HumanGrid

AfriQuest: 6 Μήνες, 12 Χώρες & 3.000 Χαμόγελα!

AfriQuest: 6 Μήνες, 12 Χώρες & 3.000 Χαμόγελα!

Στα 26 τους χρόνια έχουν ζήσει σε περισσότερες χώρες απ΄όσες οι περισσότεροι ευχόμαστε να δούμε σε όλη μας την ζωή. Έχουν περάσει από 12 χώρες της Αφρικής, έχουν μείνει στην Ινδία και την Ταϊλάνδη ενώ όλα δείχνουν πως σύντομα θα βρίσκονται στην Αμερική. Δεν είναι αυτό όμως που τους κάνει ξεχωριστούς. Όλοι αγαπάμε τα ταξίδια. Το δυναμικό αυτό ζευγάρι πέρασε τους τελευταίους έξι μήνες διασχίζοντας με λεωφορεία την Αφρική από κάτω προς τα πάνω, σκορπίζοντας παράλληλα γύρω του το πνεύμα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, βοηθώντας όπου υπάρχει ανάγκη και γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση ως προς τις αξίες του εθελοντισμού, τον υπεύθυνο τουρισμό και την σωστή και επιτυχή χρήση του crowdfunding.

Προτού παραλάβουν τα πτυχία τους από την ΑΣΟΕ, γνώριζαν ήδη πως το μέλλον τους δεν βρίσκεται ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα οικονομικά. Δύο χρόνια μετά βρέθηκαν να ζουν και να εργάζονται στο Cape Town, μια εμπειρία που όπως απεδείχθη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τρόπο σκέψης τους αλλά και στην μετέπειτα πορεία τους. Έμαθαν πως στην Αφρική οι άνθρωποι ζουν μόνο για το σήμερα χωρίς να αγχώνονται για το αύριο. Πως έχουν λίγα αλλά αισθάνονται χαρούμενοι και ευχαριστημένοι με αυτά. Οι κάτοικοι του Cape Town μετέδωσαν επιτυχώς αυτή την νοοτροπία στην Δώρα και τον Έλπη. Οι ταξιδιώτες που γνώρισαν μέσα σε αυτά τα 2,5 χρόνια  αποτέλεσαν εξίσου μεγάλη πηγή έμπνευσης και έτσι, μόλις συγκέντρωσαν τα απαραίτητα χρήματα, άφησαν τις δουλειές τους και ξεκίνησαν ένα ταξίδι με προορισμό 12 χώρες της Αφρικής, γεμάτο θετική ενέργεια και διάθεση για προσφορά, το οποίο και ονόμασαν AfriQuest.

Προτού καν ξεκινήσουν είχαν ήδη καταφέρει να συγκεντρώσουν περισσότερα από $4.000 μέσω του indigogo προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα του ντοκιμαντέρ και το κοινωνικό τους έργο. Κρίνοντας πως έχουν περισσότερα από όσα χρειάζονται, αξιοποίησαν $500 αγοράζοντας είδη πρώτης ανάγκης για τα 12 παιδιά ενός πολύ αγαπημένου τους ιδρύματος στο Cape Town. Κατάφεραν επίσης να εξασφαλίσουν δωρεάν επιστροφή από το Κάιρο στην Αθήνα μέσω της AirTickets και πολλές προτάσεις για φιλοξενία σε όλη την Αφρική.

Αναμφίβολα πρόκειται για ιδιαίτερα χαρισματικά παιδιά, γεμάτα θετική ενέργεια, επικοινωνιακές ικανότητες που προσεγγίζουν κόσμο και ζητάνε βοήθεια χωρίς να ντρέπονται, γνωρίζοντας πως μόνο έτσι μπορείς να κερδίσεις τελικά αυτό που θέλεις. Με υπομονή και με χαμόγελο, κατά την διάρκεια της περιπέτειάς τους ο Έλπις και η Δώρα χρίστηκαν για άλλες δύο φορές νικητές στην πλατφόρμα του indigogo, παρά το γεγονός πως τον περισσότερο χρόνο βρισκόντουσαν σε απομακρυσμένα χωριά δίχως internet και ρεύμα, στην σκηνή τους ή περιπλανώμενοι με λεωφορεία.

afriquest use this

Με την βοήθεια όλων μας και με πολύ έξυπνα και δημιουργικά perks, (ανταλλάγματα για τους δωρητές) όπως μεταξύ άλλων ξεχωριστά σουβενίρ από την Αφρική, συγκεντρώθηκαν συνολικά ακόμη $16.000 με τα οποία υλοποίησαν άλλα τρία ανθρωπιστικά προγράμματα. Στο απομακρυσμένο από τον αστικό πολιτισμό χωριό Γκόνγκο της Τανζανίας, σε συνεργασία με την οργάνωση SANA (δημιουργία Έλληνα γεννημένου στο Μπουρουντί) και με $500 που είχαν περισσέψει από την πρώτη τους εκστρατεία, εξοπλίστηκε με φάρμακα και βάφτηκε ολόκληρο το τοπικό ιατρείο του χωριού, το οποίο εξυπηρετεί συνολικά 2.000 άτομα. Στην Ναϊρόμπι, και συγκεκριμένα στον δεύτερο μεγαλύτερο καταυλισμό της Αφρικής, οι 180 μαθητές του τοπικού δημοτικού σχολείου απέκτησαν καινούργια αίθουσα διδασκαλίας, βιβλιοθήκη και παιδική χαρά μέσω της εκστρατείας Help2Learn η οποία απέφερε περισσότερα από $5.000. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο θερμή που, με τα $500 που περίσσεψαν, ο Έλπις και η Δώρα λίγο αργότερα κάλυψαν τις διατροφικές ανάγκες 71 μικρών τους φίλων στην Αιθιοπία για 1,5 μήνα.

Σειρά είχε το Σουδάν, μια μεγάλη γραφειοκρατική περιπέτεια που όμως αποτέλεσε την αγαπημένη ανάμνηση των παιδιών από το ταξίδι τους. Εκεί δεν συνάντησαν ούτε έναν τουρίστα, έπρεπε να προσέχουν με την κάμερα καθώς απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και έπρεπε να περιμένουν μέρες για να παραλάβουν τις ειδικές άδειες που θα τους επέτρεπαν να επισκεφθούν το Κορδοφάν. Εκεί, μετά από αρκετές εβδομάδες υπομονής και συνεχούς προσπάθειας, υλοποίησαν το τελευταίο και μεγαλύτερο τους project, ένα πηγάδι που πλέον προσφέρει καθαρό νερό στους 1.200 κατοίκους του χωριού Αλ Γιούγια, μέσω της εκστρατείας Water4Life η οποία συγκέντρωσε σχεδόν $ 10.000.

Με την συνεργασία πέντε μικρών τοπικών οργανισμών και την έμπρακτη υποστήριξη όσων δημοσίευσαν και χρηματοδότησαν τις εκστρατείες τους, σε έξι μόλις μήνες ο Έλπις και η Ντόρα κατάφεραν να βοηθήσουν συνολικά περισσότερους από 3.0000 ανθρώπους, καταγράφοντας παράλληλα στην κάμερα την κάθε στιγμή και εντρυφώντας στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις κάθε μίας από τις 12 χώρες που επισκέφθηκαν. Έμαθαν επίσης να ζουν τρώγοντας μόνο ρύζι, μπισκότα και μπανάνες για μέρες, να κοιμούνται σε σκηνή ή να φιλοξενούνται από ανθρώπους που γνώρισαν στο Facebook και το σημαντικότερο, έμαθαν να “αφήνονται”. Όπως εξηγεί η Δώρα, “Δεν υπάρχει αίσθηση προσωπικού χώρου. Μαθαίνεις να αφήνεσαι και να μοιράζεσαι. Μου άρεσε που κανείς δεν ντρεπόταν κανέναν, ακόμη και όταν αφορά το μπάνιο και την τουαλέτα.”

afriquest

 

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να παρουσιάσουν την ζωή στην Αφρική, τις ομορφιές της και τους ανθρώπους της. Να διορθώσουν την άμεσα συνδεδεμένη με βία, ασθένειες και διαφθορά εικόνα που έχουμε σχηματίσει, να καταλάβουμε πως πρόκειται για ένα φιλόξενο και όμορφο μέρος που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο όμορφο, όπως εκαναν και εκείνοι.

Κάτι ακόμη που μας διδάσκει το AfriQuest είναι η δυνατότητα που έχουμε να κάνουμε το κόσμο λίγο καλύτερο μέσα από τα ταξίδια μας. Ως άνθρωποι γεμάτοι ενέργεια, γιατί να επιλέγουμε να περάσουμε τις μέρες μας σε ακριβά resorts όταν μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα μιας χώρας και παράλληλα να βοηθήσουμε τους κατοίκους της, είτε προσφέροντας εθελοντικά τον χρόνο μας σε κάποια οργάνωση, είτε μέσω μιας εκστρατείας crowdfunding; Σύμφωνα με την Δώρα “ο τουρισμός δεν σου επιτρέπει να έρθεις κοντά σε μια χώρα και στους κατοίκους της, σε κρατάει αποκομμένο. Δεν θα πήγαινα ποτέ για διακοπές στην Αφρική, δεν θα ένιωθα worry free.”

Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε σε κάποια μακρινή χώρα, ας επιλέξουμε τον υπεύθυνο τουρισμό και την προσφορά. Θα μάθουμε περισσότερα, θα περάσουμε καλύτερα και φεύγοντας θα έχουμε βοηθήσει τους γύρω μας. Σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι ένα εξάμηνο ταξίδι. Πολλά είναι αυτά που έχουμε να δώσουμε, ακόμη και σε μια εβδομάδα.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Έλπη και την Δώρα; Προς το παρόν φυσικά την προετοιμασία και το editing του ντοκιμαντέρ τους.  Παράλληλα σχεδιάζουν το επόμενο ταξίδι τους με προορισμό τον Καναδά όπου θα εργαστούν έως ότου αισθανθούν έτοιμοι για μία νέα εξόρμηση, αυτή την φορά στην Λατινική Αμερική. Στο μεταξύ θέλουν να συνεχίσουν τον εθελοντισμό που τόσο αγαπάνε με καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Εμείς στο Human Grid περιμένουμε με αγωνία το ντοκιμαντέρ και φυσικά συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε σε όλες τους τις όμορφες εθελοντικές πρωτοβουλίες!

More Info:

https://www.facebook.com/dreamtravelive?fref=ts

http://www.dreamtravelive.com/

Ναντίν Τζέτζα

 

Leave a Reply

humangrid

tedxathens

humangrid