποία γίνεται συνεννόηση απευθείας με τους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντα.
 • Κοινωνική αλληλεγγύη: Προσπαθούν, με δική τους προσωπική εργασία και χρήματα, να στηρίξουν οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που στερούνται ακόμα και τα πιο βασικά. Μία φορά την εβδομάδα, τις εφοδιάζουν με τρόφιμα.
 • Κινηματογραφική λέσχη: Ειδικός χώρος για τις συγκεντρώσεις της ομάδας, με δυνατότητα για προβολές, κυρίως
  tag

  πάνω σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

 • Κοινωνικό ωδείο: Μετά από σχετική συνεννόηση, παραχωρείται ορισμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας ο χώρος “Κοινωνικού Ωδείου”, για να κάνουν μαθήματα σε παιδιά οικογενειών που έχουν προβλήματα.
 • Ταβέρνα: Κάθε παρασκευή βράδυ και Σάββατο μεσημέρι, μαζεύονται και απολαμβάνουν «οικογενειακά» ένα γεύμα που έχουν ετοιμάσει οι ίδιοι στον χώρο τους.
 • Πολιτική οικονομία: Μαθήματα στην πράξη για το πώς μπορεί κανείς να φτιάξει εύκολα και οικονομικά ψωμί, μπύρα, ακόμα και σαπούνι… Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί μια οικογένεια να εξοικονομήσει χρήματα.

«Κανένας μόνος του στην κρίση – μαζί μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια».

Εκείνοι το λένε στόχο, εμείς το λέμε δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο στόχο, κρατώντας τη «γεύση» που μας άφησε η αλληλέγγυα κοινωνική δράση του «Ιστού», μία τοπική συλλογική προσπάθεια, το παράδειγμα της οποίας ευχόμαστε να συναντήσουμε επαναλαμβανόμενα στο δρόμο για την αποτύπωση της τρέχουσας πραγματικότητας του εθελοντισμού στη χώρα μας.

Για τις δράσεις του «Ιστού» μπορείτε να ενημερώνεστε από το blog τους

Your Image

Αν ψάχνετε τι σκιρτάει στην Αθήνα…

Αν ψάχνετε τι σκιρτάει στην Αθήνα…

Μη σπαταλάτε χρόνο σε ενέργειες μεγάλων οργανισμών. Να ένας οδηγός για όσους αναζητούν τη φρεσκάδα και την ελπίδα στην πόλη

(Από lifo.gr)

Την Παρασκευή η ομάδα Imagine the City μαζεύει πορτατίφ, απλίκες, φαναράκια κ.λπ. για να φωτίσει μια «απόμακρη» γωνιά στο κέντρο της Αθήνας, την οδό Πιττάκη, κάθετη στην Ερμού, δίπλα στον σταθμό στο Μοναστηράκι. Θα πέσει παραπάνω φως σε μια περιοχή που βρίσκεται μέσα στο σκοτάδι που βασιλεύει σε αρκετά σημεία στο κέντρο της πόλης. Είναι μια από τις δράσεις ομάδων ενεργών πολιτών που διεκδικούν όχι μόνο τη σφραγίδα της ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού αλλά, επιπλέον, δίνουν μαθήματα φρεσκάδας.

Αν ψάχνετε τι σκιρτάει σε αυτή την πόλη, τότε μη σπαταλάτε χρόνο σε ενέργειες μεγάλων οργανισμών. Υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά η δυναμική βρίσκεται αλλού. Σας λέω την αίσθησή μου, με δυο λόγια: στρέψτε το βλέμμα σας σε μια τριπλέτα που περιλαμβάνει: πρώτον, εθελοντικές οργανώσεις και συλλογικές δράσεις πολιτών, δεύτερον, νέες επιχειρηματικές δράσεις νεαρών, κυρίως, ατόμων και, τρίτον, καλλιτεχνικά εγχειρήματα νέων προσώπων. Εκ των πραγμάτων, ο πρώτος πυλώνας (εθελοντικές και συλλογικές δράσεις) είναι μεγαλύτερος και παρουσιάζει ισχυρότερη δυναμική, όχι μόνο γιατί δεν απαιτεί κεφάλαιο σύστασης ή ιδιαίτερες ικανότητες (επιχειρηματικές, μορφωτικές, δημιουργικές). Η Ελλάδα και η Αθήνα −το ‘χει ξαναπεί αυτή η στήλη με κουραστική επιμονή− είναι πολύ πίσω στην εθελοντική ή ακτιβιστική δράση και η κρίση δίνει ένα παραπάνω κίνητρο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Δεκάδες εθελοντικές οργανώσεις και κινήματα πολιτών κάνουν έναν άτυπο διαγωνισμό δημιουργικότητας και φρεσκάδας, συνδυάζοντας ενέργειες αλληλεγγύης με επινοητικότητα και έμπνευση. Ξεφυτρώνουν από παντού, δεν είναι προνόμιο των ευκατάστατων που έχουν να δώσουν, ούτε αναγκαστική καταφυγή των μη προνομιούχων περιοχών της Αθήνας. Οι Σούπερ-Μαμάδες’ εφορμούν από το Μπραχάμι και δεν έχουν μείνει στο πολύ αισθαντικό μπλογκάρισμα. Το γράψιμό τους κάνει μπαμ ότι είναι από γυναίκες που με το ένα χέρι γράφουν και με το άλλο φροντίζουν τα παιδιά τους ή ασχολούνται με τη δουλειά τους, που τους δίνει τα προς το ζην.   Οι Συνταξιούχοι εν Δράσει έχουν βρει κάτι πιο δημιουργικό από το να βλέπουν τούρκικα σίριαλ. Π.χ. οργάνωσαν επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, ένα από τα μέρη που σε περίοδο κρίσης θα το ξεχάσει και ο Θεός. Η Οργάνωση Γη έχει ποικιλία εκδηλώσεων, όπως δημιουργία αστικού λαχανόκηπου από παιδιά και μια σειρά άλλων δράσεων με φαντασία, που έχουν μεταμορφώσει το ξεχασμένο πάρκο Τρίτση σε μια γωνιά που σύντομα θα αντιγράψουν αρκετοί σε διάφορα σημεία της Αθήνας.   Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη βρήκε πρωτότυπο τρόπο να υποστηρίξει δράσεις που αφορούν την προώθηση της ποικιλομορφίας ενάντια στις προκαταλήψεις, στις διακρίσεις, στο κοινωνικό στίγμα. Μην ανησυχείτε όσοι δεν είστε φίλοι του διαβάσματος. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αξιοποιεί μια ευρηματική τεχνική για να σας τραβήξει, χωρίς να διαβάσετε ούτε μια σελίδα, ώστε να αντιστρέψετε την εικόνα που κυκλοφορεί στα διεθνή Μέσα για τη ρατσιστική πλευρά της Αθήνας.

Οι atenistas συνεχίζουν με συνέπεια και φαντασία αυτό που τους ανέδειξε σε μια πρωτοβουλία που δημιούργησε κίνημα και ήταν η απαρχή για να δημιουργηθούν πολλές νέες συλλογικές δράσεις στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Η πρόσφατη δράση με τη Λυρική Σκηνή στη Βαρβάκειο ήταν μια ακόμα κίνηση που έδειξε τη δύναμη που έχουν οι «σοκαριστικές» κινήσεις, αυτές που φέρνουν σε επαφή την, υποτίθεται, ελιτίστικη Λυρική με μια περιοχή που συμβολίζει τον «κάτω κόσμο» της πόλης.   Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών στο Κολωνό, ο Ιστός στο Χαϊδάρι, το Βότσαλο για την αλληλέγγυα οικονομία στο Κορυδαλλό, αποδεικνύουν ότι γίνεται πολλή δουλειά στην περιοχή κάτω από την Ομόνοια, μέχρι τη θάλασσα, μια ζώνη που την ξεχάσαμε την εποχή της άνθησης του Χρηματιστηρίου, της Ολυμπιάδας και της φούσκας των ακινήτων.

Πολυχρωμία, πολυμορφία με δάνεια από τα έγκατα της κοινωνίας, κινήματα grass root (από τη βάση), που δεν περιμένουν από το κράτος ή από την εταιρική ευθύνη των επιχειρήσεων. Η αλήθεια είναι ότι μια μικρή ομάδα εταιρειών, κυρίως πολυεθνικών, έχει αντιληφθεί ότι η δροσιά και η φρεσκάδα βρίσκονται σε αυτήν τη ζώνη της Κοινωνίας των Πολιτών και κάνει έρευνα για να εντοπίσει δράσεις που μπορεί να υποστηρίξει.   Ο δεύτερος πυλώνας, αυτός των καινούργιων επιχειρήσεων (start-ups) που ιδρύονται κυρίως από νεαρά άτομα, συνεχίζει να έχει ζωή. Παρότι η Πολιτεία έχει θάψει όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που ενισχύουν, όπως σε όλες τις χώρες, τέτοια εγχειρήματα, κάποιοι νέοι δεν το βάζουν κάτω. Ορισμένοι από αυτούς έχουν έντονα τα πρότυπα και τα κριτήρια της SiliconValley. Μέσα από τους κύκλους τους, όμως, ακόμα και αν κάποιοι φύγουν για το Σαν Φρανσίσκο, τη Χιλή ή την… Κωνσταντινούπολη, θα αναπτυχθούν εφαρμογές (apps) και ατμόσφαιρα που θα ωσμωθεί με τις κινηματικές δράσεις. Το Taxibeat είναι η πιο τρανταχτή περίπτωση. Μην κοιτάζετε μόνο τη σημαντική διεθνή του επιτυχία αλλά και το ότι έχει αλλάξει δραστικά μια ενοχλητική πλευρά της Αθήνας. Ο Νίκος, ο Σπύρος και τα άλλα τα παιδιά, πριν πάνε σε Ρίο ντε Τζανέιρο, Νορβηγία, Γαλλία, είχαν κάνει μια μεγάλη ένεση αλλαγής στους δρόμους της δικής μας πόλης. Γι’ αυτό τον παράλληλο κόσμο γράφει κάθε εβδομάδα με μεράκι ο Τάσος Παγκάκης και παρακολουθεί ο 25χρονος ιδρυτής του TEDxAthens, ο Δημήτρης Καλαβρός.

Τον τρίτο πυλώνα της τριπλέτας, αυτόν που αφορά τη τέχνη και τις πολιτιστικές δράσεις, τον παρακολουθεί με φαντασία η LifΟ. Δεν είναι τυχαία η μοναδική επιτυχία του site της LifΟ και όλων των διαδικτυακών της πλοκαμιών. Η πορεία της είναι στον αντίποδα της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών media: με μικρά ή μεγαλύτερα άλματα, έφυγε από τη φούσκα της Αθήνας κι έστρεψε το βλέμμα εκεί που αχνοπροβάλλουν τα δειλά ή τολμηρά εργαστήρια της πόλης. (Είχα ήδη ξεκινήσει αυτό το άρθρο με το Imagine the City, όταν ανακάλυψα ότι η LifΟ είναι χορηγός επικοινωνίας).

Όποιος θέλει μια θεωρητική υποστήριξη για τα παραπάνω, μπορεί να δει το άρθρο του Αρίστου Δοξιάδη στην «Καθημερινή». Ένας νέος τύπος από ομάδες ακτιβιστών και τα κοινωνικά δίκτυα ενισχύονται για να καλύψουν ένα πολύ σημαντικό κενό που ήταν από τις αιτίες που μας έφερε εδώ.

Το TEDxAthens θα έχει φέτος τις ομιλίες διεθνών ομιλητών που περιμένει κάθε χρόνο το κοινό του, αλλά έκανε μια διαφορετική κίνηση για να δώσει περισσότερο χώρο στην ενέργεια των ομάδων απλών πολιτών που φέρνουν την επινοητικότητα και την ελπίδα στην πόλη. Δημιούργησε το Human Grid κι επεκτείνει την εκδήλωσή του σε δύο μέρες, ώστε την πρώτη μέρα να γίνει ένα οδοιπορικό με τους ανθρώπους, τα δεδομένα, τη διεθνή εμπειρία, την τεχνογνωσία που μπορούν να βοηθήσουν ώστε η διάχυτη επιθυμία για κοινωνική προσφορά να αναβαθμιστεί σε αποτελεσματική δράση.

Your Image

Περπατώντας σε μια άλλη Αθήνα, μέσα από τα Ανθρώπινα Δίκτυα

Περπατώντας σε μια άλλη Αθήνα, μέσα από τα Ανθρώπινα Δίκτυα

Η ιδέα ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα μελών του ΤΕDxAthens. Στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι εθελοντές, ενώ έντονο ενδιαφέρον να συμβάλουν δείχνουν διαρκώς και νέα άτομα. Κινητοποιηθήκαμε, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης, προσπαθώντας να αποτυπώσουμε τη σημερινή πραγματικότητα για την εθελοντική προσφορά στην Αθήνα. Το κίνητρό μας είναι ισχυρό και δεν είναι άλλο από την αξία που έχει -ιδιαίτερα στις μέρες μας- το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο.

Ξεκινάμε με την επιθυμία να καταγράψουμε σταδιακά όλες τις εθελοντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί και οι οποίες οφείλονται στην προσπάθεια του απλού πολίτη να αντισταθεί -δημιουργικά και έμπρακτα μέσα από την οργάνωσή του σε μικρές ή μεγάλες ομάδες, σε ό,τι υποβαθμίζει ανθρωπιστικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά την πόλη του. Σε πρώτη φάση, ερευνούμε και καταγράφουμε εθελοντικές ομάδες που δρουν στην Αθήνα. Άλλες τις γνωρίζαμε ήδη μέσα από τη δράση τους, αρκετές τις εντοπίσαμε online, ενώ ορισμένες από αυτές έτυχε να διασταυρωθούν με μέλη από την ομάδα μας, που είχε ήδη πάρει το όνομα “Human Grid”.

Η πόλη γνωρίζει τη δράση μεγάλων προσπαθειών όπως οι “Ατενίστας” ή οι “Γιατροί του Κόσμου”, πρωτοβουλίες έχουν ευρεία δράση και ισχυρή δημοσιότητα. Το δικό μας ενδιαφέρον στράφηκε προς νεότερες πρωτοβουλίες, που μπορεί να εστιάζουν σε μια γειτονιά ή σε ένα θέμα.

Το Human Grid δίνει εδώ ένα στίγμα του πλάνου του, αναφέροντας

tag

ενδεικτικά κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται στον εθελοντισμό. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που θα γνωρίσουμε το επόμενο διάστημα και οι οποίες θα ενταχθούν στο χάρτη του Human Grid, προκειμένου να γίνει εύκολα προσβάσιμη η πληροφορία σε καθέναν που θα θελήσει να αναζητήσει μια εθελοντική δράση που του ταιριάζει.

2ndPost Pic

Οι πρώτες μας ‘γνωριμίες’ αφορούν τις παρακάτω Οργανώσεις ή Ομάδες:

Δεσμός: Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που συνδέει ΜΚΟ, φορείς κοινωνικής πρόνοιας και ιδρύματα, με την προσφορά ιδιωτών και επιχειρήσεων. Σκοπός του, η αξιοποίηση του πλεονάσματος προϊόντων και υπηρεσιών, για την κάλυψη διαπιστωμένων τακτικών και έκτακτων αναγκών οργανισμών και φορέων. Ο «Δεσμός» συγκεντρώνει και διανέμει αγαθά, όπως συσκευασμένα τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής και ως τώρα έχει διανείμει ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, σε τουλάχιστον 63 οργανισμούς σε όλη την Αττική.

Μπορούμε: Τα μέλη της ομάδας «Μπορούμε» απευθύνουν πρόσκληση προς όλους μας, ώστε να συνδράμουμε στο στόχο τους για την καταπολέμηση της σπατάλης του περισσευούμενου φαγητού και την αξιοποίησή του για κοινωφελή σκοπό. Την ίδια ώρα που συνάνθρωποί μας πεινούν ή υποσιτίζονται, τόνοι κατάλληλου φαγητού πετιούνται καθημερινά στα σκουπίδια από εκατοντάδες εστιατόρια, ταβέρνες, και σημεία εστίασης…

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο: To Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο δέχεται δωρεές μόνο σε είδος και υπηρεσίες. Εθελοντές, ιατροί και θεραπευτές προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε πολίτες που έχουν ανάγκη.

Athens Plaython: Πρόκειται για μια νέα, δραστήρια και δυναμική ομάδα εθελοντών που τους ενώνει η αγάπη για την εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες και το παιχνίδι. Διοργανώνουν διεθνή Φεστιβάλ με παιχνίδια δρόμου, εργαστήρια νέων τεχνολογιών και game design, για μικρούς και μεγάλους. Στόχος, η αναβάθμιση της ζωής στην πόλη, μέσα από τον όμορφο κόσμο του παιχνιδιού.

Εκδρομή της αγάπης: H δράση μιας εθελοντικής ομάδας που προσφέρει δωρεάν πρότυπες εκδρομές βιωματικής μάθησης σε παιδιά, νέους και νέες, που βιώνουν κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς.

Γυναίκες στο Μπραχάμι βοηθούν άλλες γυναίκες: Προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσα από bazaar και άλλες ενέργειες, με σκοπό την ίδρυση συλλόγου που θα συλλέγει και θα παρέχει σίτιση και ρούχα όπου υπάρχει ανάγκη.

ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά: Ανοιχτή πλατφόρμα επικοινωνίας, δράσης και προβληματισμού, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής του Κεραμεικού-Μεταξουργείου, μέσα από τη συλλογή και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ιδεών, την παραγωγή και την εφαρμογή προτάσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή.

Pandrossou Street Market: 88 καταστήματα, στην καρδιά της Αθήνας, προσφέρουν προϊόντα ποιότητας και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Στόχος τους η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινότητα. Μέσα από τις προσπάθειές τους για την αναβάθμιση της αγοράς ενός παραδοσιακού δρόμου στην Αθήνα και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, προάγεται μια άλλη ελληνική κουλτούρα που βασίζεται στην ποιότητα, ενώ τα ελληνικά προϊόντα και οι όμορφες εικόνες της, κάνουν το γύρο του κόσμου.

Our Park: Στόχος του είναι η αξιοποίηση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων της πόλης, μέσα από τη δημιουργία πάρκων πρασίνου και αστικών αθλημάτων, καθώς και η διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν ειδική μέριμνα για την πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α.

The meet market: Μια συνεχώς επεκτάσιμη, κινητή κοινότητα από χειροτεχνίτες, σχεδιαστές, συλλέκτες και άλλες ανεξάρτητες ομάδες δημιουργών. Στα πλαίσια της δράσης τους, διοργανώνουν 2μερα events, σε διάφορες τοποθεσίες, συνοδεία μουσικής, εκθέτοντας και διαθέτοντας προς πώληση ό,τι φτιάχνουν οι ίδιοι.

Κοινωνικό Ωδείο: Εθελοντές, καθηγητές μουσικής και όχι μόνο… Μια ομάδα πολιτών που μοιράζεται την αγάπη για τη μουσική. Στόχος τους, να μεταδώσουν αφιλοκερδώς την τέχνη τους σε όσους δεν διαθέτουν χρήματα να τη σπουδάσουν, να επαναφέρουν τη διάθεση για μάθηση και ανιδιοτελή προσφορά.

Ιστός: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (χαριστικά παζάρια, ανταλλαγές ρούχων, κινηματογραφικές βραδιές) που δημιουργήθηκε από πολίτες και εργαζόμενους στην περιοχή της δυτικής Αθήνας. Έδρα τους το Χαϊδάρι.

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών: Πρωτοβουλία μεταναστών και Ελλήνων εθελοντών για δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες. Με πολλή όρεξη και με τα λιγοστά εφόδια που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν, εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί προκειμένου να υποστηρίξουν τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στη χώρα μας.

Imagine the City: Μέσα από διεπιστημονικές και ανοιχτές συνέργιες που επιτρέπουν την ανταλλαγή, σύνθεση και εξέλιξη γνώσεων και δυνατοτήτων, οι εθελοντές του Imagine the City δημιουργούν προτάσεις για να αλλάξουν τον τόπο που θέλουν να ζουν.

Tutorpool: Δίκτυο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης για την Παιδεία, το οποίο δημιουργήθηκε από πολίτες μέσω διαδικτύου. Άνθρωποι που ανήκουν στην ευρύτερη επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, δάσκαλοι και καθηγητές της δημόσιας, ιδιωτικής και φροντιστηριακής εκπαίδευσης, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και αδιόριστοι, φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, ακόμη και πρώην μαθητές που μεταδίδουν γνώση στους σημερινούς… Όραμα του δικτύου είναι οι ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στη δωρεάν Παιδεία και σκοπός του, να προσφέρει εθελοντικά υποστηρικτικά δωρεάν μαθήματα σε όσους τα έχουν αληθινή ανάγκη.

Ανώνυμοι ναρκομανείς: Εθελοντική ομάδα αλληλοβοήθειας για έναν νέο τρόπο ζωής… Εθελοντές, άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και κατάφεραν με τεράστια δύναμη ψυχής να το ξεπεράσουν, βρίσκονται εκεί και προσπαθούν να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που βιώνουν σήμερα την ίδια κατάσταση.

Κάθε Σάββατο στην Αθήνα: Μια ομάδα που αυξάνεται συνεχώς, ανακαλύπτει και αναδεικνύει γωνιές της πόλης μας που είχαμε προσπεράσει πολλές φορές, χωρίς να χαρούμε την αισθητική τους ή την ιστορική τους σημασία.

Όχι παίζουμε – UrbanDig Project: Νέοι δημιουργοί από διαφορετικούς χώρους της τέχνης και της επιστήμης, διοργανώνουν site-specific παραστάσεις μεταξύ θεάτρου, χορού, εικαστικής εγκατάστασης και performance, στο πλαίσιο των δράσεων UrbanDig Project και Συγγραφείς του Κόσμου. Σκοπός τους η επανασύσταση των χώρων αυτών στο κοινό και η βιωματική σχέση του θεατή με την πόλη του.

———————————————————————————————————————————-

***Με τον χάρτη μας γεμάτο μικρές κουκκίδες και πολύχρωμες σημαίες που αντιπροσωπεύουν όμως διάθεση για προσφορά και ελπίδα, ξεκινάμε λοιπόν το όμορφο ταξίδι μας στο οικοσύστημα της Αλληλεγγύης! Μέσα από τις σελίδες μας και τις αναρτήσεις μας, θα φροντίζουμε να μοιραζόμαστε μαζί σας τις πολύτιμες εμπειρίες που θα συγκεντρώνουμε από τις επισκέψεις μας στις οργανώσεις/ πρωτοβουλίες που δρουν ενεργά στην πόλη και περιφρουρούν την ομορφιά της, βελτιώνοντας την εικόνα της, από κάθε άποψη.

Η πρωτοβουλία του TEDxAthens θα αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη αξία, αν μας στέλνετε και εσείς τα στοιχεία επιπλέον ομάδων που γνωρίζετε και μπορεί να ομορφαίνουν μια γειτονιά ή να βοηθούν τον συνάνθρωπο. Χρειαζόμαστε τις ιδέες και τη συνδρομή σας για να διευρύνουμε τους στόχους μας!***

Your Image

Human Grid: Ένα ανθρώπινο δίχτυ για την Αθήνα

Human Grid: Ένα ανθρώπινο δίχτυ για την Αθήνα

(Από το blog.tedxathens.com)

Το TEDxAthens παρουσιάζει σήμερα τo Human Grid, μία νέα, εθελοντική πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο να «αγκαλιάσει» όλες τις εθελοντικές πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα οι οποίες ενδιαφέρονται για την πόλη και τη ζωή στην πόλη. Ερευνούμε, καταγράφουμε, χαρτογραφούμε και αναδεικνύουμε ό,τι αξίζει να διαδοθεί, όλες τις grassroots δράσεις που μας εμπνέουν.

Η Αθήνα, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ως ηπρωτεύουσα της κρίσης. Μέσα από τη δυναμική των εικόνων που καταγράφουν σκηνές κοινωνικής κατάρρευσης και ανθρώπινης δυστυχίας, η πόλη μας παρουσιάζεται ζωντανή κυρίως μέσα από κοινωνικές εντάσεις και όχι μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η ίδια κοινωνία, για μια καλύτερη καθημερινή ζωή.

Αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αντέχει, αναπτύσσεται και ενισχύεται διαρκώς, μια διαφορετική προοπτική που εμπνέει αισιοδοξία. Απέναντι στη βαθιά κρίση, απλοί πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις, τη δημιουργικότητα, τις δεξιότητες και τις αντοχές τους και κάνουν τη δράση, καθήκον. Ολοένα και αυξάνει η ατομική εθελοντική πρωτοβουλία που μετατρέπεται σε συλλογική δραστηριότητα και αποτελεί την αναγκαία αντίρροπη τάση, απαραίτητη στη σημερινή δυσμενή συνθήκη. Ένα ευρύ φάσμα δράσεων από απλούς πολίτες ξεδιπλώνεται, με στόχο την ενεργή υποστήριξη του κοινωνικού ιστού της πόλης. Οι δράσεις αυτές θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τη καλύτερη διαβίωσή του. Τέτοιες είναι η υποστήριξη αστέγων και ή συγκέντρωση τροφίμων για την παροχή σίτισης, αλλά και μικρότερες τοπικές πρωτοβουλίες περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα που προσπαθούν για μια πιο όμορφη πόλη.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των σημαντικών πρωτοβουλιών είναι η διάθεση των ανθρώπων κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της πόλης, να αναλάβουν ενεργή δράση, είτε για να προσφέρουν σε συνανθρώπους τους που πλήττονται είτε για να προσθέσουν, μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία συλλογική δραστηριότητα, το δικό τους λιθαράκι, για μια πιο ανθρώπινη πόλη.

————————————————————————————————————————————

Οι εθελοντές του TEDxAthens βιώνουμε και απολαμβάνουμε την αξία της εθελοντικής προσπάθειας, γι’ αυτό και σκεφτήκαμε ότι αυτή η αισιόδοξη τάση αποτελεί το ικανό «υπέδαφος» για να παρουσιαστεί και να ενισχυθεί αυτή η όμορφη πτυχή της καθημερινότητας, μέσα από τις εκδηλώσεις του TEDxAthens αλλά και να προβληθούν οι ενέργειες αυτές και εκτός συνόρων, μέσα από τη δυναμική που παρέχει η παγκόσμια «ομπρέλα» του TED.

PICTURE 2

Στις αρχικές μας ενέργειες είναι η καταγραφή ορισμένων χαρακτηριστικών πρωτοβουλιών, οι οποίες δείχνουν το εύρος και τη δυναμική που έχει αυτό το Ανθρώπινο Δίχτυ, το οποίο απλώνεται πάνω, κάτω και γύρω από την Αθήνα, με στόχο να την κάνει πιο όμορφη, από κάθε άποψη. Στόχος μας είναι η αρχική χαρτογράφηση να βοηθήσει πολίτες με διάθεση εθελοντικής προσφοράς, να ενταχθούν σε μια πρωτοβουλία που ήδη λειτουργεί, αλλά η παρουσία της δεν τους ήταν γνωστή. Επιπλέον, προσδοκούμε η έμπρακτη πρωτοβουλία και τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών που θα καταγραφούν, να αποτελέσουν παράδειγμα και κίνητρο για το στήσιμο νέων δράσεων από τους πολίτες, στο αντικείμενο και στον τόπο που νιώθουν ότι μπορούν να προσφέρουν δημιουργώντας κάτι νέο. Επόμενη επιδίωξή μας αποτελεί η δημιουργία σχετικού ενημερωτικού υλικού (βίντεο, φωτογραφίες κλπ), η οποία θα βοηθήσει να διαδοθεί περαιτέρω η άλλη πλευρά της Αθήνας, αυτή που αντιστέκεται δημιουργικά σε ό,τι την υποβαθμίζει.

Μια σημαντική διάσταση αφορά στην αξιοποίηση της παγκόσμιας πλατφόρμας του TED. Δεν ήταν σύμπτωση η απόφαση του TEDxAthens να επιλέξει να εντάξει στα σχέδιά την ιδέα του Human Grid. Το TED έχει ήδη αναλάβει την υλοποίηση της δράσης TheCity2.0, η οποία διαθέτει παρεμφερή χαρακτηριστικά, γεγονός που αποτέλεσε μια επιπλέον σημαντική πρόκληση για να ξεκινήσει μια διαφορετική αλλά εφάμιλλη προσπάθεια στην Αθήνα. Το TheCity2.0, αποτελεί από μόνο του μια ιδιαίτερη πρόκληση για κάθε μεγάλη πόλη που επιθυμεί να αναλάβει δράση για να βελτιώσει, με τη συνδρομή των πολιτών της, τις υπηρεσίες που παρέχει, πέρα από την ευθύνη της Πολιτείας ή/και των αρχών των εκάστοτε Δήμων.

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ

Ήδη αρκετοί εθελοντές από την ομάδα του TEDxAthens έχουν προσφερθεί να δουλέψουν για το Ηuman Grid. Η ομάδα είναι ανοιχτή και θα είναι ιδιαίτερη χαρά για όλους εμάς να τη διευρύνουμε, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία ένα τόσο φιλόδοξο project.

Εξίσου πολύτιμη θα είναι και η βοήθεια όσων μας ενημερώσουν για επιπλέον συλλογικές πρωτοβουλίες που δεν εντοπίστηκαν κατά την καταγραφή μας και έχουν τα βασικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την ένταξή τους στον χάρτη του Human Grid, όπως:

 • Πρωτοβουλίες/ οργανώσεις/ δράσεις που αφορούν στη ζωή στη πόλη (χωρίς να αποκλείεται η ευρύτερη εμβέλεια των δραστηριοτήτων τους στη χώρα)
 • Grassroots πρωτοβουλίες πολιτών  (ο απλός πολίτης σε δράση)
 • Πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει δημόσια δράση και είναι εύκολη η πρόσβαση στις πληροφορίες αναφορικά με τις δραστηριότητές τους

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Human Grid,  www.humangrid.gr

humangrid

tedxathens

humangrid