HumanGrid

TEDxAthens 2013 Speakers : [Human Grid Speakers / Part 1]

TEDxAthens 2013 Speakers : [Human Grid Speakers / Part 1]

 

*Γράφει ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, blog editor του TEDxAthens

 

Οι επόμενοι ομιλητές είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε ομιλητές Human Grid – δηλαδή προέρχονται και εκπροσωπούν εθελοντικές οργανώσεις ή πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ενεργών πολιτών.

Το Human Grid, είναι μια πρωτοβουλία του TEDxAthens, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο ως μια προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης του ανθρώπινου δικτύου εθελοντισμού κι αλληλεγγύης στην Αθήνα. Πλέοντας στην αρχή σε αχαρτογράφητα νερά, καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε ένα δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων ενεργών πολιτών και να προβάλουμε μέσα από σχετικές εκδηλώσεις και δράσεις ανθρώπους και ιδέες

tag

που αξίζει να διαδοθούν. Ένα χρόνο μετά, το ανθρώπινο δίχτυ του Human Grid απλώνεται πλέον σε όλη την Ελλάδα και προσκαλεί στη σκηνή του φετινού TEDxAthens επτά ομιλητές. Οι τρεις πρώτοι ανακοινώνονται σήμερα!

Τζανέτος Αντύπας – Πρόεδρος Σωματείου Praksis

Ο Τζανέτος Αντύπας διαθέτει βασικές σπουδές στην κοινωνική εργασία, στην οικονομία και Διοίκηση, στη Δημόσια Υγεία και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση της Υγείας (MSc Health Management).

Ξεκίνησε την ανθρωπιστική του δράση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας το 1996, όπου συνέβαλε στην ανάπτυξη της κοινωνικής και ιατρικής παρέμβασης και δημιούργησε και εφάρμοσε τα προγράμματα «Εντός Συνόρων» (Next Door Projects).

Το 2000 από το πόστο του Διευθυντή Αποστολών των MSF Ελλάδας δημιούργησε αναπτυξιακά προγράμματα σε 9 χώρες, κάθετα προγράμματα άμεσης παρέμβασης, ενώ συμμετείχε και σε παρεμβάσεις επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλά μέρη του κόσμου.

Σήμερα είναι Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο PRAKSIS το οποίο συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2004 και αποτελεί την συνέχεια των εντός συνόρων προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας.

Τα προγράμματα της PRAKSIS παρέχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κοινωνική βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική σε κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Τα στελέχη και οι εθελοντές του οργανισμού στηρίζουν μετανάστες, πρόσφυγες, τσιγγάνους, παιδιά των φαναριών, έλληνες άπορους/άστεγους/ανασφάλιστους, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας, αποφυλακισμένους, τοξικοεξαρτημένους, και μονογονεϊκές οικογένειες.

Παράλληλα με την εθελοντική και ανθρωπιστική του δράση από το 1995 συμμετέχει σε προγράμματα Συμβουλευτικής και εργασιακής αποκατάστασης ατόμων από ευπαθείς και αποκλεισμένες ομάδες (κυρίως ΑΜΕΑ, τσιγγάνους, παλιννοστούντες, και μακροχρόνια άνεργους).

Συμμετέχει ακόμη σε θεσμικές θέσεις σε πλήθος άλλων εθελοντικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων το Ελληνικού Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας, η ΜΚΟ «Τεχνοδρομώ», η Ομοσπονδίας των Εθελοντικών και Μη κερδοσκοπικών Οργανώσεων και η Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για το AIDS.

Ο Τζανέτος Αντύπας είναι σήμερα Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Υπατία Δούση- Αναγνωστοπούλου, Ιδρύτρια της ΜΚΟ Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Η Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξειδικεύτηκε στην Παθολογική Ανατομική στο John Radcliffe Hospital στην Οξφόρδη και συνέχισε την έρευνα και τη διδασκαλία τόσο στην Οξφόρδη όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης.

more info

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1999 και σύντομα εξελέγη σε πανεπιστημιακή θέση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είναι σήμερα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.

Μετά από ένα ταξίδι στην Αιθιοπία το 2008, αποφάσισε να δημιουργήσει μια ιατρική και ανθρωπιστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό την υποστήριξη ανθρώπων και πληθυσμών, όπου υπάρχει ανάγκη. Έτσι, το 2010, γεννήθηκε η οργάνωση Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Στα 4 χρόνια ύπαρξης της, η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει 3 αποστολές στην Αιθιοπία κινητοποιώντας πάνω από 40 Έλληνες εθελοντές. Παράλληλα, από το 2012 και στα πλαίσια υποστήριξης του κοινωνικού ιστού στην Ελλάδα λόγω της κρίσης, έχει δημιουργήσει δύο προγράμματα με στόχο τον πλήρη εμβολιασμό ανασφάλιστων παιδιών και την ιατρική υποστήριξη ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας.

Πάνω από 1.400 παιδιά και ενήλικες έχουν βρει υποστήριξη στα προγράμματα της οργάνωσης μέχρι σήμερα.

Γιάννης Μπάτας – Μιχαήλ Ταλιάκης, δημιουργοί της εφαρμογής My Pharmacy

Ο Γιάννης και ο Μιχάλης είναι μαθητές της Γ’Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα- Γείτονα και οι δημιουργοί του “My Pharmacy”, ενός mobile app που συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του οικιακού φαρμακείου και στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου συλλογής και διανομής φαρμάκων προς ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Σε παλαιότερο άρθρο του TEDxAthens Blog είχε παρουσιαστεί λεπτομερώς η ιστορία τους, καθώς και η συμβολή του Human Grid στην πρωτοβουλία.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ με το “My Pharmacy”, όπου αποτέλεσαν τα ηγετικά στελέχη (Πρόεδρος και Διευθυντής παραγωγής) της ΕΤ.Ε.Κ. (Εταιρία Έξυπνης Κατανάλωσης) που δημιουργήθηκε από μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα, με σκοπό να προωθήσουν στην αγορά τις ιδέες τους, για τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

Μετά τη διάκριση της ΕΤ.Ε.Κ. σε εθνικό επίπεδο, κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό “JA-YE Europe Trade Fair 2013” στη Ρίγα της Λετονίας, όπου και κατέκτησαν το βραβείο «Social Responsible Business Award».

Η συμμετοχή τους στον κορυφαίο διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας τους έδωσε τη δυνατότητα, ανάμεσα σε άλλα, να εφαρμόσουν μια εξίσου καινοτόμα και επιχειρηματική ιδέα, να γνωρίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν ατομικές δεξιότητες.

Πλέον ασχολούνται με την εξέλιξη του “my pharmacy”, με σκοπό την εισαγωγή νέων λειτουργιών και τη διευκόλυνση της συλλογής φαρμάκων. Στο μέλλον θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα του project management και του προγραμματισμού, ενώ προσβλέπουν στη σύσταση εταιρείας, η οποία θα έχει ως βασική αποστολή τη δημιουργία εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογίας που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και θα στελεχώνεται με ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες και όραμα για το μέλλον.

Leave a Reply

humangrid

tedxathens

humangrid